Crna Gora - Bjelorusija: „Lavovi” u pohodu na Beč

Crnogorski rukometaši večeras u Gracu protiv Bjelorusije (18.15) igraju odlučujući meč na Evropskom prvenstvu. Samo pobjeda vodi u Beč na utakmice druge faze, remi ili poraz značili bi oproštaj od Eura
9445 pregleda 45 komentar(a)
Muška rukometna reprezentacija, Foto: Savo Prelević
Muška rukometna reprezentacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.01.2020. 20:05h

Istorijska pobjeda protiv Srbije, prva na evropskim prvenstvima za crnogorske rukometaše, jednostavno mora da bude zaboravljena, jer „lavove” već danas (18.15) čeka novi veliki izazov. Još veći nego što je bio onaj prije dva dana...

Na redu je okršaj sa Bjelorusijom, meč u kojem je biti ili ne biti - pobjeda vodi Crnu Goru u narednu rundu, remi ili poraz znače i eliminaciju za tim Zorana Roganovića. Može li Crna Gora nakon trijumfa nad Srbijom da napravi još veći podvig?

- Biće velika borba, to je sigurno. Priželjkujem egal utakmicu, kao i protiv Srbije. Naravno, bilo bi odlično da u finiš uđemo sa pet golova prednosti, ali... Bjelorusija je izuzetno snažan protivnik, ima visoke i teške igrače. Na nogama su teški, možda i treba da ih ostavimo na većem prostoru, pa ih pomjeramo fintama jedan na jedan. Božo Anđelić i još neki igrači u punom zaletu to mogu da riješe - kaže bek Miloš Božović.

Prva pobjeda na EP ikada skinula je veliki teret sa leđa naših rukometaša. Propušteno je mnogo prilika ranije, sada je konačno probijena barijera.

- Psihički nas je rasteretila, napokon se desila. Imali smo pritisak, stalno nam je u glavama bilo to da nemamo pobjedu, jer toliko puta smo bili blizu, a opet ništa. Sada je sve iza nas, idemo dalje hladne glave u nastavak takmičenja - ističe Božović.

Nije protiv Srbije sve bilo idealno ni u napadu ni u odbrani, ali ogromna energija je „sakrila” nedostatke i u prvi plan izbacila ono najbolje što imaju naši rukometaši.

- Svako od nas je dao ponešto. Nebojša Simić na golu, ostali u napadu i u odbrani, sve je to bilo dovoljno za prvi trijumf. Velika je ovo pobjeda za nas, građane Crne Gore. Želimo da ponovimo i sa Bjelorusijom sjajnu odbranu i da zaustavimo njihove glavne igrače - naveo je Božović.

Božović je zbog povrede ramena preskočio meč sa Hrvatskom na startu, ali je želio da bude u timu u drugoj utakmici.

- Rame je u boljem stanju nego što je bilo. Medicinski tim na čelu sa Andrijom Damjanovićem je uradio vrhunski posao. Osjećao sam se bolje i donijeli smo odluku da igram protiv Srbije. I odluka je bila ispravna, igrao sam bez bolova i pomogao timu koliko sam mogao - rekao je Božović.

Crna Gora i Bjelorusija su se do sada sastale tri puta u zvaničnim utakmicama, i sve tri su odigrane 2014. godine. Bjelorusi su bili bolji na Evropskom prvenstvu (29:23), a više uspjeha su imali i u baražu za Svjetsko prvenstvo 2015. Naša selekcija je kod kuće slavila 28:27, a u revanšu se pitanje pobjednika nije postavljalo - bilo je 30:24.

- Uvijek je odbrana ključ. Uživam sa momcima, u svakom trenutku na terenu, ginemo jedan za drugog, braća smo. Neće izostati borba ni sada - poručuje pivot Vuk Lazović, koji je mjesto na EP zauzeo umjesto povrijeđenog Nebojše Simovića.

U pripremi utakmice bi mogao da pomogne pivot Branko Kankaraš, koji je u Meškovu iz Bresta saigrač sa šestoricom bjeloruskih reprezentativaca.

- Bjelorusi su jaka ekipa. Pivot i lijevi bek, koji igraju zajedno klubu, sjajni su. Treba da ih dobro analiziramo, odigramo fajtersku utakmicu i vjerujem da možemo da pobijedimo.

Poraz od Hrvatske na startu je pokazao dva lica naše selekcije...

- Protiv Hrvatske smo odigrali savršeno prvo poluvrijeme, a u drugom smo postali nervozni u napadu, ušao je nemir... Ali, protiv Srbije smo, zahvaljujući Simiću, pogotovo u posljednjih petnaest minuta, zasluženo pobijedili. Sada se okrećemo narednom duelu u kojem moramo da poginemo za grb koji nosimo na dresu. Kao što je bio slučaj i protiv Srbije i Hrvatske - zaključio je Lazović.

Bonus video: