Rusija satjerana uza zid: Zavjera ili pravda?

“Ima onih koji Rusiju žele da stave u odbrambeni položaj od optužbi za sve i svašta. Optuženi smo za gotovo sve sfere međunarodnog života, ekonomiju, sukobe, prodaju oružja, gas... U svakoj sferi, Rusija krši nešto što je u interesu nekih zapadnih zemalja”, kazao je Lavrov
1265 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Moskve, Foto: AP
Detalj iz Moskve, Foto: AP

Ruski sportisti ponovo su pred suspenzijom, nakon što je komisija Svjetske antidoping agencije (WADA) ustanovila da Rusija nije ispunila dogovor i objavila listu pravu listu doping testova, već je uklonila stotine pozitivnih nalaza i podmetnula lažne.

To je, posredno, potvrdio i prvi čovjek Ruske antidoping agencije Jurij Ganus, koji se na toj funkciji nalazi od 2017. godine.

“Bilo je mnogo manipulacija, a meni i mojim saradnicima nije dozvoljen pristup laboratorijama. Najgore od svega - naši sportisti su postali taoci ovakve situacije i djelovanja sportskih funkcionera, koji još funkcionišu po starom, prevaziđenom modelu, koji uništava naš sport. Nažalost, mislim da će kazna biti zabrana nastupa na Igrama u Tokiju, ali i na zimskim Igrama u Pekingu 2022”, kazao je Jurij Ganus, predsjednik Ruske antidoping agencije.

Ganus je pozvao predsjednika Vladimira Putina da interveniše, naglasivši da su ruskom sportu potrebni novi ljudi.

“Bilo je toliko pogrešnih poteza i odluka, da odgovor vlasti ovoga puta neće biti dovoljan. Mislim da nemamo ni elemenata za žalbu, jer nisu ispunjeni uslovi koji su vrlo precizni”, kazao je on.

Ruske vlasti, međutim, ne dijele njegovo mišljenje. Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov smatra da je riječ o pritisku na Rusiju.

“Ima onih koji Rusiju žele da stave u odbrambeni položaj od optužbi za sve i svašta. Optuženi smo za gotovo sve sfere međunarodnog života, ekonomiju, sukobe, prodaju oružja, gas... U svakoj sferi, Rusija krši nešto što je u interesu nekih zapadnih zemalja”, kazao je Lavrov.

Trevis Tajgart, predsjednik Američke anti-doping agencije (USADA), zatražio je od Svjetske anti-doping agencije da kazni "sve ruske sportiste" zabranom nastupa na Olimpijskim igrama.

Međunarodna anti-doping agencija preporučila je i da se Rusiji oduzme pravo organizovanja velikih sportskih manifestacija. Sankt Peterburg će naredne godine biti jedan od domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu.

Organizacija četiri utakmice EURA neće doći u pitanje, najavio je juče predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin, koji se sastao sa Vladimirom Putinom.

“Uradićemo sve, kao i uvijek, da ne iznevjerimo vaše povjerenje, kao i očekivanja navijača i igrača. Rusija je, kao što i sami znate, spremna da organizuje najveće sportske događaje”, rekao je Putin.

Odluku o sudbini ruskih sportista Međunarodna anti-doping agencija donijeće 9. decembra. Sve sluti da će kazna biti žestoka...

Bonus video: