Borozan donio zlatni bod „lavovima”

Revolveraški obračun Vuka Borozana i Pavela Atmana je na kraju pripao crnogorskom divu, koji je 77 sekundi prije kraja postigao svoj 10. gol za konačnih 24:24
104 pregleda 14 komentar(a)
Vuko Borozan
Vuko Borozan
Ažurirano: 06.11.2016. 20:59h

Sedmica u kojoj je crnogorski rukomet upao u totalni mrak je završena svjetlom na kraju tunela - u meču koji nisu smjeli da izgube, jer bi snovi o Evropskom prvenstvu postali košmar, „lavovi” su remizirali sa Rusijom (24:24) i ostali u igri za odlazak u Hrvatsku.

Makar kao najbolja trećeplasirana ekipa, kako se domogla šampionata Starog kontinenta u Poljskoj...

Tri dana nakon debakla u Lundu protiv Švedske (21:36), a pet poslije skandala sa Stevanom Vujovićem i ostavke selektora Ljubomira Obradovića, malobrojna publika u Baru je prisustvovala jednom od najizjednačenijih mečeva ikada.

Mreže dva tima su se naizmjenično tresle čak 27 puta, prije nego što je Vuko Borozan sa dva vezana gola donio Crnoj Gori prvi put plus dva, i to tek u 43. minutu.

Nažalost, nije samo div sa Cetinja bio raspucan, za revolveraški obračun je bio raspoložen i Pavel Atman, koji je postigao svoj osmi gol iz isto toliko šuteva za 22:22 u 54. minutu.

Minut kasnije se izdešavalo svašta - prvo je Stefan Čavor predao loptu u ruke Danijlu Šiškarjovu, koji je iz kontre donio Rusiji prvo vođstvo nakon 11. minuta, a isključen je i Vasko Ševaljević.

Činilo se da se bliži kraj, ali je nada stigla već u narednom napadu, kada su isključeni i Dmitrij Vasiljev i Gljeb Kalaraš.

Nažalost, Milan Popović je promašio zicer, a Dmitrij Žitnjikov iznudio sedmerac u napadu četiri na pet, koji je realizovao njegov imenjak Kovaljov.

Umorni „lavovi” se nisu predali, već su smanjili nakon sedmerca Vaska Ševaljevića, a potom nisu klonuli duhom ni kada je Viktor Kirejev odbranio penal 28-godišnjem Kotoraninu.

Stvari je u svoje ruke preuzeo sjajni Borozan i 77 sekundi prije kraja postigao svoj 10. gol za konačnih 24:24.

„Zbornaja” je krenula u posljednji napad, Dmitrij Torgovanov je tražio tajm-aut na 50 sekundi do kraja, ali njegovi puleni nisu čestito ni šutnuli.

Ne bi bila ni pravda da su slavili, jer je „ranjena” Crna Gora, koja je čitav meč praktično odigrala sa istom bekovskom trojkom, zaslužila makar remi...

"Odigrali smo kvalitetnu utakmicu. Mislim da smo imali pravi odgovor nakon poraza u Švedskoj. Pokazali smo pravo lice, igrali kako znamo i možemo. Potpuno smo zaslužili ovaj bod, iako smo u nekim trenucima imali i prednost koja nam je mogla donijeti pobjedu. Ovi momci mogu mnogo i vjerujem u njih", rekao je Milorad Davidović, koji je nakon ostavke Obradovića, čiji je bio pomoćnik, pristao da vodi tim na ove dvije utakmice.

Rukometni savez sada mora da izabere novog selektora, kojeg u maju čekaju mečevi sa Slovačkom, na kojima mora da se obezbijedi makar 3. pozicija u grupi 6.

A onda u junu, sa Švedskom u Crnoj Gori i „zbornajom” u Rusiji, biće neophodna bar jedna pobjeda ili će Rade Mijatović i drugovi gledati neke druge kako igraju u komšiluku...

Crna Gora - Rusija 24:24 (12:11)

Bar - Dvorana „Topolica”. Gledalaca: 1.000. Sudije: Horvat i Marton (Mađarska). Sedmerci: Crna Gora 4 (3), Rusija 3 (2). Isključenja: Crna Gora 6, Rusija 10 minuta.

Crna Gora: MIJATOVIĆ (pet odbrana i sedmerac), Mijušković (jedna odbrana), Ristanović, Vukićević, Popović, ČAVOR 4, Osmajić, Pejović, RADOVIĆ, VUJOVIĆ 1, ŠEVALJEVIĆ 6 (3), Božović 1, Lasica, BOROZAN 10, GRBOVIĆ 2.

Rusija: Pavljenko (jedna odbrana), KIREJEV (devet odbrana i sedmerac), Kiseljev, Šiškarjov 2, KOVALJOV 5 (2), Atman 8, GORBOK 3, Dereven, Vasiljev, Čipurin, KALARAŠ 1, ŠELJMENKO 3, DIBIROV, Saroka, Valjiuljin, ŽITNJIKOV 2.

Bonus video: