Roganović: Nema euforije kao u Austriji, sazreli smo za duele sa najboljim selekcijama

„Sa Slovenijom tradicionalno nemamo dobre rezultate, to je jako dobra reprezentacija, sastavljena od fenomenalnih igrača iz najboljih evropskih klubova. Biće jako teško, ali se čini da smo sazreli i da smo spremni da uđemo u koštac i sa najboljim selekcijama, da budemo konkurentni svima”, poručio je Zoran Roganović pred sjutrašnji meč odluke sa Slovenijom

21481 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Velika pobjeda nad Sjevernom Makedonijom, druga na šampionatima Starog kontinenta, već je arhivirana.

Pred rukometašima Crne Gore je novi, možda i najvažniji meč u istoriji - direktan obračun sa Slovenijom za plasman među 12 najboljih ekipa u Evropi.

U sjutrašnjem obračunu, koji počinje u 18 časova, „lavove” bi trebalo da vodi Zoran Roganović, koji je zbog koronavirusa propustio prva dva meča.

„Nisam siguran hoću li biti na klupi. Sačekaćemo još to jutarnje testiranje, ali mislim da je istekao obavezni karantin od 10 dana”, uz osmijeh je rekao selektor.

U njegovom odsustvu, ekipu je vodio direktor reprezentacije Draško Mrvaljević i trijumfom nad „crveno-žutima” (28:24) ostavio tim u igri za glavnu fazu.

„Draško je podigao ljestvicu jako visoko, trudićemo se da zajedno sa ekipom i svima oko nas budemo konkurentni Sloveniji, koja je jako dobra reprezentacija. Želimo da se poslije dugo vremena plasiramo u drugi krug, među 12 ekipa Evrope”, rekao je Roganović, koji je sa Mrvaljevićem i predsjednikom, RSCG Petrom Kapisodom osvojio 12. mjesto na EHF Euru u Norveškoj 2008. godine.

Prije dvije godine u Gracu, Crna Gora je protiv Srbije upisala prvu pobjedu na evropskim prvenstvima (22:21), ali je u odlučujućem meču za plasman u glavnu fazu ubjedljivo poražena od Bjelorusije (36:27).

„Naučili smo lekciju u Austriji. Mnogi su otišli sa ambicijom da ostvarimo prvu pobjedu, ali sada se vidi da nema te euforije, jer se već dvije godine spremamo za ovo. Tada, kada smo pravili analizu, jasno smo vidjeli gdje smo, uslovno rečeno, pogriješili. Momci su odmah nakon utakmice protiv Makedonaca fokusirali da duel sa Slovenijom. Bilo je malo slavlja u svlačionici, što je i normalno, ali odmah su prešli na druge zadatke. Na velikim takmičenjima je najbitnije zaboraviti šta se dešavalo, jer ako mislima ostaneš u prethodnoj utakmici, onda bude puno teže”.

Roganović izuzetno cijeni Slovence, čiji igrači nose dresove Barselone, Kila, Vesprema, Pik Segedina...

„Prvu utakmicu su odigrali koliko je bilo potrebno da pobijede Makedoniju, koja im je pružila jako dobar otpor, dok su se protiv Danske držali nekih 40 minuta. Sa Slovenijom tradicionalno nemamo dobre rezultate, to je jako dobra reprezentacija, sastavljena od fenomenalnih igrača iz najboljih evropskih klubova. Biće jako teško, ali se čini da smo sazreli i da smo spremni da uđemo u koštac i sa najboljim selekcijama, da budemo konkurentni svima”.

Problem, osim činjenice da zbog koronavirusa nema Miloša Božovića, Stevana Vujovića i Stefana Čavora, predstavljaju i povrede Mirka Radovića i Vaska Ševaljevića, ali se selektor nada da će ekipa ostvariti cilj, pa makar i po cijenu da „ranjena” stigne do Budimpešte.

„Imamo problema sa povredama, vidjećemo da li će Radović i Ševaljević moći da nastupe. Moramo da sačekamo još koji dan da se vrati neko od igrača iz karantina, tako da ćemo morati da se ispraznimo do kraja. Znam da će to biti teško, rizično za nastavak takmičenja, ali daćemo sve od sebe i vidjećemo da li će to biti dovoljno”, zaključio je Roganović.

Bonus video: