Članovima UO sad krivo što su izabrali Popovića

Dio odgovornosti za slabe rezultate snosi selektor, drugi Goran Đukanović, a najveću Upravni odbor, koji je znao kakav je Popović selektor, a ipak ga je izabrao - poručio je generalni sekretar Pavićević
84 pregleda 0 komentar(a)
Miško Popović, Foto: Zoran Đurić
Miško Popović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.03.2011. 23:22h

Da je moguće putovanje kroz vrijeme, članovi Upravnog odbora Rukometnog saveza vjerovatno bi se vratili na 14. april 2010. godine.

Tada su, kada je Predrag Bošković neočekivano predložio Miodraga-Miška Popovića, svi digli ruke uvis i iskusnog trenera postavili na mjesto selektora Crne Gore.

U četvrtak veče, nepunu godinu kasnije, rukometni čelnici su priznali da su napravili grešku u procjeni i da Popović nije bio pravo rješenje. Zbog toga su i prihvatili njegovu ostavku i osudili to što je preko medija vodio komunikaciju sa UO.

„Moja je greška što sam povjerovao da Miško Popović može da bude selektor. Za to prihvatam punu odgovornost”, ta kratka izjava predsjednika UO Miodraga Ivanovića najbolje oslikava ono o čemu se puna dva i po sata razgovaralo na sjednici Upravnog odbora u prostorijama RSCG na južnoj tribini stadiona pod Goricom.

Pavićević: Najviše je kriv UO

Prethodnih dana Popović je u medijima javno prozivao rukovodstvo RSCG za nemar prema muškom rukometu.

U ostavci je napomenuo da mu nije dozvoljeno da u Švedsku vodi 18 igrača, da mu je generalni sekretar Predrag Pavićević tražio da se reprezentativci raziđu kućama nakon povratka iz Izraela, te da su se mlađe selekcije okupile svega dva puta, iako je on tražio da to bude svake sedmice.

Uzgred, sada već bivši selektor je u pisanoj ostavci napomenuo da je njegova ostavka učinila da se juniorska reprezentacija prijavi za Otvoreno prvenstvo Evrope, a kadetska za Mediteranski šampionat „iako nijesu bile planirane za učešće na tim prvenstvima”.

Pavićević je novinarima podijelio dokumenta koja demantuju Popovića i ocijenio 11-mjesečni rad.

- Dvije konstante su obilježile mandat Popovića - sve gori rezultati i humoreske od izjava. Od svega što je napisao je tačno samo da je primio dvije plate. Imali smo tešku poslovnu godinu, puno se kasnilo prema svima, ali se nadam da će u skorije vrijeme sve biti izmireno. Eto, dužni smo i selektoru ženskih reprezentacija - naglasio je Pavićević.

Prvi operativac RSCG je istakao da je Popović četiri puta poslao zahtjev za okupljanje mlađih reprezentacija, a da su dva ispunjena (jedno nije realizovano, a drugo je odloženo zbog otkazivanja Mediteranskog prvenstva).

- Jedan dio odgovornosti za slabe rezultate snosi selektor, drugi potpredsjednik UO koji je zadužen za muški rukomet, Goran Đukanović, a najveću Upravni odbor, koji je znao kakav je Popović selektor, a ipak ga je izabrao - poručio je Pavićević.

Đukanović: Slovaci su šetali, a mi smo se šunjali

Na maratonskom zasjedanju mnogo se pričalo i o slabim rezultatima seniorske reprezentacije i odnosu igrača prema dresu sa državnim grbom.

Članovi UO su se najviše fokusirali na poraze od Slovačke u Baru (35:25) i Izraela u Rišon Le Zionu (29:24).

- Slovaci su šetali, a mi smo se šunjali. To je bila blamaža dresa i države. Da sam ja bio selektor, četiri-pet igrača mi ne bi dočekali drugo poluvrijeme - naglasio je Đukanović.

Prvi kapiten „crvenih” smatra da je ova generacija mogla da se plasira na Evropsko prvenstvo u Srbiji.

- Tvrdim da crnogorski muški rukomet ima kvalitet, samo se mora napraviti prava atmosfera. Za to je najodgovorniji selektor, ali i igrači. Ne možemo da gajimo iluzije da bismo osvojili medalju, ali tvrdim da imamo kvalitet da igramo na svim velikim takmičenjima - zaključio je Đukanović, uz napomenu da je najlakše svaliti krivicu na savez.

Potpredsjednica Zorica Kovačević je, takođe, razočarana igrama nacionalnog tima.

- Ispalo je da je RSCG kriv zbog toga kako je reprezentacija igrala u Slovačkoj i Izraelu. Neki ne zaslužuju da nose dres Crne Gore, ali ne znam zašto je Popović ovo uradio. Imao je našu punu podršku.

Sve se vrti ukrug

Miodrag-Miško Popović je bio četvrti selektor Crne Gore. Doći će i peti, ali neke stvari moraju da se promijene. U suprotnom, onaj nastup na Evropskom prvenstvu u Norveškoj 2008. godine, prvi od obnavljanja nezavisnosti, ostaće jedini...

Neophodna je strategija razvoja i približavanje evropskim trendovima. U Crnoj Gori se igra najsporiji rukomet na svijetu, klubovi ispadaju već u prvim kolima evropskih takmičenja (još i igraju dvomečeve u inostranstvu), a i reprezentacija je počela da gubi od anonimusa.

I u RSCG moraju konačno da shvate da ne mogu dovijeka da se skrivaju, da druge optužuju za svoje greške. Napravili su nekoliko promašaja, krajnje je vrijeme da povuku i neki pravi potez.

Izbor novog selektora je prva i najbolja prilika za to.

Trio bira novog selektora, Ivanović za smjenu generacija

Članovi Upravnog odbora su se dogovorili da što prije izaberu novog selektora. Ovog puta neće biti konkursa, već će sa potencijalnim kandidatima razgovarati Miodrag Ivanović, Goran Đukanović i Dobrislav Vujović.

Njih trojica su dužna da u roku od 10 dana predlože trajno ili privremeno rješenje za funkciju selektora.

- Zahvaljujem se Popoviću na saradnji, ali ne i na tekstovima koje je plasirao u medijima. Pokušao je da umanji dobre rezultate ženskog, a da sakrije apsolutne neuspjehe muškog rukometa - istakao je Ivanović i napomenuo šta je njegova želja.

- Poželjno je da napravimo smjenu generacija. Mislim da u narednih nekoliko akcija ne možemo da napravimo uspjeh.

Sistemska greška

Svi članovi Upravnog odbora su demantovali tvrdnje Popovića da se favorizuje ženski na uštrb muškog rukometa.

Medijima je podijeljen i troškovnik muških i ženskih selekcija, na koje je potrošeno 50 hiljada eura više od januara 2010. do danas (196 prema 146 hiljada).

To je opravdano učešćem A selekcije na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj i juniorki na šampionatu svijeta u Južnoj Koreji.

- Sa indignacijom odbijam insinuacije da odvajam muški i ženski rukomet. Volio bih samo da je muški uspješan kao ženski - istakao je Ivanović.

Predsjednik RSCG je napomenuo da se nije miješao Popoviću u izbor saradnika, bez obzira na to što mu se nisu sviđala njegova rješenja.

- Ako postaviš sina, bez trenerskog iskustva, za pomoćnika, a profesora rukometa predložiš za kondicionog trenera, to govori o sistemskoj grešci.

Taj profesor rukometa je Dobrislav Vujović, jedini član UO koji nije želio da se izjašnjava o Popovićevim potezima.

Bonus video: