Senzacija na konjičkoj trci: Favorit diskvalifikovan, kvota na pobjednika bila 66

Favorit najprestižnije konjičke trke na svijetu, Maksimum Sekjuriti, prošao prvi kroz cilj, ali je diskvalifikovan, što je izazvalo reakciju predsjednika SAD
1003 pregleda 2 komentar(a)
Drama u blatu: Detalj sa Kentaki derbija, Foto: Beta/AP
Drama u blatu: Detalj sa Kentaki derbija, Foto: Beta/AP

O konjičkim trkama vjerovatno nikada niste čuli, rijetko ste i čitali u medijima na Balkanu, ali je najprestižnija izazvala toliko polemika da se oglasio i predsjednik SAD Donald Tramp.

„Odluka u Kentaki derbiju nije bila dobra. Bila je to teška i gruba trka na mokrom i klizavom trkalištu, ali je bila lijepa za gledanje. Samo u ovim danima političke korektnosti može doći do takvog prevrata. Najbolji konj nije osvojio Kentaki derbi, čak ni blizu”, napisao je Tramp.

O čemu se radi? Prvi favorit, konj Maksimum Sekjuriti, prošao je kroz cilj kao ubjedljivo prvi, ali su poslije 20 minuta vijećanja delegati trke odlučili da ga diskvalifikuju. Džokej iz Paname, Luis Saes, nakon velikog slavlja je briznuo u plač, sakrio je lice u ruke, jer je ušao u putanju rivalima, što nije dopušteno.

Zbog toga je pobjeda dodijeljena grlu Kantri Haus, koje je drugo prošlo kroz cilj. Kolika je senzacija napravljena, govori činjenica da je kvota na pobjedu konja kojeg je jahao Francuz Flavijan Prat bila čak 66!

To je druga najveća kvota na pobjednika u istoriji najprestižnije trke na svijetu.

- Ovo je gorka pobjeda, ali moram da kažem da je naš konj trčao sjajno i da ga je džokej odlično vodio - rekao je trener pobjedničkog grla i član Kuće slavnih, Bil Mot.

Ovo je drugi put u istoriji trke koja se organizuje od 1875. godine da je pobjednik diskvalifikovan. To se ranije dogodilo samo 1968. godine, i to nekoliko dana nakon takmičenja, jer je ustanovljeno da je konj Densers Imidž bio dopingovan!

Nakon odluke o diskvalifikaciji je bilo problema i za bukmejkere. Na hipodromu je bilo 150 hiljada ljudi i mnogo njih se kladilo na Maksimum Sekjuriti, ali nisu mogli da naplate dobitak, zbog čega je bilo i manjih incidenata.

Bonus video: