Bošković: Uspjesi muške reprezentacije prikrivali nedostatke

"Ako smo naučili lekciju siguran sam da ćemo izaći jači kada je muški rukoment u pitanju”, kazao je Bošković
8 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.07.2014. 11:24h

Stanje u muškom rukometu posljedica je višegodišnjeg neulaganja znanja, vremena, energije i novca u taj sport, ocijenio je predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Predrag Bošković.

On je kazao da su uspjesi muške seniorske reprezentacije prikrivali sve ono što je bio nedostatak.

“Prikrivani su čak i nedostaci koji su svakako najozbiljniji, a to je slab rad sa mlađim selekcijama na svim nivoima. Upravo ti neuspjesi sa mlađim selekcijama putokaz kako ne treba raditi”, rekao je Bošković u intervjuu agenciji MINA.

On je najavio da će Savez uskoro predložiti radikalno drugačiji model rada sa mlađim kategorijama.

“S obzirom da klubovi nijesu spremni, ili nijesu u mogućnosti da preuzmu inicijativu za ozdravljenje rada sa mlađim kategorijama, Savez će do septembra i do nove Skupštine predložiti radikalno drugačiji model rada sa mlađim kategorijama. Ako smo naučili lekciju siguran sam da ćemo izaći jači kada je muški rukoment u pitanju”, kazao je Bošković.

On je, komentarišući izostanak Lovćena iz regionalne SEHA lige, kazao da se nada je on privremen i ne duži od godine.

“SEHA liga je izrasla u kvalitetno takmičenje sa veoma kvalitetnim i zahtjevnim sponzorom, koji traži uslove kao u Ligi šampiona. Problem izostanka Lovćena iz SEHA lige prevazilazi taj klub, jer i da je situacija u njemu u potpunosti sređena problem bi bio nedostatak dvorane koja ne zadovoljava standarde koje zahtijeva SEHA liga”, kazao je Bošković.

On je istakao da se nada da će klub i opština Cetinje ovu godinu iskoristiti da Lovćen "postave na zdrave noge".

“A zašto i da ne obezbijede jedan prestižan objekat na Cetinju koji bi bio od koristi ne samo Lovćenu, već i reprezentaciji, i to ne samo rukometnoj”, rekao je Bošković.

On je kazao da će Savez podržati sve koji pokažu entuzijazam da budu promoteri razvoja muškog rukometa radom sa mlađim kategorijama.

Bošković je, komentarišući učešće i šanse ženske kadetske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Makedoniji, kazao da prioritet, kada su u pitanju mlađe selekcije, nije plasman i rezultat na tim takmičenjima, već prije svega kvalitetan rad sa njima i da iz njih izađu igračice spremne za seniorsku reprezentaciju.

On je naglasio da bez takvih takmičenja se ne mogu stvarati igrači za seniorsku reprezentaciju i zato su od neprocjenjive važnosti prisustvo Crne Gore na tim takmičenjima.

“Od nezavisnosti, kada su ženske selekcije u pitanju imali smo do sada dosta mogućnosti s obzirom da je generacija ’88 učestvovala na Svjetskom prvenstvu. Generacija ’90 učestvovala je na svim prvenstvima, a sada generacija ’96 učestvuje već na drugom takmičenju. Tako da iz ovih generacija imamo i najveći broj podmlatka koji dolazi u seniorsku reprezentaciju”, rekao je Bošković.

On je podsjetio da kada su u pitanju crnogorske muške mlađe selekcije do sada nijesu imale ni jedno učešće na velikim takmičenjima, ako se izuzme Evropsko prvenstvo 2010. godine koje je odigrano u Crnoj Gori.

Bošković je kazao da Crna Gora ima talentovanu kadetsku selekciju, navodeći da od njih zavisi da li će jednog dana biti prave nasljednice evropskih šampionki iz Beograda.

“Sve su one na početku svojih, nadam se, dugih karijera i ne treba ni pred njih, ni pred trenere postavljati takve zadatke. Treba im omogućiti da svoj nesporno rakošan talenat dovedu do onog nivoa kada mogu biti od koristi seniorskoj reprezentaciji. Do sada su pokazale da se pravilno razvijaju i da se sa njima pravilno radi”, rekao je Bošković.

On je kazao da će seniorsko prvenstvo Evrope u Mađarskoj i Hrvatskoj biti prva šansa, od nekoliko u nizu, za kvalifikacije na Olimpijske igre 2016. godine.

Bošković je podsjetio da je nakon osvajanja srebra na Olimpijskim igrama u Londonu, prvi i jedini dugoročni cilj koji je postavljen da se ženska rukometna reprezentacija kvalifikuje na sljedeće Olimpijske igre u Brazilu.

"Tako posmatramo i sljedeće Evropsko prvenstvo, ostvariti što bolji plasman, kako bi došli u situaciju da se borimo za plasman na Olimpijske igre. Stoga ne razmišljamo o postoljima ili medaljama, već isključivo o što boljoj igri i plasmanu. Za šta će to biti u decembru dovoljno, vidjećemo na kraju Evropskog prvenstva”, rekao je Bošković.

On je naglasio da je ova generacija pokazala do sada da se nikoga ne boje i da će u svakoj utakmici ići na pobjedu.

On je, komentarišući šanse Budućnosti da se naredne sezone ponovo vrati na evropski tron, kazao da će Budućnost i iduće sezone biti konkurentna.

“To nam je i bio cilj da se Budućnost može nositi sa najjačima. Mi smo i prošle sezone došli do kraja, što znači da se u klubu radi dobro, ali kada je sport u pitanju nikada ne možete biti sigurni da li ćete otići do kraja ili ne. Svakako ono što možemo obećati jeste da će ljubitelji rukometa u Crnoj Gori gledati kvalitetan rukomet i želju Budućnosti da ide do kraja”, zaključio je Bošković.

Bonus video: