Ako RSCG ne riješi „Slučaj Budvanska rivijera”, uključićemo se

"Prvo treba u potpunosti iscrpiti proceduralne mehanizme koji su na raspolaganju Rukometnom savezu", piše u saopštenju
58 pregleda 2 komentar(a)
RK Budvanska rivijera, Foto: Www.facebook.com/rkbudvanskarivijera
RK Budvanska rivijera, Foto: Www.facebook.com/rkbudvanskarivijera
Ažurirano: 08.04.2017. 20:32h

„Slučaj Budvanska rivijera”, u kojem je RK Lovćen osporio pravo šampiona da brani titulu, jer je promijenio status (sada se ne zove RK Budvanska rivijera, već RK Budvanska rivijera Budva), doveo je i do reakcije Ministarstva sporta.

Iz resora na čijem je čelu Nikola Janović je saopšteno da će se uključiti u rješavanje problema ako to ne uradi RSCG.

Saopštenje prenosimo i cjelini.

"Članom 75. Zakona o sportu („Sl.list CG, 36/11 i 36/13) propisano je da sistem takmičenja u određenom sportu utvrđuje nacionalni sportski savez, dok je članovima 58. i 59. propisano da nacionalni savezi organizuju i sprovode sportska takmičenja, a u finalnom i najvažnije, donose sportska pravila za organizaciju sportskih takmičenja i učešće na njima. Zato rješenje za navedeni problem treba tražiti od Rukometnog saveza Crne Gore".

"Pravilnikom o rukometnim takmičenjima iz 2008, koji je dostupan na sajtu Rukometnog saveza Crne Gore, utvrđena su pravila o sistemu stalnog takmičenja kao i opšti uslovi ostalih takmičenja u rukometnom sportu na teritoriji Crne Gore. Ukoliko određeni savez donese akt na osnovu obaveze iz Zakona i Statuta onda se ne smije dovoditi u pitanje njegova primjena koja mora biti u potpunosti ispoštovana".

"Takođe ističemo, da je Ministarstvo sporta od svog osnivanja tj. u periodu od četiri mjeseca, uočilo veliki broj problema kako u normativnom, tako i u institucionalnom funkcionisanju sistema sporta i u granicama svojih ovlašćenja, preduzima aktivne korake na rješavanju istih".

"Kada je riječ o aktuelnoj situaciji koja je prethodnih dana posebno interesantna javnosti u kontekstu problematizovanja odnosno osporavanja legitimnosti konkretnog rukometnog takmičenja, smatramo da prvo treba u potpunosti iscrpiti proceduralne mehanizme koji su na raspolaganju Rukometnom savezu , uz poštovanje člana 96. Zakona o sportu u kojem se navodi da za rješavanje sporova u određenom sportu nadležni nacionalni savez obrazuje Arbitražu".

"Naravno, taj vid rješavanja problema mora biti omogućen u kratkom roku, a isti mora potvrditi sposobnost Rukometnog ali i svakog drugog saveza koji bi se našao u sličnoj situaciji da se i sa ovakvim problemima izbore na sportski način uz striktno poštovanje pravila kojima je propisana organizacija i sprovođenje sportskih takmičenja".

"Ukoliko se utvrdi da se nacionalni sportski savezi ne pridržavaju propisanih pravila zbog čega direktnu štetu trpi crnogorski sport, Ministarstvo sporta će se aktivno uključiti u rješavanje problema i insistirati od nadležne institucije koja sprovodi inspekcijski nadzor u oblasti sporta da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdi sve okolnosti slučaju i preduzme neophodne upravne mjere i radnje".

"Smatramo da inspekcijski nadzor u oblasti sporta mora biti na mnogo većem nivou jer je neshvatljivo da su, sudeći po Izvještaju o radu uprave za inspekcijske poslove za 2016, za cijelu prethodnu godinu, izdata samo dva prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 42 eura, a svjedoci smo velikih problema u funkcionisanju oblasti sporta".

"Moramo imati u vidu da je sport najljepši segment društva, koji nam, s jedne strane donosi posebnu radost kroz ostvarene rezultate i osvojene medalje, ali nas sa druge strane, obavezuje na poštovanje procedura i pravila kao u svakoj drugoj oblasti".

"Kao krovni organ u oblasti sporta, nećemo dozvoliti da ovakvi slučajevi narušavaju osnovne sportske principe te da sport mora biti isključivo prepoznat kroz toleranciju, fer igru, dostupnost i ravnopravnost", piše u saopštenju.

Bonus video: