Velika pobjeda: Makedonci pali pred nestvarnim Simićem i „lavovima”

Crnogorski rukometaši savladali Sjevernu Makedoniju 28:24 meču 2. kola grupe A 15. Evropskog prvenstva. Protiv Slovenije za drugu fazu

43782 pregleda 1122 reakcija 124 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Završeno
19:32h

Sve može da im se ospori, da se kaže da nemaju kvalitet za velike domete, da im mnogo toga nedostaje, ali imaju srce veliko kao Lovćen, Rumija i Durmitor, ispod čijih su vrhova rasli - rukometaši Crne Gore pobijedili su sve nedaće i u spektakularnom meču u Debrecinu savladali Sjevernu Makedoniju 28:24.

„Lavovi” su još jednom pokazali da su najbolji kada je najteže i ostali u igri za plasman među 12 najboljih ekipa na 15. Evropskom prvenstvu. Za to će im biti dovoljan i bod u ponedjeljak protiv Slovenije, koja je u 2. kolu poražena od Danske 34:23.

O nevoljama kroz koje su prošli Vasko Ševaljević i drugovi u pripremama za šampionat u Mađarskoj i Slovačkoj bi moglo da se priča danima.

Kapiten je „upao” u tim u posljednji čas pred duel sa Danskom, danas je kroz taj scenario prošao i Nebojša Simović, a danima su osim njih dvojice zbog koronavirusa odmarali brojni drugi igrači, pa se treninzi na kojima se moglo igrati šest na šest mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Uzgred, zbog korone još nema tri sjajna beka - Miloša Božovića, Stevana Vujovića i Stefana Čavora...

Nekoliko sati pred utakmicu „lavovi” su saznali da na klupi neće moći da sjedi selektor Zoran Roganović, jer je nakon dva negativna testa na koronu bio pozitivan na posljednjem, pa je opet ekipu morao da vodi direktor reprezentacije Draško Mrvaljević.

Početak je bio nestvaran - Miloš Vujović je dao tri gola, Mirko Radović jedan za 4:0.

Ubrzo se raspucao i Božo Anđelić, koji je odigrao najbolju utakmicu u dresu nacionalnog tima, i sa dva vezana pogotka natjerao legendarnog Kirila Lazarova da uzme tajm-aut pri rezultatu 8:3 u 14. minutu.

„Crveno-žuti” su u finišu 1. poluvremena prišli na minimalni zaostatak (17:16). Imali su i napad za izjednačenje, ali je Nebojša Simić odbranio zicer i najavio da će Makedonce staviti na Tantalove muke u nastavku.

Makedonci su izjednačili na 17:17, imali i šansu da povedu, ali je nisu iskoristili i više nijednom nisu ni poravnali.

Sjeverna Makedonija - Crna Gora
foto: Sofascore

Ševaljević je pokazao kako bi trebalo da igra kapiten, a herojsku igru cijelog tima (dovoljno je bilo vidjeti kako se na nekoliko lopti bacio Vuk Lazović) na najbolji mogući način je krunisao Simić, koji je u finišu branio kao u transu.

Golman Melzungena je činio čuda baš kao u nezaboravnoj pobjedi nad Danskom u Podgorici u aprilu 2019. godine i „skidao” zicere kao od šale.

Nabio je kompleks Cvetanu Kuzmanovskom, zaustavljao već viđene golove Žarka Peševskog i Gocea Georgijevskog, a najbolje se vidjelo koliko je opio rivale kada su Martin Velkovski i Kuzmanovski promašili sve.

Njegovi saigrači su, međutim, previše žurili u napadu, nekoliko puta izgubili loptu, ali je sve bilo jasno kada je Nemanja Grbović na dva i po minuta do kraja povisio na 27:23 i najavio drugu pobjedu „lavova” na evropskim prvenstvima, nakon one nad Srbijom prije dvije godine.

Sada je pred Crnom Gorom još jedan veliki zadatak - da pokuša da osvoji bar bod protiv Slovenije i drugi put uđe među 12 najboljih ekipa Evrope.

To je do sada uspjela samo 2008. godine u Norveškoj, kada je timu Ranka-Bane Popovića bio dovoljan remi sa Rusijom za ulazak u glavnu fazu.

U ekipi su tada bili i Roganović, Mrvaljević i Petar Kapisoda, bilo bi sjajno da sada kao selektor, direktor i predsjednik RSCG ponove taj uspjeh.

Možda će u toj namjeri imati i pomoć Božovića i Vujovića, koji bi uz negativan PCR test mogli da im pomognu, a igraće i za Čavora, jer bi mogao da im se priključi u grupi 1 u Budimpešti...

SJEVERNA MAKEDONIJA - CRNA GORA 24:28 (16:17)

Debrecin - Dvorana „Feniks”. Gledalaca: 2.625. Sudije: Gatelis i Mažeika (Litvanija). Sedmerci: Sjeverna Makedonija 4 (3), Crna Gora 1 (1). Isključenja: Sjeverna Makedonija 4, Crna Gora 10 minuta.

Sjeverna Makedonija: Mitrevski (10 odbrana), TOMOVSKI (šest odbrana), Velkovski 6, KUZMANOSKI 5 (3), ĐORGIJEV, TALESKI 1, Mirkulovski 2, Simonoski, Kuzmanovski 3, KOSTESKI 1, Georgijevski 1, Krstevski, PEŠEVSKI 2, Madžovski, SERAFIMOV 3, Miševski.

Crna Gora: Matović, SIMIĆ (12 odbrana i sedmerac), F. Vujović, Lazović, ČEPIĆ 1, B. VUJOVIĆ 4, RADOVIĆ 2, M. VUJOVIĆ 6 (1), Kaluđerović, Simović, Ševaljević 5, B. Simić, Lasica 2, Vujačić, ANĐELIĆ 6, GRBOVIĆ 2.

Izmjena: 23:49h
19:31h

Pogađa i Radojica Čepić za 28:23.

19:31h

Koliko je Simić opio Kuzmanoskog, govori i činjenica da mu je odbranio i sedmerac.

19:30h

To bi bilo to - Nemanja Grbović na dva minuta i pet sekundi prije kraja pogađa za 27:23!

Izmjena: 19:37h
19:28h

Simić je junak! Opet brani sjajno, sada Velkovskom na manje od četiri minuta do kraja. Sada nestvarno brani i zicer Kuzmanoskom, ali njegovi saigrači gube loptu. Srećom, Makedonci uzvraćaju na isti način. Dva i po minuta do kraja, pobjeda je u džepu.

19:27h

Žarko Peševski smanjuje na 26:23 na manje od pet minuta do kraja. Mrvaljević ima još jedan tajm-aut.

19:26h

Marko Lasica vraća plus četiri (26:22) na četiri i po minuta do kraja!

19:24h

Filip Kuzmanovski "bombom" prekida crnu seriju Makedonaca za 24:22 na sedam minuta do kraja. Vasko Ševaljević iz "šosea" vraća plus tri, Makedonci gube loptu!

19:22h

Tajm-aut za Mrvaljevića na nešto preko osam minuta do kraja. Ako damo gol, druga pobjeda na evropskim prvenstvima će biti jako blizu...

19:19h

Simić spektakularno brani zicer Peševskom, ali onda se Miloš Vujović nije upisao, nakon što je sjajno uzeo loiptu između dvojice Makedonaca. Srećom, Simić još dva puta nestvarno brani!

19:16h

Božo Anđelić pogađa, ali Taleski sa centra koristi što se Simić nije vratio i smanjuje na 23:21. Majstorija Vaska Ševaljevića za 24:21 na 12 minuta do kraja. Tajm-aut za Kirila Lazarova.

19:14h

Mirkulovski je promašio zicer, a Risto Vujačić je dobio isključenje zbog pogrešnog ulaska. Makedonci imaju dva igrača više 19 sekundi. I ne koriste, jer Nebojša Simić brani zicer!

19:11h

Goce Georgijevski smanjuje u napadu sa igračem više na 22:20. "Lavovi" ne koriste napad, a onda Filip Vujović dobija isključenje zbog igranja nogom.

19:08h

Sudije su gledale da li je Nikola Mitrevski u kontri spriječio Miloša Vujovića, što bi bio direktan crveni karton, ali su procijenile da je prvo dodirnuo loptu. Ona je potom udarila Vujovića u nogu, pa je napad za Makedonce.

19:07h

Vasko Ševaljević vraća plus tri (22:19).

19:05h

Branko Vujović pogađa za 21:18, ali Velkovski prebrzo uzvraća. Bek Kjelcea ne koristi novu šansu za plus tri, a Božo Anđelić dobija isključenje. Kuzmanovski promašuje.

19:01h

Majstorska asistencija Branka Vujovića i peti gol Boža Anđelića za 19:17. Smanjuje Velkovski, ali Vasko Ševaljević vraća plus dva (20:18, 39. minut).

18:58h

Prvi gol Crne Gore u nastavku, Miloš Vujović sada pogađa ono što je maločas promašio za 18:17 u 35. minutu.

18:55h

Sada je Kuzmanovski sigurniji - iz sedmerca donosi prvo izjednačenje Makedoncima (17:17).

18:53h

Počelo je 2. poluvrijeme, Vasko Ševaljević mora dva minuta napolje. Sudije su gledale snimak da vide da li da mu daju crveni karton, ali su procijenile da nije toliko grub faul. Makedonci ne koriste napad, jer Nebojša Simić sjajno brani Cvetanu Kuzmanoskom.

Bonus video: