„Ispanosi” kao „vatreni” 2020: Norveška pala poslije 80 minuta

„Vikinzi” imali sve u svojim rukama u regularnom toku, ali su na nestvaran način dozvolili Danijelu Dujšebajevu da izjednači, a onda da on i Gonsalo Peres de Vargas riješe sve na kraju drugog produžetka za 35:34

11149 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters/Aleksandra Szmigiel
Foto: Reuters/Aleksandra Szmigiel

Istorija se ponovila rukometašima Norveške, dogodila im se repriza meča koji su željeli da zaborave.

Kao i u polufinalu Evropskog prvenstva 2020. sa Hrvatskom (28:29), i večeras su poraženi nakon 80 minuta, ovog puta u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva od Španije (35:34).

„Vikinzi” su sami krivi za poraz, jer su imali sve u svojim rukama u završnici regularnog toka. Torbjern Bergerud je odbranio šut Aleksa Dujšebajeva 20 sekundi prije kraja, a selektor Jonas Vile uzeo tajm-aut sekundu kasnije.

Njegovi izabranici su vodili 25:24 i mogli da čuvaju loptu do kraja, ali su previše bukvalno to shvatili. Nisu htjeli da krenu ka golu, iako im je sve bilo otvoreno, mogli su i da šutnu pored stative ili preko prečke i vrijeme bi prošlo, ali su dozvolili da im slovenački arbitri Bojan Lah i David Sok opravdano oduzmu loptu zbog pasivnog napada. Španci su to kaznili i iz kontre preko Danijela Dujšebajeva stigli do produžetaka.

„Ispanosi” su mogli da riješe meč u prvom produžetku, koji se igrao 2X5 minuta, ali su izgubili loptu na 19 sekundi do kraja, a Kristijan Bjernsen poravnao iz kontre na 29:29.

U drugom produžetku su Norvežani tri puta vodili, ali su Danijel Dujšebajev i Gonsalo Peres de Vargas izrasli u junake - sin nekada najboljeg igrača svijeta je dao gol za 35:34, a golman Barselone na osam sekundi do kraja odbranio zicer Sebastijanu Bartoldu.

Peres de Vargas je odbranio 16 šuteva i sedmerac, Bergerud je imao skoro isti učinak (15 + 2).

U pobjedničkom timu najefikasniji su bili Anhel Fernandes sa osam golova, Aleks Dujšebajev sa sedam, a njegov mlađi brat, Đoan Kanjelas i Adrija Figeras su dali po pet.

Kod Norvežana su odskočila krila Bjernsen sa devet i Bartold sa osam pogodaka, dok je Sander Sagosen realizovao samo tri od 10 šuteva, ali je imao i 10 asistencija.

Španci će u polufinalu igrati sa Danskom, koja se poigravala sa Mađarskom i slavila 40:23!

Danci su se tako osvetili Mađarima za posljednji poraz koji su doživjeli na svjetskim prvenstvima, u osmini finala 2017. godine (27:25). Od tada su upisali 24 pobjede i dva remija, a u Švedskoj i Poljskoj brane dvostruku uzastopnu titulu.

Matijas Gidsel je devet puta tresao mrežu tima Ćeme Rodrigesa, osam pogodaka je upisao Simon Pitlik, a golmani su sakupili 16 odbrana - Niklas Landin Jakobsen 12, Kevin Meler četiri.

Kod Mađara su na nivou bili samo Mate Lekai i Rihard Bodo sa po šest golova.

U preostala dva polufinala sastaju se Švedska - Egipat i Francuska - Njemačka.

Izvještavanje omogućio Lob

Bonus video: