Zaboravili da uživaju u igri - „lavovi” dozvolili da ih pritisak „pojede”

Iako su sjajno počeli meč, imali veliku podršku sa tribina i dva nova igrača, rukometaši Crne Gore odigrali najslabiji meč u Mađarskoj i izgubili od Holandije 34:30

47040 pregleda 48 reakcija 48 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Na tribinama skoro 1.000 navijača iz Crne Gore, koji su uglas pjevali himnu sa igračima, savršen start, vođstvo od četiri razlike već u 13. minutu... Sve je ličilo na bajku, ali u prvom meču u istoriji crnogorskog rukometa na evropskim prvenstvima u ulozi favorita, „lavovi” su pregorjeli i izgubili od Holandije 34:30.

Umjesto da uživaju i igraju se rukometa, da budu lepršavi kao protiv Hrvatske, hrabri kao protiv Slovenije i stabilni kao u duelu sa Sjevernom Makedonijom, izabranici Zorana Roganovića su dozvolili sebi da ih pritisak „pojede”.

Kao i da je veća mogućnost rotacije, jer su prvi put u sastavu bili Miloš Božović i Stevan Vujović, poremetila uloge u timu.

Bilo je očigledno da neki bekovi nemaju samopouzdanje kao na prethodnim utakmicama, a jedino najmlađi, Radojica Čepić, nije odigrao ispod nivoa, već je preuzimao odgovornost kad su svi drugi stali...

Roganovićev tim i dalje ima teoretsku šansu za polufinale, ali mora da napravi čudo - da u ponedjeljak šokira Francusku i savlada Island u srijedu, a da onda čeka poraz „eksperata” u posljednjem meču grupe 1 od Danske.

Ako izgubi od aktuelnog olimpijskog šampiona, ostaće mu šansa da protiv „ribara” izbori meč za 5. mjesto i eventualni direktni plasman na Svjetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj, ali je u igri previše kombinacija da bi se sada o njima razglabalo.

Čepić i Branko Vujović su na startu rešetali mrežu Renea de Nehta i sa po tri gola omogućili „lavovima” da povedu 7:4 u 10. minutu. I Nebojša Simić je branio sjajno i šestim zaustavljenim šutem dao šansu Nemanji Grboviću da iz kontre povisi na 10:6 u 13. minutu.

Ali, Holanđani su brzo našli rješenje za odbranu 5:1, odlično iskoristili isključenje Vaska Ševaljevića i već u 21. minutu poravnali (11:11). Stefan Čavor ih je sa dva gola onemogućio da preokrenu, ali je to bilo kratkog daha - novo isključenje, ovog puta Božovića, „lale” su kaznile sa dva pogotka u praznu mrežu i preokrenule na 14:13.

Ređale su se greške i promašaji „lavova” u napadu, što su izuzetno brzi rivali, predvođeni desnim bekom Magdeburga Kajom Smitsom, iskoristili da odu na tri razlike u posljednjem minutu 1. poluvremena. Srećom, Božović je uzvratio „kokicom”, pa je na velikom odmoru bilo 16:18.

Simić, koji je primio 10 vezanih golova bez odbrane (još dva su postignuta kad nije mogao na vrijeme da se vrati između stativa), u finišu prvog dijela igre je konačno prekinuo post i onemogućio Tomija Falkea da vrati rekordnih plus tri.

Holanđani su u nastavku imali čak i šansu da odu na četiri razlike, ali su ih u tome spriječili najmlađi - Čepić je tri puta pogodio, Nikola Matović zaustavio sedmerac Smitsa pri rezultatu 18:21, pa su „lavovi“ brzo prišli na minimalan zaostatak preko Čavora (21:22).

Još tri puta je razlika bila minimalna, da bi rival opet kaznio rizičnu igru u napadima bez golmana i nakon drugog isključenja Božović vratio plus tri (27:24) pogocima u praznu mrežu.

U tim trenucima je fenomenalan bio i golman Tajs van Leuven, koji je stigao na dan utakmice da odmijeni zaraženog Barta Ravensbergena (otpali i njegov zamjenik Denis Shekelens i trener golmana Geri Ejlers, koji je branio u finišu protiv Francuza), pa su „lavovi” počeli da traže nelogična rješenja u šutu.

Suparnik je to iskoristio i u 51. minutu prvi put stigao do četiri razlike (29:25), nakon što je iz „cepelina” pogodio kapiten Bobi Shagen. Roganović je uzeo posljednji tajm-aut i povukao jedini mogući potez - napad sa dva pivota, bez golmana.

Vuk Lazović je odmah iznudio isključenje, ali uzalud, jer je napad sa igračem više bio problematičan tokom cijelog meča. Ovog puta je Božović izgubio loptu, a srednji bek Pari Sen Žermena Luk Steins pogodio za rekordnih 30:25.

Nada se pojavila šest i po minuta prije kraja, kada je Vuk Lazović smanjio na 30:27, ali je Holandija, koju je u odsustvu zaraženog selektora Erlingura Ričardsona vodio njegov pomoćnik Edvin Kipers, rutinski sačuvala prednost...

Posljednja šansa je otišla tri i po minuta prije posljednje sirene, kada Filip Vujović nije pogodio iz teške situacije pri rezultatu 29:32. Steins je potom prošetao kroz odbranu „lavova” i otklonio sve dileme.

CRNA GORA - HOLANDIJA 30:34 (16:18)

Budimpešta - „MVM dom”. Gledalaca: 4.000. Sudije: Horaček i Novotni (Češka). Sedmerci: Holandija 5 (4). Isključenja: Crna Gora 6, Holandija 10 minuta.

Crna Gora: Matović (jedan sedmerac), SIMIĆ (10 odbrana), F. Vujović 1, Čavor 3, LAZOVIĆ 1, ČEPIĆ 6, B. VUJOVIĆ 6, M. VUJOVIĆ 2, Simović, S. Vujović 2, Ševaljević, Božović 3, LASICA 1, Vujačić, ANĐELIĆ 1, Grbović 4.

Holandija: DE NEHT (dvije odbran), Van Leuven (14 odbrana), Stavast, Koj, Blauv, Burže, L. STEINS 6, BENGHANEM 5, SHAGEN 2, I. Steins, Adams 1, Smit, SMITS 9 (4), FALKE 6, Jansen, BAJENS 5.

Bonus video: