Barem da ostave srce na terenu

"Biće to spektakl za naše navijače u Pljevljima koji će uživo vidjeti kako igra jedna od najboljih svjetskih reprezentacija", kaže Draško Mrvaljević, prvotimac njemačkog Gepingena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 20:13h

Kvalitet rivala, otkazi, trenutna situacija na tabeli (ali i u crnogorskom muškom rukometu), samo su neke od činjenica koje pred večerašnji kvalifikacioni duel u pljevaljskoj „Adi“, Šveđanima dodjeljuju epitet apsolutnog favorita u duelu sa Crnom Gorom.

Čak toliko apsolutnog da se na prvi pogled čini kako bi se svaki poraz izražen jednocifrenom razlikom, mogao smatrati uspjehom. Međutim, tako ne misle u našoj reprezentaciji. Optimizma ima, možda ne za senzaciju, odnosno pobjedu, ali za žestok otpor rukometnoj velesili i početak stvaranja nove muške seniorske reprezentacije, svakako da.

"Ne treba previše pričati o kvalitetu Švedske koja je u posljednjih desetak godina napravila izuzetan sastav, jedan od najboljih na svijetu. Stoga je ovom našem mladom timu i čast i izazov suprotstaviti im se, ali je pred njim, takođe i obaveza da pruži maksimum koji dovodi do pozitivnog rezultata. E sad, mi pozitivan rezultat nećemo mjeriti razlikom u golovima, jer se ne zavaravamo da ona može biti u našu korist. Neka igrači ostave srce na terenu i pokažu da ovaj sport ima perspektivu u Crnoj Gori i da u nekim narednim kvalifikacijama nećemo biti autsajderi, i mi smo pobijedili. Bolja prilika za sticanje iskustva od duela sa četvrtoplasiranom reprezentacijom sa prethodnog Svjetskog prvenstva, ne postoji. Na našim momcima je da sve to iskoriste i da što više namuče suparnika. I to će za ovu fazu biti dovoljno. Podmlađivanje je dug proces, vjerujem da ćemo ga odraditi na pravi način, a kad nam se na jesen, pred naredni kvalifikacioni ciklus, vrate neki iskusniji igrači, imaće Crna Gora opet šta da kaže", naglašava selektor Zoran Kastratović, kome će utakmica u Pljevljima biti debitantska na reprezentativnoj klupi.

Ni najiskusniji, a ovog momenta vjerovatno i najbolji crnogorski rukometaš, Draško Mrvaljević, previše se ne opterećuje ishodom meča. Potencira borbenost, sticanje iskustva, zadovoljstvo što je opet u nacionalnom timu:

"Uvijek je čast igrati za svoju državu, bez obzira na to da li smo u nekoj utakmici favorit ili autsajder. A posebno je lijepo kada su ovakvi dueli u pitanju i kada je sa druge strane takav protivnik kakav je Švedska, sa svim svojim asovima. Biće to spektakl za naše navijače u Pljevljima koji će uživo vidjeti kako igra jedna od najboljih svjetskih reprezentacija. Ali će takođe vidjeti i veliku želju i volju naših mladića da im se što časnije suprotstave. A koliko sve to znači za sticanje neophodnog iskustva, ne treba da naglašavam", kaže prvotimac njemačkog Gepingena.

Večerašnji duel biće četvrti međusobni koji Crna Gora i Švedska igraju u kvalifikacijama za prvenstva Evrope. Šveđani su slavili u sva tri prethodna - u kvalifikacijama za EP u Austriji, naša selekcija je u martu 2009. godine u Norčepingu poražena 29:24, dok je u Nikšiću bili 33:29 za goste. U ovom ciklusu kvalifikacija, Crna Gora je u oktobru prošle godine u Kristijanštadu izgubila 30:27.

Olson: Crna Gora nema šta da izgubi

Šveđani su svjesni svog kvaliteta i renomea, pa ga, bez obzira na to što su već obezbijedili plasman na prvenstvo Evrope, neće stavljati na „doboš“. Dakle, selektor Stefan Olson obećava maksimalnu ozbiljnost i igru na pobjedu. - Znam da je reprezentacija Crne Gore podmlađena, ali to neće promijeniti naš pristup meču. Uostalom, kada igrate protiv ekipa koje nemaju šta da izgube, uvijek nešto može da se iskomplikuje. Zato ćemo od prvog minuta zaigrati ozbiljno, jer nam je cilj da novim trijumfom zadržimo prvo mjesto na tabeli naše grupe. Nadam se da će publika u Pljevljima uživati u dobroj igri obje selekcije – kaže nekada jedan od najboljih svjetskih rukometaša.

Utakmica u „Adi“ počinje u 20 sati, a sude Norvežani Hansen i Petersen. Delegat je Vladimir Sokol iz Hrvatske.

Bonus video: