Bošković izabran u Izvršni komitet Evropske rukometne federacije

Pored Boškovića, u tročlani sastav Izvršnog komiteta EHF-a su još izabrani i Helga Magnusdotir iz Islanda i Danac Per Bertelsen
5 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2012. 13:43h

Predrag Bošković, predsjednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore, izabran je za novog člana Izvršnog komiteta Evropske rukometne federacije, na 11. Kongresu koji se danas i sjutra održava u Monte Karlu.

Pored Boškovića, za koga ovo predstavlja veliko priznanje, ali i za RSCG, u tročlani sastav Izvršnog komiteta EHF-a su još izabrani i Helga Magnusdotir iz Islanda i Danac Per Bertelsen, koji je prethodno povukao kandidaturu za potpredsjednika evropske kuće rukometa.

"Svakako ovo je veliko priznanje za crnogorski sport uopšte, ali i priznanje nama u rukometnom sportu za sve ono što smo radili i uradili u proteklih nekoliko godina. Crna Gora se na rukometnoj mapi svrstala uz velesile rukometa i to nam je podstrek da još više radimo na sopstvenom razvoju. U vremenu krize biće vrlo teško, ali se nećemo predavati", kazao je za "Vijesti" Bošković.

Pored izabranih članova Izvršnog komiteta, za tri mjesta konkurisalo je još 12 kandidata.

To su Velimir Marjanović (Srbija), David van Dorpe (Belgija), Lidija Bojić Ćaćić (Hrvatska), Hesus Gerero (Španija), Rajner Vit (Njemačka), Pandelis Hadžiantonu (Grčka), Atila Boršos (Mađarska), Aleks Klajn (Izrael), Andrijs Brenkans (Letonija), Bogdan Sojkin (Poljska), Urlih Rubeli (Švajcarska) i Andrej Lavrov (Rusija).

Ćaćić, Hadžiantonu, Sojkin i Marjanović su povukli kandidature prije glasanja, dok Lavrov, koji se naknadno prijavio, nakon predviđenog roka, nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu da bi bila prihvaćena njegova kandidatura.

Nakon što se preostalih 10 kandidata obratilo Kongresu, prešlo se na glasanje…

Bošković je na čelo UO RSCG došao prošlog ljeta, a član UO je postao još za vrijeme prvog predsjedika UO u nezavisnoj državi Zorana Radojičića.

Tokom njegovog mandata, računajući i period dok je bio potpredsjednik zadužen za ženski rukomet, ostvareni su najveći uspjesi u istoriji crnogorskog rukometa. Ženska reprezentacija je dva puta izborila plasman na EP, na prvom u Danskoj i Norveškoj 2010. godine je osvojeno šesto mjesto, dok će priliku za bolji rezultata dame imati u decembru ove godine na šampionatu u Starog kontinenta u Srbiji.

Ženska selekcija je učestvovala i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, u decembru prošle godine, gdje je odigrala ispod očekivanja (10.mjesto). Kruna svega je izborena viza za Olimpijske igre u Londonu.

Najzad, muška reprezentacije je prije šest dana u "Morači", u baražu sa Švedskom, prvi put izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se u januaru igra u Španiji.

Bošković je od decembra 2006. godine i predsjednik ŽRK Budućnost, koja je 13. maja ove godine osvojila Ligu šampiona, prvu u svojoj i istoriji crnogorskog rukometa. Tokom njegovog mandata, podgorički klub je osvojio i Kup kupova (2010) i tri Regionalne lige u prethodne tri godine.

Iako ne na ovako značajnoj funkciji, Crna Gora je već imala jednog predstavnika u EHF-u. Prethodnik Boškovića na čelu UO RSCG, Miodrag Ivanović, takođe bivši predsjednik Budućnosti, u aprilu 2008. godine je izabran za člana komisije za ženska klupska takmičenja. Mandat mu je trajao dvije godine.

Prvi predsjednik UO RSCG u nezavisnoj državi, Zoran Radojičić, aktuelni predsjednik Skupštine RSCG, od 5. juna 2009. godine je predsjednik Arbitražnog suda Svjetske rukometne federacije (IHF), a od maja iste godine je član Izvršnog komiteta Mediteranske rukometne konfederacije.

Odlukom Izvršnog komiteta IHF-a, Radojičić će biti predsjednik Disciplinske komisije na olimpijskom rukometnom turniru na Igrama u Londonu, koje se održavaju od 27. jula do 12. avgusta.

Žan Briol novi predsjednik

EHF je danas dobio i novog predsjednika, Francuza Žana Briola, dosadašnjeg potpredsjednika, koji je bio i jedini kandidat za nasljednika Norvežanina Tor Liana.

Njegov mandat trajaće do 2016. godine.

„Hvala vam puno na ukazanom povjerenju, i nadam se da to zaslužujem. Ali, o tome će se suditi naknadno“, bile su prve riječi Briola, koji je u nekoliko navratak bio gost u Crnoj Gori, a prisustvovao je 2008. godine i proslavi jubileja 50 godina Rukometnog saveza Crne Gore.

Tor Lian, koji je bio predsjednik od 2004. godine, kada je naslijedio Šveđanina Štefana Holmkvista, još tokom Evropskog prvenstva za rukometaše u Srbiji, u januaru ove godine, najavio je da se neće kandidovati za novi mandat i da napušta EHF, čiji je bio jedan od osnivača 1991. godine, i gdje je proveo više dvije decenije rada. Bio je član Izvršnog komiteta EHF-a od 1991. do 2000. godine, kada je imenovan za potpredsjednika, a četiri godine kasnije i za predsjednika.

„Ranije sam najavio moj odlazak kako moja odluka ne bi predstavljala šok za ljude. Želio sam da odem na dobrim osnovama i da mom nasljedniku pružim šansu da počne da pravi novi tim ljudi. Nakon 20 godina u rukometu i veoma zahtjevnom privatnom poslu u biznisu, smatrao sam da Briol treba da dobije šansu da bude predsjednik. Bili smo veoma jak tim, a ja se sada radujem što ću imati više vremena za moju porodicu i za mojih šestoro unučadi“, kazao je Lian, koji je bio predsjednik Norveške rukometne federacije od 1985. do 1996. godine, potpredsjednik Norveškog olimpijskog komiteta (1990 – 1996) i potpredsjednik organizacionog komiteta tokom Zimskih olimpijskih igara u Lilehameru 2004. godine.

Novi potpredsjednik EHF-a je Šveđanin Arne Elovsen, koji je dobio 41 glas, dok je njegov protivkandidat Njemac Rajner Vite dobio devet glasova.

Uoči glasanja kakndidature su povukli Danac Per Bertelsen i Švajcarac Urlih Rubeli.

Priznanja za Sloveniju i Makedoniju

Da rukomet na Balkanu dobija sve bolje pozicije u Evropskoj rukometnoj federaciji govore i neka druga imenovanja.

Osim nekih članstava u komisijama za predstavnike Hrvatske i Srbije, Slovenac Leopold Kalin izabran je za predsjednika EHF Takmičarske komisije, Makedonac Dragan Načevski je novi šef sudijske komisije.

Galerija

Bonus video: