Bruka u „Morači” kakva se ne pamti

Tužnu sliku je upotpunio i ambijent u dvorani. „Morača” je ponovo bila poluprazna, a sa tribina se čula pjesma mađarskih navijača - dani rukometne euforije su, očigledno, prošlost...
79 pregleda 0 komentar(a)
Kinga Ahruk i Kristina Neagu, Foto: Luka Zeković
Kinga Ahruk i Kristina Neagu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.02.2017. 19:32h

Dotakle su dno, gore ne može. Hoće li ovo biti prekretnica, koja će probuditi rukometašice Budućnosti i pogurati ih ka trećoj tituli prvaka Evrope ili će se skupi projekat raspasti?

Znaćemo za nekoliko mjeseci, ali teško da će podgorički gigant ikada više dobiti šamar kao večeras u „Morači”, gdje ga je ponizio Ferencvaroš (25:33).

U meču u koji su ušle kao favoritkinje, „plave” su se obrukale, unizile ime kluba, dozvolile mađarskom timu da se igra sa ugledom koji je decenijama stican.

Bijedna igra i ubjedljiv poraz, čak 19 golova primljenih u prvom poluvremenu, u kojem je, gle čuda, najbolja igračica bila golmanka Darli Zokebi de Paula (?!), jasan su znak da nešto mora da se mijenja.

Dragan Adžić je nakon meča najavio da će pričati o svojoj sudbini sa upravom kluba, ali je pitanje da li bi samo on trebalo da snosi krivicu.

Jedina dobra stvar u svemu je što je u prvoj fazi obezbijeđena dovoljna zaliha da se najtrofejniji crnogorski klub domogne četvrtfinala.

A ko će u njemu biti rival, sada nije ni bitno - sa igrom koju su pokazale sinoć, „plave” nikoga neće moći da dobiju, a imaju kvalitet da eliminišu svakog.

Pitanje je samo zašto on nikako da ispliva na površinu...

Već u prvih 70 sekundi, Ferencvaroš je najavio trijumf golovima Zite Sučanski i Viktorije Lukač.

Budućnost je dva puta prišla na minimalni zaostatak (1:2, 2:3), ali je bilo očito da nešto ne štima.

Toliko hvaljena odbrana je bila šuplja kao sir, napad potpuno bezidejan, a i kada bi se izgradio neki zicer, Dragana Cvijić i ostale bi pogađale raspoloženu Blanku Biro.

Zbog toga je razlika konstantno rasla - Marija Jovanović je već u 15. minutu pogodila za 11:4 protiv kluba u kojem je stasala, da bi Nerea Pena zaključila poluvrijeme sa dva vezana pogotka za nestvarnih 19:9!

Adžić je u nastavku na klupi ostavio četiri igračice koje odlaze na kraju sezone - Kristinu Neagu, Cvijićevu, Kingu Ahruk i Neli Irman, a priznao je da bi „ohladio” i Katarinu Bulatović da nije povrijeđena Đurđina Malović.

Šansu su dobile djevojke koje bi naredne sezone trebalo da nose igru i pokazale mnogo više nego zvijezde tima.

Jeste Ferencvaroš imao i 12 razlike (23:11 u 37. minutu), ali je izbjegnuta potpuna sramota.

Ako je išta u ovom debaklu bilo dobro, to je izdanje Eme Ramusović.

Djevojka koja je sa 17 godina nagovijestila veliki potencijal protiv Poljske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo sinoć je odigrala najbolji meč u plavo-bijelom dresu - dala je četiri gola iz četiri pokušaja, iznudila tri sedmerca i jedno isključenje.

Solidne su bile i Itana Grbić i Dijana Ujkić, kao i mlada Hrvatica Matea Pletikosić.

Sve je to, ipak, premalo da se obriše opor ukus koji je navijačima ostao u ustima zbog očajne igre zvijezda Adžićevog tima.

Tužnu sliku je upotpunio i ambijent u dvorani. „Morača” je ponovo bila poluprazna, a sa tribina se čula pjesma mađarskih navijača - dani rukometne euforije su, očigledno, prošlost...

Budućnost - Ferencvaroš 25:33 (9:19)

Podgorica - SC „Morača”. Gledalaca: 2.300. Sudije: Caferopulos, Betman (Grčka). Sedmerci: Budućnost 6 (4), Ferencvaroš 4 (4). Isključenja: Budućnost 4, Ferencvaroš 10 minuta.

Budućnost: ZOKEBI DE PAULA (14 odbrana), Batinović, Ujkić 1, NEAGU 3, JAUKOVIĆ 2, Pletikosić 2 (1), Agović, CVIJIĆ, IRMAN 1, Premović, BULATOVIĆ 7 (3), Pavićević 1, Ramusović 4, Novović, Ahruk, GRBIĆ 4.

Ferencvaroš: Sikora, BIRO (16 odbrana i sedmerac), Seleši-Začik 1, Sarka, ŠACL 2 (2), SUČANSKI 7, Sekereš, Mesaroš 3, LUKAČ 3, SNELDER 3, PENA 4, Monori 1 (1), Faluvegi, Jovanović 4 (1), KOVAČIČ 3, Hornjak 2.

Bonus video: