Slovenci prijetili samo set: Nakon osam godina Srbija ponovo na krovu Evrope

"Orlovi" su titulu osvojili nakon što su u večerašnjem finalu u Parizu savladali Sloveniju, naprijatnije iznenađenje Evropskog prvenstva, sa 3:1
18598 pregleda 116 komentar(a)
Odbojkaši Srbije
Odbojkaši Srbije
Ažurirano: 29.09.2019. 21:04h

Osam godina nakon zlata pod vođstvom našeg Igora Kolakovića, odbojkaši Srbije su ponovo na krovu Evrope.

"Orlovi" su titulu osvojili nakon što su u večerašnjem finalu u Parizu savladali Sloveniju, naprijatnije iznenađenje Evropskog prvenstva, sa 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:19).

Interesantno, Srbija je potvrdila dominaciju u odbojci na Starom kontinentu, pošto su tri sedmice ranije zlato na EP osvojile i odbojkašice Srbije. Isti uspjeh je srpska odbojka ostvarila i 2011. godine.

Izabranici Slobodana Kovača, koji je selekciju preuzeo prije Evropskog prvenstva, nakon sporazumnog odlaska Nikole Grbića (poslije neuspješnih kvalifikacija za Olimpijske igre), šampionat su završili sa impresivnih devet pobjeda u isto toliko mečeva.

Slovenija je, sa druge strane, osvojila drugo srebro na EP, pošto je izgubila finale i 2015. godine, tada od Francuske.

Slovenci su na putu do srebra, između ostalih, eliminisali prve favorite EP, u četvrtfinalu Rusiju, te u polufinalu Poljsku, koja je na kraju osvojila bronzu. Sve mečeve, osim finalnog, igrali su u Ljubljani, kao jedan od četiri domaćina EP.

Što se večerašnjeg meča tiče, Slovenija je bolje otvorila utakmicu, a prvi set je prelomila vođstvom od 17:13.

Od drugog seta su se, međutim, stvari promijenile na terenu, Srbije je zaigrala mnogo bolje u svim elementima, posebno na servisu i bloku, i do kraja meča dileme, praktično, nije bilo.

Srbija je drugi set odlučila već na 12:5, a imala je i vođstvo od 19:10, a slično je bilo i u trećem setu, kada su se ređali napadi Atanasijevića i Kovačevića, pa je Srbija stigla do prednosti od 11:6. Slovenija nije uspjela da parira, pa su "orlovi" treći set dobili sa 25:18.

Slovenija je povela na startu četvrtog seta 4:2, ali je Srbija serijom 5:0 povela 16:11 i onda rutinski privela meč kraju, iako su Slovenci priprijetili u završnici seta, na 23:19, kada je bilo i tenzija na terenu (između korektora dva tima Atanasijevića i Čebulja), ali je tačku na ovaj meč stavio Nemanja Petrić. Bivši primač Budućnosti je prvo donio meč loptu Srbiji, a potom i poen za titulu prvaka Evrope. U ekipi Srbije su i dvojica bivših igrača Budvanske rivijere, Petar Krsmanović i Lazar Ćirović.

Srbiju su do pobjede vodili Aleksandar Atanasijević sa 22 i Uroš Kovačević sa 20 poena. Nemanja Petrić je upisao 12, a Srećko Lisinac poen manje.

U redovima Slovenije najbolji je bio Klemen Cebulj sa 15 poena, Alen Pajenk je upisao 12, a Tine Urnaut 10.

Srbiji je pripala i novčana nagrada u iznosu od 400 hiljada eura, Slovenija je zaradila upola manji iznos.

Za najboljeg igrača šampionata (MVP) izabran je primač Srbije Uroš Kovačević.

Na ovom Evropskom prvenstvu nastupila je i Crne Gora, a debitantski nastup je završila u grupi sa dvije pobjede (Estonija, Češka) i tri poraza (Holandija, Ukrajina, Poljska). Samo set je dijelio "crvene" od prolaza u osminu finala...

Bonus video: