Sportisti koji su se plasirali u Tokio zadržavaju taj status

Članovi MOK-a i predstavnici 32 međunarodne federacije okupljeni na telekonferenciji su donijeli u četvrtak takvu odluku, a tek sada slijedi određivanje datuma kada će se Igre tačno održati
408 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Tokija, Foto: AP
Detalj iz Tokija, Foto: AP
Ažurirano: 27.03.2020. 10:21h

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je u četvrtak objavio da svi sportisti koji su se kvalifikovali za OI u Tokiju 2020. zadržavaju taj status i za 2021. godinu za kada su odložene Igre zbog pandemije koronavirusa.

Članovi MOK-a i predstavnici 32 međunarodne federacije okupljeni na telekonferenciji su donijeli u četvrtak takvu odluku, a tek sada slijedi određivanje datuma kada će se Igre tačno održati.

"Predsjednik MOK-a Tomas Bah je prvo objasnio razloge zbog kojih je donesena odluka o odlaganju Igara, a zatim je rekao da će svi sportisti koji su se kvalifikovali na OI 2020. to automatski ostati za Igre 202.", izjavio je za agenciju AFP jedan od učesnika sastanka.

Prema podacima MOK-a, oko 57 posto od oko 11.000 učesnika Igara u Tokiju već se kvalifikovalo.

Nijedan sportista iz Crne Gore do sada nije obezbijedio olimpijsku vizu.

"Jedno od glavnih pitanja sada je kada i kako organizovati preostale kvalifikacije. U nekim federacijama, mnogo sportista se još nije plasiralo i potrebna su najmanje tri mjeseca prije početka OI da se organizuju."

U nekim sportovima velika većina kalifikacionih turnira je prekinuta ili otkazana zbog situacije sa koronavirusom, dok se u nekim već 90 posto sportista plasiralo.

"Odobrene kvote ostaju takve i dalje", kazao je drugi izvor sastanka, napominjući kako je sada glavni problem reprogramacija olimpijskih igara.

"Tomas Bah je izjavio da će odluka o tome biti donesena za četiri sedmice", dodao je isti neimenovani izvor. "Neki su spremni za jun 2021., drugi za jul".

Mnogi predsjednici federacija su izrazili zabrinutost finansijskim pitanjem tražeći da im se unaprijed odobre sredstva koja je MOK tradicionalno isplaćivao nakon Igara.

Bonus video: