U Nitri pišu svoju istoriju

Crnogorski odbojkaši danas (15.30) gostuju Slovačkoj u pretposljednjem kolu kvalifikacija za EP - u slučaju pobjede, ostvariće prvi plasman na veliko takmičenje
311 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Ćulafić na meču sa Slovačkom u Baru
Miloš Ćulafić na meču sa Slovačkom u Baru

Da li će u Nitri ispisati istoriju crnogorske odbojke, ili će “susret” sa istorijom biti odložen za 9. januar? Pred odbojkašima Crne Gore je danas protiv Slovačke (15.30 sati) prva meč lopta za prvi plasman na veliko takmičenje, na Evropsko prvenstvo, koje će se u septembru ove godine održati u Francuskoj, Sloveniji, Belgiji i Holandiji.

Crna Gora je trenutno prva na tabeli grupe C, sa istim skorom (3-1), ali bodom više od drugoplasirane Slovačke. Pobjeda protiv današnjeg domaćina vodi na šampionat Starog kontinenta, sa prvog mjesta u grupi. U slučaju poraza, izabranici Veljka Bašića imaće šansu popravni četiri dana kasnije u Budvi protiv Moldavije, a samo trijumf u tom duelu značio bi prolaz na EP, jer bi naša selekcija u tom slučaju bila jedna od pet najboljih drugoplasiranih selekcija iz sedam grupa.

Za zemlju koja nikada nije išla na odbojkaško Evropsko prvenstvo, reklo bi se, manje je važno kojim će putem do velikog cilja. Međutim, "crveni" su skoncentrisani i motivisani da posao završe već danas, kada imaju manji pritisak od domaćina, nego da to rade protiv Moldavije, koja ih je jedina do sada savladala u ovim kvalifikacijama (sa 3:2, nakon što je naša selekcija vodila 2:0 u setovima).

"S velikom željom ulazimo u ovaj meč. Pokušaćemo da već u Slovačkoj obezbijedimo plasman na Evropsko prvenstvo. Čeka nas teška utakmica sigurno, ali borićemo se za svaki poen. Istina, imamo u rezervi taj popravni protiv Moldavije u Budvi, ali, ponavljam, sada razmišljamo samo o meču sa Slovačkom", rekao je za “Vijesti” Miloš Ćulafić, korektor naše selekcije.

Od kada je nezavisna od Češke, Slovačka je nastupila na devet od 12 evropskim prvenstava, a na posljednjih devet nije nastupila samo 2005. godine. Najbolji rezultat je ostvarila 2011. godine, kada je bila peta. Danas će, zasigurno, biti silno motivisana da nastavi kontinuitet nastupa na EP, ali i da se revanšira Crnoj Gori za poraz od 3:0 u Baru.

"Očekuje nas teška utakmica protiv Slovačke, prva od dvije koja može da odluči naš prolaz na Evropsko prvenstvo. Pokazali smo u Baru da možemo, i te kako, da igramo sa njima, savladali smo ih 3:0. Ovoga puta će biti znatno teže, ali se nadamo da ponovo možemo da izađemo kao pobjednici. Spremi smo i motivisani, idemo na pobjedu", rekao nam je Nikola Lakčević, libero “crvenih”.

Kravarik: Pritisak je veliki, ali smo spremni

Za razliku od Crne Gore, Slovaci su u pripremi za današnji meč odigrali kontrolnu utakmicu, u gostima su savladali Austriju 3:0.

"Protiv Austrije je sve bilo kako treba, koncentracija, raspoloženje u igri i dobra komunikacija. Takav pristup treba da bude i protiv Crne Gore, iako će taj meč, naravno, biti drugačiji od onog protiv Austrije, jer je u igri prolaz na Evropsko prvenstvo. Pritisak je veliki, ali mislim da smo spremni. Ne želimo da se prilagođavamo igri protivnika, želimo da igramo našu igru, ono što smo spremali. Uradićemo sve da na terenu to izgledao dobro", rekao je selektor Slovačke Andrej Kravarik.

Slovačka je i prethodna dva meča kod kuće, protiv Islanda i Moldavije, odigrala u Nitri, i oba je dobila po 3:0.

Nitra je pokazala da je pravi dom za ovu reprezentaciju, i mi ćemo se potruditi da navijači u dvorani i čitava Slovačka na kraju budu zadovoljni", dodao je Kravarik.

Bonus video: