Ričard Karapas osvojio „Điro”

Kvota na trijumf Ekvadorca prije početka „Đira” bila je čak 51
1503 pregleda 0 komentar(a)
Ričard Karapas, Foto: Beta/AP
Ričard Karapas, Foto: Beta/AP

Na svoj tek četvrti gran tur je došao kao favorit iz sjenke, kvota na njegovu pobjedu je bila 51, nije čak bio ni lider svog tima Movistara... Ali, Ričard Karapas je pobijedio sve i osvojio pehar na 102. izdanju „Điro d’Italije”!

Biciklista koji je prošle godine postao prvi Ekvadorac sa etapnom pobjedom na nekoj od tri najveće trke je ružičastu majicu preuzeo nakon trijumfa u brdskoj 14. etapi.

Nakon toga je vozio fenomenalno i posljednji dan počeo sa minut i 54 sekunde prednosti nad Vinćencom Nibalijem.

Znalo se da je čovjek zvani Lo Squalo (Ajkula) je bolji hronometraš, ali je 17 kilometara završne etape u Veroni bilo prekratko za preokret, pa je Karapas kroz cilj prošao sa ukupno 65 sekundi boljim vremenom od dvostrukog šampiona Trke oko Italije.

„Ovo je najvažniji trenutak moje karijere. Na posljednjem hronometru sam patio od prvog metra, sve dok nisam došao do Arene. Nestvarno je osvojiti ‘Điro d’Italiju’”, blistao je od sreće Karapas na pobjedničkoj ceremoniji u obilježju Verone, rimskom amfiteatru sagrađenom 30. godine prije nove ere.

Treće mjesto u generalnom poretku je osvojio prvi favorit prije trke, Primož Roglič. Slovenac je prvi nosio ružičastu majicu, ali su mu pad u 6. etapi i klizanje na spustu nekoliko dana kasnije uništili šanse...

Za utjehu mu je makar da je sa najniže stepenice pobjedničkog postolja danas izgurao lidera Karapasovog Movistara, Mikela Landu.

Bonus video: