Ako ne izmiri dugove, Sutjeska će biti suspendovana u zimskoj pauzi!

Srećom po njih, direktor liga Emir Bešlija se na dan utakmice sjetio da bi, kada je već, suprotno aktima, dozvolio da se utakmica zakaže, bilo dobro i da objavi da je Nikšićanima ukinuta suspenzija, koja je važila od 24. oktobra
86 pregleda 0 komentar(a)
RK Sutjeska, Foto: Boris Pejović
RK Sutjeska, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2012. 17:33h

Na radost svih ljuditelja rukometa u Nikšiću, ali i u Crnoj Gori, rukometaši Sutjeske juče su konačno startovali u prvenstvu.

Srećom po njih, direktor liga Emir Bešlija se na dan utakmice (vjerovatno nakon što je o tome objavljen tekst u “Vijestima”) sjetio da bi, kada je već, suprotno aktima, dozvolio da se utakmica zakaže, bilo dobro i da objavi da je Nikšićanima ukinuta suspenzija, koja je važila od 24. oktobra, kada je objavljena u zvaničnom biltenu.

Bez takve odluke, Sutjeska juče nije smjela niti mogla da igra utakmicu. “Vijesti” su, srećom, na vrijeme upozorile na propust, jer bi šteta bila višestruka i nenadoknadiva da je Sutjeska igrala pod suspenzijom…

Odlukom da ukine suspenziju Nikšićanima, sigurno uz saglasnost rukovodstva Rukometnog saveza Crne Gore, direktor liga je napravio potez u interesu Sutjeske i rukometnog sporta uopšte, jer odustajanje ili gašenje klubova nikome ne ide u prilog, ponajmanje RSCG (za jednu sezonu bi, ipak, bilo previše da nakon Rudara odustane i Sutjeska).

Uostalom, Nikšić i Sutjeska su i te kako zadužili RSCG zbog brojnih akcija reprezentativnih selekcija.

Teško je drugačije objasniti kršenje člana 104 Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti i poništenje odluke iz prvog biltena, kada je pokrenut disciplinski postupak i suspendovana Sutjeska do izmirenja svih obaveza za početak takmičenja (uplata obaveznog depozita od 3.000 eura i kotizacije od 2.000).

Trener Sutjeske Božidar Mušikić je u utorak za “Vijesti” izjavio da Sutjeska nije izmirila sve obaveze, već samo kotizaciju, ali da je dogovoreno “sa predsjednikom UO RSCG Predragom Boškovićem i direktorom Emirom Bešlijom da počnu prvenstvo, a da će za dalje vidjeti”.

"Ukida se suspenzija RK Sutjeska izrečena odlukom UO RSCG od 09.09.2012. kroz Bilten br. 1, uslovno, do kraja jesenjeg dijela prvenstva. Ukoliko RK Sutjeska do tada ne izmiri obaveze po osnovu depozita, suspenzija će ponovo biti na snazi", navodi se u najnovijem, šestom biltenu direktora liga, kojim se potvrđuju neizmirene obaveze Nikšićana.

I ovaj bilten, međutim, stvara dodatnu konfuziju. Formulacija da se suspenzija ukida uslovno, i da ako Sutjeska do kraja jesenjeg dijela prvenstva ne izmiri obaveze, ponovo stupiti na snagu, predstavlja pravni nonsens. Uostalom, takva mogućnost nije navedena ni u aktima RSCG.

U prevodu, ako ne uplati depozit tokom jesenjeg dijela prvenstva, Sutjeska će biti suspendovana tokom zimske pauze, koja obično traje oko tri mjeseca!?

Elem, nije jasno zašto je RSCG dozvolio ovu pravnu rašomonijadu, čemu, uopšte, disciplinski postupak i suspenzija, ako je na kraju sve okončano na ovaj način?

Za RSCG je sigurno bilo mnogo bolje da su, kao prethodnih godina, dugovi klubova prema Savezu ostali “poslovna tajna”, do rješenja problema...

Bonus video: