Semenja je biološki muškarac, ovo nije pravilo protiv nje, već pravilo za sve

Semenja, neprikosnovena šampionka na 800 metara, dobila je zabranu nastupa, jer ima više testosterona nego što propisuju pravila IAAF
4923 pregleda 1 komentar(a)
Semenja, Foto: AP
Semenja, Foto: AP

Slučaj Kaster Semenje, južnoafričke atletičarke, kojoj su Međunarodna atletska federacija (IAAF), a zatim i Sportski sud u Lozani, zabranili da se takmiči u ženskoj konkurenciji, ne gubi na aktuelnosti.

Semenja, neprikosnovena šampionka na 800 metara, dobila je zabranu nastupa, jer ima više testosterona nego što propisuju pravila IAAF.

Time ona dobija ogromnu prednost u odnosu na kokurentkinje, što je IAAF naglasio uvođenjem pravila o dozvoljenoj količini tog hormona, dok se, s druge strane, vodi polemika o tome da li je riječ o diskriminatorskom pravilu.

Hose Marija Odriozola, profesor biohemije i do skoro član Savjeta IAAF, smatra da je riječ o veoma kompleksnoj temi, ali da je sa naučne strane - Semenja biološki muškarac.

"Ovo nije pravilo protiv nje, već pravilo za sve. Jednostavno, niko ne dovodi u pitanje njenu ženstvenost, niti je svrstava u muški pol, ali sa naučne tačke - ona je biološki muškarac. Za žene je normalno da imaju do 2,5 nanomola testosterona po litru krvi, IAAF je gornju granicu povećao na pet nanomola po litru, dakle duplo više, a ona ima više i od toga. Semenja ima više testosterona od većine muškaraca", rekao je Odriozola.

Testosteron joj daje ogromnu prednost u odnosu na ostale takmičarke na srednjim i dugim prugama.

"Vještačko povećavanje nivoa testosterona i u muškoj konkurenciji je doping. To je hormon koji povećava snagu i izdržljivost. Sjetite se samo suza djevojaka koje su trčale sa Semenjom na Olimpijskim igrama u Riju. Plakale su jer su bile svjesne da joj ne mogu ništa. Razlika je ogromna, jednostavno - nije fer prema ostalim djevojkama, koje treniraju, vježbaju i trude se, a nemaju ama baš nikakve šanse da budu bolje od nje", kazao je Odriozola.

Bonus video: