Poraz u uvertiri martovskog dvomeča u sjenci oproštaja selektora i kapitena

Kao i starteri, i „drugopozivci” imali previše problema u napadu, promašivali zicere i učinili da još jedan golman izgleda kao vanzemaljac. Nakon Francuza Vensana Žerara i Poljaka Mateuša Korneckog, i Urban Lesjak je djelovao kao hobotnica i bio najzaslužniji što je „dežela” riješila meč praktično prije nego što su se ekipe zagrijale

16874 pregleda 10 komentar(a)
Risto Vujačić je bio najefikasniji u timu Crne Gore sa pet golova, Foto: REUTERS/Kacper Pempel
Risto Vujačić je bio najefikasniji u timu Crne Gore sa pet golova, Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Utakmica posljednjeg kola glavne faze Svjetskog prvenstva trebalo je da bude ispitivanje snaga za veliki dvomeč istih rivala u martu u kvalifikacijama za EHF Euro, a pretvorila se u nešto sasvim drugo.

Zoran Roganović je odmorio nezamjenljive startere Branka Vujovića, Nebojšu Simića i Boža Anđelića, nije ubacivao u igru ni Miloša Božovića i Vaska Ševaljevića, pa je Slovenija rutinski trijumfovala (31:23) i obezbijedila 10. mjesto, koje joj praktično donosi vizu za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

Vijest, međutim, nije to, već da su se i selektor i kapiten oprostili od „lavova”. Roganović je poslije meča saopštio svoju odluku i usput rekao da je na sastanku noć pred posljednji meč u Krakovu isto saopštio i Ševaljević.

Zbog toga je pred Rukometnim savezom Crne Gore trka sa vremenom - novi duel sa Slovenijom je u „Morači” već za 46 dana, do tada predsjednik Petar Kapisoda mora da nađe novog selektora ili ubijedi (do)sadašnjeg da se predomisli. Mada, šanse za to gotovo ne postoje...

Roganović je, uostalom, rekao da odlazi jer nije uspio da izbori plasman na Olimpijske igre, ali prilika za to još nije izgubljena.

Dovoljno je da se naredne godine na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj bude „samo” među dvije najbolje selekcije, koje već nisu obezbijedile makar kvalifikacije.

U toj raspodjeli karata rivali neće biti velikani Francuska, Španija, Danska i Švedska, kao ni Norveška, Njemačka i Mađarska, ali zato bi trebalo biti u dvije najbolje u konkurenciji Hrvatske, Slovenije, Islanda, Portugala, Srbije, Holandije, Poljske, Sjeverne Makedonije, Češke, Austrije, Švajcarske...

Hrvati i Slovenci praktično imaju obezbijeđene karte za kvalifikacije turnire zahvaljujući 9, odnosno 10. mjestu na Svjetskom prvenstvu, ali ako na EHF Euru budu ispred Crne Gore i ostalih, turniri će se „puniti” po ostvarenom plasmanu na planetarnom šampionatu...

Šta reći o oproštajnoj utakmici „lavova” od Krakova i Roganovića od posla za koji je izabran 1. jula 2018. godine?

Ništa što je viđeno nije bilo novo u glavnoj fazi - kao i starteri, i „drugopozivci” su imali previše problema u napadu, promašivali zicere i učinili da još jedan golman izgleda kao vanzemaljac.

Nakon Francuza Vensana Žerara i Poljaka Mateuša Korneckog, i Urban Lesjak je djelovao kao hobotnica i bio najzaslužniji što je „dežela” riješila meč praktično prije nego što su se ekipe zagrijale.

Slovenija je, naime, u 14. minutu povela 9:2, a saigrač Mirka Radovića u Eurofarm Pelisteru je do tada već odbranio šuteve Aleksandra Bakića, Vasilija Kaluđerovića, Rista Vujačića i Božidara Simića, kao i sedmerac Miloša Vujovića.

Crna Gora je tada vezanim golovima Vujačića, Vuka Lazovića i Marka Lasice prišla na 5:9, a do minus četiri je došla još dva puta (6:10 i 8:12).

Slovenci su na poluvremenu vodili 15:8, a brojke Roganovićevog tima su bile gotovo istovjetne kao na utakmici sa Poljskom - realizovana je osam od 24 šuta (dva dana ranije ih bilo 23), izgubljeno 10 lopti (jedna manje nego protiv domaćina), a Lesjak je, kao i Kornecki, uknjižio 10 odbrana.

U nastavku je razlika stalno bila sedam ili osam golova, nakon što su se i jedni i drugi malo opustili - neki „lavovi” od grča od prve prave prilike na velikim takmičenjima, Slovenci zato što je sve bilo riješeno...

CRNA GORA - SLOVENIJA 23:31 (8:15)

Krakov - „Tauron arena”. Gledalaca: 3.200. Sudije: Gubica i Milošević (Hrvatska). Sedmerci: Crna Gora 6 (4), Slovenija 3 (2). Isključenja: Crna Gora 4, Slovenija 10 minuta.

Crna Gora: MATOVIĆ (osam odbrana i sedmerac), N. Simić, BAKIĆ 1, M. Vujović 4 (1), LAZOVIĆ 1, Čepić, Ćorsović, B. Vujović, Radović, KALUĐEROVIĆ 4, Ševaljević, B. SIMIĆ 4, LASICA 4 (3), VUJAČIĆ 5, Anđelić.

Slovenija: Baznik (dvije odbrane), LESJAK (14 odbran i dva sedmerca), BLAGOTINŠEK 2, DOLENEC 4 (2), Cehte 2, KODRIN 2, Gaber 2, Horžen 2, Mazej 1, Ovniček 1, Makuc, BOMBAČ 1, MAČKOVŠEK 3, Krečič, NOVAK 5, Vlah 6.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: