Crna Gora držala čas rukometa Njemcima!

Na kraju senzacionalne večeri u „SAP areni” u Manhajmu, pred 7.247 gledalaca, na semaforu je stajalo gotovo nestvarnih Deutschland - Montenegro 27:31! A moglo je da bude i ubjedljivije
176 pregleda 68 komentar(a)
Crna Gora:Švedska, rukomet, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora:Švedska, rukomet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.11.2012. 19:56h

Zlatna godina crnogorskog rukometa dobija sve veći sjaj - Budućnost je u maju osvojila Ligu šampiona, reprezentativke u avgustu prigrabile srebro na Olimpijskim igrama u Londonu, a večeras su momci koji su u junu srušili veliku Švedsku i izborili plasman na Svjetsko prvenstvo još jednom zadivili Evropu.

U centru planetarnog rukometa, kaznena ekspedicija Zorana Kastratovića je držala čas Njemcima i napravila veliki korak ka šampionatu Starog kontinenta, koji se u januaru 2014. godine održava u Danskoj.

Na kraju senzacionalne večeri u „SAP areni” u Manhajmu, pred 7.247 gledalaca, na semaforu je stajalo gotovo nestvarnih Deutschland - Montenegro 27:31! A moglo je da bude i ubjedljivije...

Zona 3-2-1 najjače oružje

Sami početak još jedne večeri za pamćenje nagovijestio je kakav pakao čeka „pancere” - „crveni” su stali u prepoznatljivu zonu 3-2-1 i sa dva jaka faula, opravdano sankcionisana žutim kartonima, pokazali domaćima da su došli da se bore „do koske”.

Domaći su nekako, ipak, izborili sedmerac, ali je jedan od heroja Rade Mijatović odbranio šut najboljem strijelcu Bundes lige, Uveu Genshajmeru.

Cepelin za kraj poluvremena

To je bio uvod u početak iz snova, pošto je Fahrudin Melić sa dva gola u 11. minutu odveo momke koji su igrali u atipičnim teget-crnim dresovima na plus četiri (5:1).

Tada su Njemci nekako našli rješenje za odbranu Crne Gore, ali nisu i za napad, pa je Melić još jednom ukradenom loptom i kontrom podigao prednost na pet pogodaka (11:6, 21. minut). Do velikog odmora se igralo gol za gol, da bi Vladimir Osmajić nakon cepelina sa Melićem zaključio poluvrijeme za rekordnih 17:11.

Draškovo veče

Na startu nastavka Crna Gora je imala dva napada sa igračem više, ali se probudio Silvio Hajneveter i onemogućio rivala da već tada riješi meč. Njemci su prišli na 17:13, ali je Draško Mrvaljević, koji je igrao gotovo perfektno, iz teške situacije pogodio mrežu i vratio samopouzdanje ekipi.

Kapiten je na gotovo istovjetan način savladao Hajnevetera i u 46. minutu za 23:16, pa je svima u dvorani koja je dom Rajn-Nekar Levena bilo jasno da se timu Martina Hojbergera sprema šokantan poraz...

Simović pravi džoker

Njemci su u narednom napadu iznudili treće isključenje Zorana Roganovića, pa je Kastratović morao da posegne za Markom Simovićem. Ispostavilo se da je 25-godišnji Budvanin bio pravi džoker, pošto je sa dvije „haubice” u napadima sa igračem manje vraćao plus sedam.

Mrvaljević je u 50. minutu, na isteku još jednog napada, pogodio za osam razlike (26:18), a ljevoruki Simović u 54. zaokružio svoju seriju sa četiri gola iz četiri pokušaja za 28:20.

Vujović otklonio dileme

Domaći su krenuli u presing po cijelom terenu i serijom 5:1 prišli na 29:25. Moglo je još da se „zakuva”, ali je Stevan Vujović dva i po minuta prije kraja, u napadu sa igračem manje, pronašao rupu u odbrani, povisio na 30:25 i riješio sve dileme oko pobjednika.

Ovim trijumfom, Petar Kapisoda i ostalih 15 ratnika dokazali su da su tim za velika djela i da ona eliminacija Švedske, koja je dva mjeseca kasnije postala olimpijski vicešampion, nije bila slučajna.

Sada Kastratovićeva ekipa mora da pokaže da je i psihički sazrela, jer već u nedjelju u Baru dočekuje Češku. Tek ako i Filip Jiha i drugovi padnu, moći će da se kaže da je Crna Gora blizu drugog nastupa na prvenstvima Evrope...

Njemačka - Crna Gora 27:31 (11:17)

Manhajm - „SAP arena”: Gledalaca: 7.247. Sudije: Lopes i Ramires (Španija). Sedmerci: Njemačka 4 (3). Isključenja: Njemačka 6, Crna Gora 8 minuta.

Njemačka: HAJNEVETER (sedam odbrana), Lihtlajn (dvije dobrane), Kner 2, GENSHAJMER 3 (3), Rogiš, VINCEK 6, Rajhman 4, Miler, Vajnhold, Daner, ŠTROBEL 3, RIHVIN, Has 2, PFAL 4, Klajn 3, KRISTOFERSEN.

Crna Gora: MIJATOVIĆ (16 odbrana i sedmerac), Rajković, RAKČEVIĆ 3, M. Pejović, MELIĆ 5, Osmajić 1, MRVALJEVIĆ 8, I. MARKOVIĆ 2, Kapisoda, Grbović, Vujović 2, ŠEVALJEVIĆ 3, ROGANOVIĆ 3, Simović 4, M. Lasica, G. Lasica.

Njemačka - Crna Gora27:31 (11:17)Manhajm - „SAP arena”: Gledalaca: 7.247. Sudije: Lopes i Ramires (Španija). Sedmerci: Njemačka 4 (3). Isključenja: Njemačka 6, Crna Gora 8 minuta.Njemačka: HAJNEVETER (sedam odbrana), Lihtlajn (dvije dobrane), Kner 2, GENSHAJMER 3 (3), Rogiš, VINCEK 6, Rajhman 4, Miler, Vajnhold, Daner, ŠTROBEL 3, RIHVIN, Has 2, PFAL 4, Klajn 3, KRISTOFERSEN.Crna Gora: MIJATOVIĆ (16 odbrana i sedmerac), Rajković, RAKČEVIĆ 3, M. Pejović, MELIĆ 5, Osmajić 1, MRVALJEVIĆ 8, I. MARKOVIĆ 2, Kapisoda, Grbović, Vujović 2, ŠEVALJEVIĆ 3, ROGANOVIĆ 3, Simović 4, M. Lasica, G. Lasica.

Bonus video: