Povratak "paklene pomorandže"

"Imamo svijetlu budućnost", poručio je napadač Holanđana Memfis Depaj nakon pobjede nad svjetskim prvakom Francuskom u Roterdamu (2:0)
69 pregleda 0 komentar(a)
Holandija, Foto: Beta-AP
Holandija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.11.2018. 18:18h

Fudbalska reprezentacija Holandije kroz istoriju je imala četiri slavne generacije. Od Krojfa, Neskensa, Repa, Krola i ostalih, koji su vodili selekciju do dva finala Svjetskog prvenstva 70-ih, preko Gulita, Rajkarda, Van Bastena 80-ih i prve evropske titule, zatim Bergkampove, Klajvertove, Davidsove i Sedorfove generacije 90-ih, sve do one koja je dogurala do finala Mundijala u Južnoj Africi 2010. predvođena Robenom, Snajderom, Van Persijem...

Nakon bronze na Mundijalu u Brazilu 2014. Holanđani su, međutim, upali u fudbalski kanal - propustili su dva naredna velika takmičenja, Euro 2016. i Svjetsko prvenstvo 2018.

Za reprezentaciju takve istorije i reputacije, to je bilo ravno prvorazrednom skandalu.

"Nemamo više igrača top-klase", jednostavnom rečenicom objasnio je Ronald de Bur zašto "lale" nisu uspjele da se kvalifikuju za Mundijal u Rusiji.

"Vrhunski igrači nam staraju, a mlađi su premladi da bi mogli da nadomjeste nedostatke. Imamo mnogo talenta koji još nije narastao".

Prošla je godina, a uspavani velikan se polako budi, I traži izlaz iz kanala...

Tekuća Liga nacija, u kojoj Holanđanima uoči posljednjeg kola nedostaje samo bod da završe ispred dva posljednja svjetska prvaka, Njemačke i Francuske, pokazuje da su "lale" na pravom putu fudbalskog preporoda.

U grupi 1 lige A, Holanđani, predvođeni selektorom Ronaldom Kumanom, u poziciji su da remijem ili pobjedom u ponedjeljak protiv Njemačke obezbijede prvo mjesto i završe ispred Francuske, koju su sinoć porazili sa 2:0 na "De Kuipu" u Roterdamu.

"Dominirali smo tokom svih 90 minuta. Zrelim pristupom od početka do kraja pokazali smo da smo napravili veliki napredak", izjavio je Kuman nakon meča.

"Imamo svijetlu budućnost, ali moramo da nastavimo sa ovakvim igrama. Ovo je samo početak", dodao je Memfis Depaj, strijelac drugog pogotka.

Francuzi, svjetski prvaci, sad zavise od Njemaca - ako "elf" ne pobijedi Holandiju u ponedjeljak u Gelzenkirhenu, završiće kao 2. u grupi, bez plasmana u plej-of.

"Postojao je samo jedan tim sa mnogo većom željom od naše i zasluženo je trijumfovao", rekao je Didije Dešam, selektor Francuske.

Frenki de Jong, 21-godišnji igrač Ajaksa, koji se poredi sa Frenkom Rajkardom, blista na sredini terena, dok njegov klupski saigrač, 19-godišnji Matijs de Liht sa samo 19 godina uz Van Dajka čini odbrambeni bedem "lala".

De Jong je svojim igrama privukao pažnju Pepa Gvardiole, a De Liht je želja Barselone.

Mnogi igrači nemaju, ili nisu imali zapažene uloge u elitnim klubovima.

Jasper Silesen ima upisana dva nastupa iz tri sezone za Barselonu u prvenstvu, Memfis Depaj se nije snašao u Mančester junajtedu, Dejli Blind takođe nije bio bitna karika, a jedino se Van Dajk snalazi kao komandant odbrane Liverpula.

Kuman smatra da štoper "redsa" može da daje još više.

"Poznajem ga jako dobro, a to znači da mu znam i mane. Pruža vrhunske partije, ali ponekad je previše povučen pozadi, a to treba da se promijeni", istakao je selektor koji je u februaru zamijenio Dika Advokata.

Čini se da je Depaj pronašao sebe u Lionu pa za reprezentaciju dobro odrađuje posao centralnog napadača, dok Rajan Babel zadovoljava na lijevom krilu.

Tandem PSV-a, 21-godišnje krilo Stiven Bervijn i 22-godišnji desni bek Denzel Damfrajs debitovao je od samog početka u oživljavajućoj pobjedi protiv Njemačke. U holandskom šampionu igraju zajedno tek od početka sezone, ali Kuman je izgleda već pronašao odgovarajuću hemiju među njima.

Na sredini je iskusni Vajnaldum iz Liverpula, pa je sve to uklopljeno u jednu kompaktnu cjelinu što pokazuju i trenutni rezultati.

Bonus video: