Sportski haos: Odlaganje Igara traži žrtve i kompromise svih uključenih

Bah je takođe kazao kako se uspostavlja radna grupa koja bi trebalo da procijeni posljedice odlaganja Igara
961 pregleda 1 komentar(a)
Olimpijski plamen, Foto: AP
Olimpijski plamen, Foto: AP

Odložene Olimpijske igre iziskivaće žrtve i kompromise svih uključenih, izjavaio je u srijedu predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bach predvidjevši "slaganje predivne slagalice i organizovanje prekrasnih Igara".

"Naša je misija organizovati Igre i ostvariti snove sportistima", rekao je Bah, dodajući da iako odložene, Igre moraju biti održane prije kraja ljeta 2021.

Novi datum koji još nije poznat ne mora biti ograničen na ljetne mjesece.

MOK i japanska vlada su u utorak konačno, pod velikim pritiskom, odlučili odložiti OI za sljedeću godinu.

To je veliki udarac za Japan koji je uložio 12 milijardi dolara u pripreme, ali i za olimpijski pokret i samog Baha koji se našao na udaru jer nije reagovao ranije dok je svijet suočen s pandemijom koronavirusa.

Koordinaciono tijelo MOK-a koje je nadgledalo pripreme će sada raditi na određivanju novog datuma sljedeće godine u haotičnom sportskom kalendaru koji je posljedica brojnih odlaganja.

Bah je takođe kazao kako se uspostavlja radna grupa koja bi trebalo da procijeni posljedice odlaganja Igara.

Što se tiče partnera Olimpijskih igara, Bah je dodao da je "logično da sponzori OI Tokio 2020. sačuvaju svoja prava bez obzira na to što će se Igre održati 2021.

Upitan o olimpijskom selu, Bah je odgovorio da je to "jedno od hiljadu pitanja na koje treba odgovoriti".

U olimpijskom selu je trebalo da bude smješteno 11.000 sportista. Plan je bio da se nakon OI apartmani u olimpijskom selu prodaju.

Prema promoterima naselja, 4.145 apartmana trebalo je da bude prodati, a od 940 koji su stavljeni u prodaju od ljeta 2019, većina ih je našla kupca, pišu japanski mediji.

Bonus video: