Šampionka, majka, borac: Elison je čudo

Amerikanka je sa 12. i 13. zlatnom medaljom postala najuspješnija atletičarka na svjetskim prvenstvima, ali je ovo priča o njoj iz drugog ugla
2825 pregleda 1 komentar(a)
Elison Filiks, Foto: Reuters
Elison Filiks, Foto: Reuters

U novembru prošle godine hitno je prebačena u bolnicu i carskim rezom na svijet donijela je kćerku Kamrin.

Deset i po mjeseci kasnije, Elison Filiks je postala carica „kraljice sportova” - slavna američka atletičarka je u Dohi osvojila 12. i 13. zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima i oborila rekord Juseina Bolta.

Ovo je priča o njoj i drami koju je preživjela i šta je od nje izvukla...

To što je u Kataru postala najuspješnija na planetarnim šampionatima bi za 33-godišnjakinju iz Kalifornije ranije bilo veliko dostignuće, ali je rizičan porođaj u njoj probudio aktivistkinju.

Ne želi više da pristaje na „kulturu ćutanja” o pravima na materinstvo u elitnom sportu.

Podigla je glas i na njenom zvaničnom veb-sajtu dominiraju tri riječi - sportistkinja, majka, aktivistkinja.

Koliko je posvećen roditelj, Elison je pokazala u razgovoru za BBC. Sa novinarima britanskog javnog servisa se srela na 42. spratu hotela u kojem boravi, ali je Kamrin bila u centru pažnje.

Iako je više od sedmicu bila na Bliskom istoku, 10-mjesečna djevojčica se još nije navikla na vremensku razliku, zbog čega je njena majka bila budna cijele noći.

Na to je navikla, jer je u decembru prošle godine najviše spavala na stolici ispred intenzivne njege na odjeljenju neonatologije.

Kamrin je rođena 28. novembra, sa svega 1.550 grama. Filiks je otišla na rutinski pregled u 32 sedmici trudnoće, ali su joj doktori rekli da su obje u smrtnoj opasnosti - krvni pritisak atletičarke je nezadrživo rastao, a otkucaji srca bebe bivali sve slabiji.

Deset mjeseci i dan nakon najveće drame u životu, Elison je srušila Bolta sa 1. mjesta vječne liste na planetarnim šampionatima i to svjetskim rekordom u mješovitoj štafeti 4x400 metara. Posljedneg dana takmičenja u Dohi, uzela je zlato i u ženskoj štafeti 4X400.

- Prošlog Božića, kada sam bila u bolnici, nisam mogla ni da sanjam da ću biti ovdje u Dohi i osvajati medalje - priznala je Filiks.

Kada su strahovi o životnoj ugroženosti njene kćerke postali prošlost, posvetila se društvenom radu i u maju se pojavila pred Kongresom SAD, da bi pričala o ugroženosti tamnoputih trudnica.

Statistika pokazuje da je smrtnost kod Afroamerikanki četiri puta veća nego kod bjelkinja, a da je vjerovatnoća da dođe do komplikacija dvostruko veća.

Predstavila se kao majka male Kamrin i izlaganje počela rečenicom koja je sve u Kongresu dirnula:

„Želim da podijelim priču o dva najužasnija dana u mom životu”.

Njeno obraćanje je promijenilo stvari, a ušla je u klinč i sa „Najkijem”, čije je zaštitno lice bila godinama.

Razlog? Najveći proizvođač sportske opreme je htio da joj plaća 70 odsto manje nego do tada, na šta nije pristala.

„Tražila sam da mi ‘Najki’ ugovorom garantuje da neću biti kažnjena ako ne budem imala vrhunske rezultate nakon povratka na stazu. Htjela sam da postavim nove standarde. Ako ja, kao jedan od ‘Najkijevih” najreklamiranijih sportista ne mogu da dobijem takvu zaštitu, ko može? ‘Najki’ je to odbio”, napisala je u tekstu za „Njujork tajms”.

Nakon toga je počela da dobija poruke podrške sa svih strana, od sportistkinja koje su se osjetile ugroženim.

- Još otkada sam bila tinejdžerka, gledala sam samo tišinu. Sve se guralo pod tepih. Tek kada bi osigurale ugovor, sportistkinje bi objavile da su trudne. Toliko sam se navikla na to, da sam mislila da bi tako trebalo da bude. Sve dok se nisam našla u toj situaciji i pomislila da to nije ispravno. Tada sam odlučila da se borim - rekla je Filiks za BBC.

I uspjela je - nakon teksta u „Njujork tajmsu”, „Najki” je objavio da sportistkinje više neće biti finansijski kažnjavane zbog rađanja djece.

Ali to nije bilo dovoljno da zadrži jednu od najboljih atletičarki svih vremena, jer je Filiks u julu potpisala ugovor sa novim „Gepovim” brendom sportske opreme, „Atleta”...

Bonus video: