Već je otkazano osam trka: Virus ubija i kalendar Formule 1

Otkazano je prvih osam trka u Formuli 1, još se ne zna datum starta sezone, a u Monaku se uopšte neće voziti 2020.
571 pregleda 0 komentar(a)
I Fetelu se odužilo čekanje na start Formule 1, Foto: Joan Monfort
I Fetelu se odužilo čekanje na start Formule 1, Foto: Joan Monfort

Pandemija je prekinula mnoga vrhunska takmičenja, dok ispred starta sezone Formule 1 i dalje stoji znak stop. Budućnost sezone u najbržem cirkusu je neizvjesna, ali su gotovo sigurni veliki gubici najpretižnijeg moto takmičenja.

Otkazana je i trka u Azerbejdžanu, planirana za 7. jun, pa se u Formuli 1 nadaju da će sezona startovati sedam dana kasnije u Montrealu. No, to je najoptimističnija prognoza, i sva je prilika da novi bolidi neće zaurlati pistama prije francuskog “Pol Rikara” 26. juna.

Otkazano je osam trka, s tim da je Monte Karlo objavio da se prvi put od 1954. godine uopšte neće voziti jedna od najprestižnijih trka. Ranije su otkazane na neodređeni rok trke u Australiji, Bahreinu, Kini, Vijetnamu, Španiji i Holandiji.

Problem Formule 1 nisu samo ugovori koji obavezuju na minimun 15 trka u sezoni, već i stavke da na startu mora biti najmanje 16 bolida. Pitanje je koliko to realno, ako je prva trka u Melburnu otkazana zbog koronavirusa mehaničara Meklarena!

U rukovodstvu “Liberty Media”, koja gazduje Formulom 1, znaju da im treba 17 trka da ne bi bili u gubicima. Baku je otpao, ali Formula 1 pokušava da nađe zamjenu i sezonu počne 7. juna.

- Nama treba najmanje dva mjeseca da pripremimo trku, jer je ulična, nadamo se da bi u Bakuu moglo da se vozi u avgustu - kazala je Gulnaz Galijeva PR trke.

Sa druge strane Rusi ne strahuju za trku u Sočiju od 24. do 27. septembra. Rusi se nadaju da će od 24. septembra krenuti trka pred punim tribinama, za koje su prodali ulaznice. Ali...

- Za dan smo spremni organizovati trku, jer Formula je praznik za Rusiju - naglasio je Aleksej Titov, promoter trke u Sočiju.

Bonus video: