Bilo mi je zadovoljstvo da se odazovem pozivu

"Sada sam mnogo rasterećniji i bilo mi je zadovoljstvo da se odazovem pozivu selektora i Blaža”, kaže za “Vijesti” iskusni Cetinjanin, koji za 20-ak dana slavi 36. rođendan.
68 pregleda 6 komentar(a)
Petar Kapisoda, Foto: Zoran Đurić
Petar Kapisoda, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.06.2012. 11:23h

Zbog nadljudskih napora i nevjerovatnih treninga kod Irfana Smajlagića u sarajevskoj Bosni, Petar Kapisoda je 6. oktobra 2010. godine obavijestio tadašnjeg selektora Crne Gore Miodraga-Miška Popovića da se oprašta od reprezentativnog dresa.

Dvadeset mjeseci kasnije, čovjek koji je 1999. i 2001. godine sa SR Jugoslavijom osvajao bronzane medalje na svjetskim prvenstvima, opet je zadužio crvenu opremu.

Čuveno lijevo krilo odazvalo se pozivu selektora Zorana Kastratovića i pomoći će saigračima protiv Švedske, u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Osjeća se kao da nije ni odlazio...

“Ovo nije ništa novo za mene. Godinu i po nisam bio tu, jer sam imao dvije izuzetno naporne sezone i odlučio sam da se povučem iz reprezentacije. Napori su bili stvarno nevjerovatni i više nisam mogao da priuštim sebi dodatne obaveze, jer nemam više 25, nego 35 godina. Situacija je sada potpuno drugačija, igram amatersku ligu, više nemam 20 radnih sati rukometa sedmično kao u te dvije sezone, što je bilo neizdrživo. Sada sam mnogo rasterećniji i bilo mi je zadovoljstvo da se odazovem pozivu selektora i Blaža”, kaže za “Vijesti” iskusni Cetinjanin, koji za 20-ak dana slavi 36. rođendan.

Nije nikakva tajna da je na povratak sjajnog lijevog krila u reprezentaciji najviše uticao baš Blažo Lisičić, potpredsjednik UO RSCG i direktor svih muških reprezentacija.

“Blažo i ja smo u dobrom dijelu karijere bili cimeri u reprezentaciji, puno toga smo prošli zajedno i naravno da je i to uticalo na moj povratak”.

Švedska je izborila plasman na Olimpijske igre u Londonu i svakako da je favorit.

“Imamo lijepu, radnu atmosferu, ali se ne zavaravamo. Znamo da je Švedska klasa iznad nas, jer ima 25-30 igrača i to što neće igrati tri-četiri zaista vrhunska rukometaša neće pretjerano uticati na njihov kvalitet. Nama nedostaju Žarko Marković iz njegovih privatnih razloga i Mladen Rakčević zbog teške povrede, ali vidim da ima mladih igrača, koji imaju potencijal, i na njima je da se nametnu radom i ponašanjem”.

Smatraš li da Crna Gora ima šansi u dvomeču sa Švedskom i da li bi uspjeh u tim utakmicama bio pravi kraj tvoje reprezentativne karijere?

“Imamo šansu da nešto napravimo u prvoj utakmici. Igrali smo već četiri puta protiv njih, dešavalo se da odigramo dobro. Potpuno je ispravno prepustiti epitet favorita njima, ali ćemo probati sve što možemo da agresivnijom odbranom onesposobimo njihovu igru. A kada prođu te dvije utakmice, i ja ću odlučiti šta da radim dalje”, ističe Kapisoda.

Švajcarska je raj na zemlji

Kapisoda je prezadovoljan godinom koju je proveo u Švajcarskoj, gdje igra za nižerazredni Vest iz Lozane.

“S obzirom na to da igram u amaterskoj ligi, prvi put sam na pripreme reprezentacije došao potpuno odmoran. Tamo je potpuno drugi svijet, drugo poimanje profesionalizma i sporta uopšte. Mislim da se nigdje kao na Balkanu porazi ne doživljajaju tako tragično, a pobjede tako euforično. To je osnovna razlika”, ističe jedan od najboljih igrača selekcije koja je izborila plasman na Evropsko prvenstvo u Norveškoj 2008. godine.

Ostaješ li u istom klubu?

“Najvjerovatnije ću od septembra opet ići tamo. Prvenstveno iz porodičnih razloga sam i otišao u Švajcarsku, jer sam želio da provodim vrijeme sa bratom, koji živi tamo, a ranije nisam imao tu priliku. U potpunosti sam zadovoljan kako sam proveo ovu godinu”.

Razmišljaš li da živiš u Švajcarskoj kada završiš karijeru?

“Ne znam šta može biti sjutra. To je definitivno najljepša i najuređenija država na svijetu”, zakljuio je Kapisoda.

Bonus video: