Raketa iz Zapadnog Midlendsa : Majstor snukera i kontroverzi

Ko je Roni O’Saliven - britanski majstor snukera je mogući kandidat za ličnost godine na Ostrvu, što bi mogla da bude kruna jedne velike karijere obilježene konrtroverzama
301 pregleda 0 komentar(a)
Roni O Saliven, Foto: Independent
Roni O Saliven, Foto: Independent

Englez Roni O’Saliven (43) je, po mišljenju mnogih, najveći igrač snukera svih vremena, a zbog brze igre poznat je i pod nadimkom “The Rocket” (Raketa).

Petostruki je prvak svijeta, posjeduje rekordnih sedam Masters titula, a u nedjelju je pobjedom nad Markom Alenom u finalu sa 10:6 u frejmovima osvojio sedmu titulu Prvenstva Velike Britanije, a ujedno i 19. na turnirima “velike trojke” (Big 3, Triple Crown) i tako prestigao čuvenog Škotlanđanina Stivena Hendrija, koji je ostao na 18.

O’Saliven je igrač je sa najviše zarađenog novca svih vremena - igranje snukera donijelo mu je preko 10 miliona funti. Rekorder je po broju ostvarenih trocifrenih brejkova (986) i broju maksimalnih brejkova (15), kao i najbrže postignutom maksimalnom brejku (5 minuta i 20 sekundi).

DEPRESIJA, FARMA, KANABIS...

Tokom karijere iskazivao je neobuzdani karakter i dobijao je višestruka upozorenja i sankcije od upravnih organa snuker organizacije zbog komentara i prekršaja, a često je prijetio i povlačenjem.

Poznat kao perfekcionista i samokritične naravi, čak i u pobjedi, Raketa je patila od kliničke depresije i imala probleme sa drogom, ali je psiholog Stiv Piters pomogao da Roni prebrodi sve poteškoće i ponovo demonstrira raskošni talenat. O’Saliven je tokom sezone 2012/13, dok je pauzirao od snukera, volontirao na životinjskoj farmi i na taj način se borio protiv depresije. Nije uživao u igri, a izjavljivao je i da je mrzi zbog pritiska koji mu stvara.

Kontroverze prate Ronija od turnira u Šefildu 1996, kada je kao 20-godišnjak u meču sa Alenom Robiduom odigrao par poteza lijevom rukom, a Kanađanin je to protumačio kao nepoštovanje i odbio da se rukuje sa O’Salivenom poslije poraza, da bi nakon meča Englez izjavio da je njegova lijeva ruka bolja od Robiduove desne. Kasnije je na istom turniru zatražio isključenje novinara na konferenciji za štampu jer nije bio odjeven po propisima. Zbog tog zahtjeva je platio kaznu od 20 hiljada funti sa dodatnih 10 koje su priložene u dobrotvorne svrhe i izrečena mu je dvogodišnja uslovna suspenzija, ali mu je ipak dozvoljeno da završi turnir.

Na Irskom Mastersu 1998. osvojio je titulu, ali mu je ona oduzeta jer je bio pozitivan na kanabis.

U Jorku 2006. godine, pri rezultatu 4:1 u korist Hendrija (igralo se na devet dobijenih frejmova), Roni je imao prednost u šestom frejmu i vodio sa 24:0 kada je promašio crvenu kuglu. Uslijedila je šokantna predaja O’Salivena - rukovao se sa sudijom i Hendrijem i napustio salu. Kažnjen je sa oko 30 hiljada funti i oduzeto mu je 900 poena sa rang liste.

Odbio je da ostvari maksimalni brejk u Glazgovu, na Velš Openu 2010, ubacivši roze kuglu umjesto crne jer je smatrao da nagrada od 10 hiljada funti nije bila dovoljna.

KANDIDAT ZA LIČNOST GODINE

Kršio je pravila i o dres-kodu kada je na Svjetskom prvenstvu u Šefildu 2015. izuo cipele i tako odigrao frejm.

"Ovo je nepodnošljivo. Sad sam dao izjavu i sve što se osjeća okolo je urin, sve to djeluje demotivisano na mene", zjavio je u oktobru na Otvorenom prvenstvu Engleske, nakon prvog kola, na kojem nije uspio da odbrani titulu.

Ispao je u polufinalu od Marka Dejvisa.

Sve je to Roni O’Saliven, majstor snukera iz Zapadnog Midlendsa, mogući kandidat za ličnost godine u tradicionalnom izboru BBC-ja, ali i hodajuća kontroverza brtitanskog sporta.

Bonus video: