Semenja optužuje: Ja sam ljudsko zamorče, uništavam zdravlje zbog njih

Semenja je kazala da se zbog ljekova koje koristi konstantno osjeća bolesno i da upotreba medikamenata može da ima nepoznate posljedice za njeno zdravlje
1832 pregleda 0 komentar(a)
Semenja, Foto: Reuters
Semenja, Foto: Reuters

Kaster Semenja, južnoafrička atletičarka, dvostruka olimpijska šampionka, kazala je da je čelnici Međunarodne atletske federacije (IAAF) tretiraju kao "ljudsko zamorče" insistirajući da mora da uzima medikamente kako bi kontrolisala i smanjila nivo hormona testosterona.

Juče se u medijima pojavio izvještaj IAAF u kome se navodi da je Semenja "biološki muškarac" u nastavku kampanje koja je podijelila sportski svijet.

IAAF je u donio odluku da ograniči nivo testosterona kod atletičarki, naveo da žene obično imaju vrijednosti ovog hormona između 0.12 i 1.79 nanomola po litru (nmol/L), a muškarci od 7.7 do 29.4 nmol/L.

Prema odluci IAAF, ženama će biti dozvoljeno da imaju najviše 5 nmol/L.

Semenja ima više od toga, a IAAF tvrdi da takve vrijednosti daju jasnu prednost ženama poput nje i naložio da uzima ljekove da bi smanjila nivo tog hormona, ako želi da nastavi karijeru kao atletičarka.

Federalni sud Švajcarske suspendovao je odluku IAAF i Suda za sportsku arbitražu (CAS), ali pravna borba nije završena.

Semenja je kazala da se zbog ljekova koje koristi konstantno osjeća bolesno i da upotreba medikamenata može da ima nepoznate posljedice za njeno zdravlje.

"Nikada više neću dozvoliti da budem zamorče. Oni znaju kako se osjećam, znaju da zbog tih ljekova gubim zdravlje, ali to ih ne interesuje. Oni na meni testiraju kako se ponaša ljudski organizam kada se upotrebljavaju takvi ljekovi", kazala je Semenja.

Bonus video: