Crna Gora preko Poljske do Evropskog prvenstva

U meču u kojem je odgovarao i poraz do pet golova razlike pitanje pobjednika se nije postavljalo ni jednog trenutka
79 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2012. 20:18h

Tri sedmice iz snova krunisane su na pravi način - rukometašice Crne Gore savladale su Poljsku sa 32:23 i sa 1. mjesta grupe 3 idu na Evropsko prvenstvo, koje se od 2. do 16. decembra održava u Holandiji.

Pred svega 1.300 gledalaca u „Morači”, koja bi 13. maja, na revanšu finala Lige šampiona protiv Đera, bila puna i da je pet puta veća, „crvene” su ušle u meč sa željom da pobjedom ovjere odlazak u zemlju lala.

Znale su da im odgovara i poraz do pet golova razlike, ali se pitanje pobjednika nijednog trenutka nije postavljalo. Tim Dragana Adžića je svega osam dana nakon vize za Olimpijske igre, obezbijedio i učešće na šampionatu Starog kontinenta...

"Ovo je došlo kao šlag na tortu. Ostvarile smo veliki uspjeh kao reprezentacija, a i Budućnost je osvojila Ligu šampiona. Bilo nam je mnogo teško na ovoj utakmici, jer je kraj sezone i umorne smo, ali su presudili motiv i želja da posljednji ispit odradimo na pravi način", istakla je Jovanka Radičević.

Odigrale posljednji meč u "Morači": Bojana Popović i Maja Savić

Crna Gora je dominirala od početka do kraja, samo jednom dozvolila rivalu da izjednači (3:3), a onda je Radičević za svega minut tri puta tresla mrežu i najavila egzibiciju.

Poljakinje, koje su četiri dana ranije savladale Rusiju sa 30:22, držale su se odmora, a onda je na scenu stupila Bojana Popović - šestostruka osvajačica Lige šampiona je tresla mrežu kao od šale, postigla devet golova i bila nazaslužnija što je Crna Gora u 49. minutu, nakon sjajnog pogotka Radmile Miljanić, došla do plus sedam (25:18).

Adžić je tada počeo da daje šansu i djevojkama sa klupe, ali tempo nije opadao - golovima Sandre Nikčević, Jasne Tošković i Miljanićeve, igračice u crnim dresovima su u 56. minutu dostigle rekordnih plus devet (30:21).

Ta prednost je očuvana do kraja, a u listu strijelaca se iz sedmerca upisala i Ivana Božović...

"Srećna sam ne samo zbog rezultata, već i zbog činjenice da smo bez povreda izašle iz ove utakmice. Sada idemo da se odmorimo od rukometa, a onda počinju pripreme za London. Ako budemo igrale na ovom nivou, možemo mnogo da uradimo. Nećemo ništa da obećavamo, da ne bude kao na Svjetskom prvenstvu, ali je jasno da igramo veoma dobro", zaključila je Radičevićeva.

Makedonija zaključila spisak učesnika EP

U posljednjem kolu rješavala se situacija u tri grupe. Crna Gora i Španija su morale samo da i teoretski obezbijede plasman u Holandiju u duelima sa Poljskom, odnosno Švajcarskom, a jedina prava dilema bila je u grupi 4.

Makedonija je u direktnom okršaju za 2. mjesto savladala Tursku sa 26:24 (13:12) i izborila učešće na svom petom šampionatu Starog kontinenta.

Vizu za EP, osim domaćina i aktuelnog prvaka Norveške, obezbijedili su Crna Gora i Rusija iz grupe 3, te Njemačka i Mađarska (grupa 1), Rumunija i Srbija (2), Francuska i Makedonija (4), Švedska i Češka (5), Hrvatska i Danska (6) i Ukrajina i Španija (7).

Žrijeb za Evropsko prvenstvo, koje se od 2. do 16. decembra održava u Holandiji, zakazan je za srijedu u Roterdamu, gradu koji će biti domaćin polufinala i finala. Grupne faze se igraju u Apeldornu i Mastrihtu.

Crna Gora - Poljska 32:23 (15:13)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 1.300. Sedmerci: Crna Gora 4 (4), Poljska 5 (3). Isključenja: Crna Gora 2 minuta.

Crna Gora: Vukčević, BARJAKTAROVIĆ (14 odbrana i sedmerac), Milenković, Miljanić 2, Pavićević, RADIČEVIĆ 8, A. Bulatović, SAVIĆ 1, POPOVIĆ 9, Tošković 2, Nikčević 1, LAZOVIĆ 2, K. BULATOVIĆ 5 (3), Mehmedović, KNEŽEVIĆ 1, Božović 1 (1).

Poljska: Gavlik, Baranovska (pet odbrana), ČARNA (četiri odbrane), Stahovska 2, Kocela, POLENC 4 (1), KUDLAČ 4 (2), Konjušanijec, VOJTAS 1, Šved, MIGALA 2, Jasinovska, STASJAK 6, Repelevska 2, KULVINSKA 2, Bizdra.

Galerija

Bonus video: