Borbe za finale: Velikani kreću u konačne obračune

U 18 časova prvo polufinale igraju Francuska i Španija, od 20.30 veliki komšijski derbi Danska - Švedska
1 komentar(a)
Karabatić, Foto: Reuters
Karabatić, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2018. 12:24h

Četiri velikana svjetskog rukometa, selekcije koje su kroz istoriju zajedno osvojile čak 60 medalja na velikim takmičenjima, danas počinju konačne obračune na Evropskom prvenstvu.

Na žalost navijača, u konkurenciji nije jedna od sedam nacija koja ima dvocifren broj odličja, domaća Hrvatska. „Kauboji” će otvoriti program u „Areni Zagreb” utješnom utakmicom za 5. mjesto sa Češkom (15.30 časova). To je meč samo za prestiž, ali teško da je ikome u timu Lina Červara stalo do tog susreta, jer je zemlja čekala jedino zlato kojeg nema u kolekciji...

Francuska je na prethodnom Evropskom prvenstvu u Poljskoj bila peta, čime je ostala bez jedne od sve tri najveće krune. U međuvremenu je izgubila i olimpijsko zlato, ali sada želi da se vrati na krov Starog kontinenta. Jedina je do polufinala stigla sa svih šest pobjeda, a sedmu će pokušati da ostvari večeras (18 časova) protiv Španije.

"Prije prvenstva niko nije mogao da tvrdi da ćemo stići dovde, iako nam je polufinale bio cilj. Nema favorita, male stvari će odlučiti pobjednika, jer je cijeli turnir pokazao da su razlike između timova minimalne", rekao je najbolji igrač „eksperata” Nikola Karabatić, koji ima devet zlatnih, srebrnu i tri bronzane medalje sa velikih takmičenja.

Španci su u meču za plasman u polufinale lako savladali aktuelnog prvaka Njemačku i vjeruju da mogu da poraze i prvaka svijeta.

"Francuska je veoma jaka, ali se nadam da možemo da igramo kao protiv Njemačke. Oni su favoriti, zbog nevjerovatnih rezultata posljednjih godina i sjajnih igrača. I pored svega toga, vjerujem da imamo šansu", naglasilo je lijevo krilo „ crvene furije” Valero Rivera Folć.

Od 20.30 časova se igra veliki derbi Danska - Švedska. Aktuelni olimpijski prvak je blagi favorit.

"Biće ovo veoma težak i neizvjestan meč, jer se dvije ekipe poznaju i previše dobro. Još nismo dostigli najbolju formu, možemo da igramo bolje", naglasio je jedan od najboljih danskih defanzivaca Henrik Melgord.

Adut Šveđana trebalo bi da budu golmani Andreas Palika i Mikael Apelgren, koji su odbranili najviše šuteva (85) uz Čehe.

"Recept za Dansku je jasan - najbolja moguća odbrana i što više trčanja", rekao je Palika, 31-godišnjak iz njemačkog prvaka Rajn-Nekar Levena.

Bonus video: