Rusija i drugi Dan D: Od sjutra ponovo u sportskom "zatvoru"?

Komisija WADA je preporučila suspenziju zbog kršenja Svjetskog anti-doping koda, odnosno zbog skrivanja pravih i podmetanja lažnih testova
4144 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijski komitet Rusije
Olimpijski komitet Rusije

Izvršni komitet Svjetske anti-doping agencije (WADA) sjutra će na sjednici u Lozani glasati o predlogu sopstvene posebne komisije da suspenduju Rusiju sa svih sportskih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre u Tokiju 2020 i Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.

Komisija WADA je preporučila suspenziju zbog kršenja Svjetskog anti-doping koda, odnosno zbog skrivanja pravih i podmetanja lažnih testova.

Šta je u igri

Rusija bi mogla da bude suspendovana sa svih takmičenje koje kontroliše WADA - Olimpijske i Paraolimpijske igre, svjetska prvenstva; ruskim sportskim zvaničnicima moglo bi da bude zabranjeno da prisustvuju takmičenjima; ruska zastava ne bi mogla da se vijori na šampionatima...

Ko donosi odluku

Izvršni komitet ima 12 članova, od kojih nijedan nije iz Rusije i SAD. Na čelu se nalazi Krejg Ridi, bivši igrač badmintona iz Velike Britanije i dugogodišnji sportski administrator.

Da li WADA mora da prihvati preporuku komisije

Ne mora, ali su i WADA i MOK često kritikovani zbog blagog stava prema Rusiji, iako je od 2008. godine ruskim sportistima oduzeto 30 olimpijskih medalja zbog dopinga.

Kako bi se odluka o suspenziji odrazila na učešće ruskih sportista u Tokiju

Rusija ne bi formalno bila učesnik Igara. Ne bi bilo zastave, ne bi se svirala himna, nijedan zvanićnik Olimpijskog komiteta Rusije ne bi mogao da pristustvuje Igrama, a bilo bi zabranjeno i prisustvo državnim zvaničnicima.

Ruski sportisti bi mogli da se takmičenje, ali samo oni za koje postoje jasni dokazi da nikada nisu imali doping afere. Slično se dogodilo na ZOI u Pjongčangu 2018, kada se 168 ruskih sportista takmičilo pod nazivom "Olimpijski sportisti Rusije".

Da li Rusija može da se žali na odluku o suspenziji

Ako Izvršni komitet izglasa suspenziju, Ruska anti-doping agencija (RUSADA) može da uloži žalbu u roku od 21 dana. U slučaju da žalba ne bude usvojena, slučaj može da završi na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, čija je odluka obavezujuća.

MOK; s druge strane, mora da uvaži odluku Izvršnog komiteta WADA, jer je to u skladu sa Olimpijskom poveljom.

Da li je Rusija već kažnjavana zbog dopinga

Više puta. Ruski atletičari i atletičarke bili su, recimo, suspendovani sa Igara u Riju 2016. Nakon suspenzije sa ZOI u Pjongčangu, ponovo je uspustavljena Ruska anti-doping agencija, sa jasnim pravilima koje mora da ispuni da bi se Rusija potpuno uključila u sportski život velikih takmičenja.

Do decembra prošle godine to se nije dogodilo, ustanovila je Komisija WADA, već je veliki broj uzoraka sakriven, ili su podmetnuti lažni uzorci, što je izazvalo novu rundu sumnji, a vjerovatno će i nove kazne.

Nedavno je šef RUSADA Jurij Ganus priznao da su "ruski sportisti taoci ruskih sportskih zvaničnika", te da "ruski sport funkcioniše po prevaziđenom modelu".

"Kada sam otvorio dokumenta WADA doživio sam stres. To je tragedija našeg sporta", rekao je Ganus.

Kako bi kazna uticala na nastup ruskih sportista u Tokiju

Ne zna se koliko bi sportista Rusije učestvovalo na Igrama. U Riju 2016. nije bilo predstavnika u atletici, a rusku delegaciju činilo je 282 takmičara, koji su donijeli 56 medalja - Rusija je bila četvrta po uspješnosti.

Četiri godine ranije u Londonu ih je bilo 436, a osvojeno je 68 odličja.

Bonus video: