Raspišite konkurs i odredite cijenu termina oko bazena

Direktor nevladine ogranizacije “Duklja” Zoran Rašović pisao gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću
1853 pregleda 0 komentar(a)
Sportski centar “Morača”, Foto: Savo Prelević, S. Prelević
Sportski centar “Morača”, Foto: Savo Prelević, S. Prelević

Direktor nevladine organizacije Centar za razvoj fizičke kulture “Duklja” Zoran Rašović uputio je inicijativu gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću da se napokon raspiše konkurs za sufinansiranje sportskih klubova u Glavnom gradu i odredi koliko košta sat treninga sa uračunatim PDV-om, u sklopu bazena sportskog centra "Morača", a za potrebe Stonoteniskog kluba Budućnost.

Kako je pojasnio tom klubu je dato 600 sati na godišnjem nivou, po osnovu rješenja o korišćenju termina sportskih organizacija u "Sportskim objektima", odnosno "Morači" i Streljačkom centru "Ljubović", na teret budžeta Glavnog grada.

„Rješenjem koje ste 21. 1. ove godine potpisali sa sekretarkom Sekretarijata za kulturu i sport Anom Medigović definisan je ukupan godišnji fond časova opredijeljen prema iznosu sredstava planiranih u budžetu Glavnog grada za 2019. godinu - 840.000 eura za treninge sportskih klubova u 'Morači' i 'Ljuboviću'“, saopštio je Rašović.

On je istakao da je u velikoj sali opredijeljeno 2.452 sata za klubove, a da je cijena dnevnog treninga 210 eura, a noćnog 216 eura.

„U maloj i borilačkoj sali je opredijeljeno 1.974 časa, a sat treninga košta 48 eura. Na bazenu raspolažu sa 980 sati, a trening košta 120 eura. Za potrebe streljačkog sporta opredijeljeno je 610 časova, a trening košta 40 eura“, kazao je Rašović.

On je pojasnio da su to zvanični podaci, ali da za 600 sati korišćenja prostora u sklopu bazena nema koliko košta sat treninga.

Rašović je zatražio od Vukovića da se odredi koliko košta sat treninga sa uračunatim PDV-om, a koji po mišljenju “Duklje”, ne može biti veći od 20 eura. Razliku u novcu koja će se pojaviti u odnosu na trenutno stanje i stanje nakon što se definiše cijena, preusmjeriće za raspodjelu, konkursom za sufinansiranje sportskih klubova (takmičarski i netakmičarski sportovi) i sportsko-rekreativnih društava za 2019. godinu.

“Na taj način bi se umjesto 50.000 eura, planiranih za raspodjelu po osnovu Konkursa za sufinansiranje sportskih klubova (takmičarski i netakmičarski sportovi) i sportsko-rekreativnih društava, za 2019 godinu, od strane Glavnog grada, stvorila mogućnost da bude raspodijeljeno dodatnih 60.000 do 80.000 eura”, smatra Rašović.

On je zamolio Vukovića i da uzme u obzir i činjenicu da određeni broj uslovno rečeno "malih sportova" i njihovih klubova, kao i sportsko-rekreativnih društava jedinu šansu kada je u pitanju sufinansiranje mogu ostvariti upravo putem Konkursa za sufinansiranje sportskih klubova (takmičarski i netakmičarski sportovi) i sportsko-rekreativnih društava.

“Za Glavni grad Podgoricu mora da važi kriterijum da su svi sportovi značajni, a da u klubovima trenažne procese izvode isključivo kvalifikovani treneri", navodi Rašović.

Glavni grad još nije raspisao konkursa za sufinansiranje sportskih klubova za 2019, a što su novom zakonu bili dužni da urade početkom godine.

Bonus video: