Ko je Tajs van Leuven: Dobio je dozvolu šefa da dođe u Budimpeštu, ponio laptop da završi posao...

Član belgijskog Sporting Pelta je dobio šansu zahvaljujući novom pravilu EHF-a, koji je zbog velikog broja zaraženih dozvolio da se naknadno pozivaju igrači koji nisu bili na spisku od 35 imena. Došao je u Budimpeštu u posljednji čas i sa 14 odbrana presudio Crnoj Gori

12401 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Početkom decembra, Evropska rukometna federacija objavila je šire spiskove učesnika 15. EHF Eura, na koje su selektori mogli da stave maksimum 35 imena.

Šef struke Holandije, Erlingur Rihardson, među njih je uvrstio pet golmana, ali nije čovjeka koji će protiv Crne Gore postati heroj - Tajsa van Leuvena.

U Mađarsku su došli Bart Ravensbergen, koji je branio fenomenalno na prva četiri meča, i Denis Shekelens, ali je on „pao” na PCR testu pred početak glavne faze.

Poziv je upućen Reneu de Nehtu, ali on nije mogao da stigne na vrijeme za utakmicu sa Francuskom, pa je na gol u finišu uskočio 41-godišnji trener Bert Ejlers.

I Ejlers se, međutim, imao pozitivan PCR test, pa se pridružio zaraženim Ravensbergenu i Shekelensu, kao i igračima Rutgeru ten Feldeu, Džefriju Bomhauveru, Robinu Shunakeru i Isu Sjatersu. Zbog predostrožnosti je u hotelskoj sobi ostao i Rihardson, jer je bio pozitivan na antigenskom, a negativan na PCR testu.

Zbog manjka golmana, naknadno je pozvan Van Leuven, a ne Mark van Beuken i Arjan Fersteinen, koji su bili na spisku od 35 igrača.

Član belgijskog Sporting Pelta je dobio šansu zahvaljujući novom pravilu EHF-a, koji je zbog velikog broja zaraženih dozvolio da se naknadno pozivaju igrači koji nisu bili na prvom spisku.

Poziv je dobio u 11 sati u petak dok je bio na poslu.

„Trener mi je rekao da se spakujem i putujem za Budimpeštu. Morao sam brzo da razgovaram sa svojim šefom “, kazao je Van Leuven.

„Ima mnogo posla, pa sam ponio laptop sa sobom i završiću između dva meča ono što sam počeo. Radim u zdravstvu, dizajnirajući implantate lobanje”, otkrio je junak pobjede Holandije.

Van Leuven je rođen 1987. godine u Saudijskoj Arabiji, gdje je njegov otac radio u avio-industriji.

Rukometom se bavi amaterski.

„Nikada nisam bio profesionalac. Morao sam da radim 36 sati nedjeljno, a trenirao sam šest puta sedmično. Za nas Holanđane u ovome nema ništa posebno, mi još učimo rukomet”, kazao je on.

Došao je u Budimpeštu u posljednji čas i sa 14 odbrana presudio Crnoj Gori.

Bonus video: