Ahruk: Mi smo najbolja ekipa u Evropi

„Ključ za pobjedu je, ipak, odbrana. Ukoliko je odigramo dobro, možemo da dajemo lake golove iz tranzicije i da učinimo da se igračice Đera osjećaju kao da su udarile u zid”, poručila je 27-godišnja Poljakinja
81 pregleda 0 komentar(a)
Kinga Ahruk, Foto: Filip Roganović
Kinga Ahruk, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.05.2016. 19:41h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Budimpešta - Kao i uvijek, Kinga Ahruk je potpuno otvoreno pričala o svemu, i to opet na crnogorskom jeziku.

Pred početak fajnl-fora za rukometašice u Budimpešti, Na pitanje da li joj je dosta priča o Đeru, jer je Budućnost ipak neko od koga bi trebalo strahovati, 27-godišnja Poljakinja je odgovorila kao iz topa:

„To sam i htjela da kažem. Stalno se priča o Đeru, znamo sve o tom timu, da igra sjajno u odbrani i napadu, ali mislim da je najbitnije da se fokusiramo na sebe. Moramo da mislimo na naše zadatke u odbrani i to šta možemo u napadu. Ako odigramo kao ekipa i damo sve 100 odsto, bićemo blizu pobjede”.

Djevojka koja se ranije prezivala Bizdra je na posljednjim treninzima bila sjajna u napadu, ali će morati da čeka šansu sa klupe, jer je u bekovskoj liniji neprikosnoven trio Kristina Neagu - Milena Raičević - Katarina Bulatović.

Ali, biće veliki adut na drugoj strani terena, gdje je jedna od glavnih karika u bedemu ispred Marte Žderić.

„Ako dobijem šansu, trudiću se da je iskoristim. Ključ za pobjedu je, ipak, odbrana. Ukoliko je odigramo dobro, možemo da dajemo lake golove iz tranzicije i da učinimo da se igračice Đera osjećaju kao da su udarile u zid”, poručila je Ahruk.

Poljakinja smatra da se mnogo toga promijenilo od finala 2014. godine i da je sada Budućnost favorit protiv Đera.

„I Đer i mi smo drugačiji. Iskusnije smo, duže smo zajedno i ne možemo da se vraćamo u prošlost. Moramo da razmišljamo šta se dešava sada, a u ovom trenutku smo mi najbolja ekipa u Evropi”, više nego jasna je bila Ahruk.

Amorim: Neagu, Bulatović i Cvijić su najbolje u Budućnosti

Prije užasne povrede koljena je bila najbolja igračica svijeta. Bilo joj je teško da se vrati na nekadašnji nivo, ali je Eduarda Amorim dostigla pravu formu i biće jedna od glavnih prijetnji golu koji čuva Marta Žderić.

„Biće vrlo težak meč, jer je to sudar najboljih odbrana u takmičenju i ekipa koje su najbolje igrale u Ligi šampiona. Spremne smo, prošle smo kroz mnogo toga ove sezone. Imale smo problema sa povredama i uklapanjem novih igračica, ali posljednji mečevi pokazuju da smo dostigle pravu formu. Nadam se da ćemo to dokazati i protiv Budućnosti”, rekla je 29-godišnja Brazilka.

Možeš li da uporediš ove timove Đera i Budućnosti sa onima koji su igrali finale prije dvije godine?

„Sada imamo više zamjena, i odbrana je možda malo bolja. Ovaj tim je za nijansu bolji od onog nekadašnjeg, ali su i suparnici jači nego na tom fajnl-foru”.

Za „Vijesti” si u Danskoj rekla da je Kristina Neagu najbolja rukometašica svijeta i da igra nevjerovatno. Da li je ona ključna igračica koju bi trebalo zaustaviti?

„Budućnost ima veoma iskusan tim, ali ako moram da izdvojim nekoliko imena, onda su to svakako Neagu, Bulatović i Cvijić. One su najbolje igračice u timu i moraćemo da ih natjeramo da se ne osjećaju dobro u napadu”.

Dva puta ste igrale sa današnjim rivalom u glavnoj fazi. Šta bi trebalo da ponovite iz ta dva meča?

„Bilo je nekih sjajnih trenutaka, a bilo bi dobro da ponovimo izdanje iz odbrane iz prvog meča. Možda da budemo i još bolje. Tome se nadam”.

Akcije se ne uigravaju na betonu

Budimpešta je veliki grad, sa ogromnim brojem hotela, ali su organizatori uspjeli da naprave komplikacije gdje ne bi trebalo da ih ima.

Ekipe su smještene u hotelu „Akvinkum”, koji je osam kilometara udaljen od „Laslo Pap arene”. Kada se uzmu u obzir i gužve i semafori, put autobusom traje otprilike pola sata.

Toliko je juče trebalo rukometašicama Budućnosti i do treninga u 10 kilometara udaljenom gradiću Budakalas. Da stvar bude još gora, pravog treninga nije ni bilo.

Razlog - Dragan Adžić nije želio da rizikuje da se neko povrijedi, jer je preko betona samo postavljena „gerflor” podloga. Zbog toga su testirani samo golmani, a od uigravanja akcija nije bilo ništa.

Bonus video: