Crna Gora u baražu za Svjetsko prvenstvo

Nakon pobjede u Dobeleu (31:30), izabranici Zorana Kastratovića su i večeras na Cetinju savladali Letoniju 32:28 (15:14), u posljednjem meču grupe 3 kvalifikacija.
58 pregleda 0 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Rukometaši Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.01.2012. 18:58h

Cilj je ispunjen, rukometaši Crne Gore izborili su plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo, koje će naredne godine biti održano u Španiji. Nakon pobjede u Dobeleu (31:30), izabranici Zorana Kastratovića, u fenomenalnoj atmosferi u crnogorskoj prijestonici, pokazali su da trijumf u Letoniji nije bio slučajan, pa tako sa maksimalnim učinkom završava kvalifikacije, jer je osim Letonije dva puta savladala i Belgiju.

„Crveni” su startovali dobro, i poveli 3:0. U prvih 30 minuta, na golu domaćih, izuzetno je bio raspoložen golman Rade Mijatović, dok su ostali igraći pružili odličnu partiju i u napadu. Tokom prvog poluvremena, prednost naše reprezentacije išla je i do plus šest (13:7,14:8), ali su gosti, ipak, uspjeli da sa četiri vezana gola Tuminskisa, odu na odmor sa golom zaostatka (15:14).

Iako su drugo poluvrijeme počeli nesigurno, Mrvaljević i drugovi uspjeli su da u 40. minutu ponovo stvore prednost od četiri pogotka. Da je cetinjska publika oduvijek bila osmi igrač naših rukometaša, pokazalo se i ovog puta, kada su „crveni” nošeni podrškom sa tribina, u 56. minutu na semaforu upisali plus osam (31:23). Gosti su sa četiri uzastopna pogotka uspjeli da smanje zaostatak, ali ne i da ugroze siguran trijumf domaćina, i fešta na Cetinju je mogla da počne...

„Mislim da je najvažnije da smo pobijedili, jer na kraju se samo piše rezultat. Vjerovatno da naša igra nije bila na najvišem nivou, ali imali smo jak tempo proteklih dana, uključujući duga putovanja i dosta treninga. Ipak, vjerujem da smo dali svoj maksimum, te da u baražu možemo samo da se nadamo najboljem, a to je plasman na Svjetsko prvenstvo. Takođe, ova pobjeda je dobra osnova da muški rukomet pokuša da se vrati na evropsku scenu. Naravno, ponavljam, sve zavisi od baraža, i zato ne bih da prejudiciram, jer treba da idemo korak po korak”, istakao je Mijatović, jedan od najboljih pojedinaca u prethodne tri utakmice.

A ko će biti rival Crne Gore u junskom baražu biće poznato 29. januara, kada će u Beogradu, posljednjeg dana Evropskog prvenstva u Srbiji, biti održan žrijeb...

Izjave

Zoran Kastratović, selektor Crne Gore: Ostvarili smo ono što smo i planirali. Napravili smo veliki rezultat i sigurno smo svi zbog toga ponosni. Na najbolji mogući način smo završili kvalifikacije. Pobijedili smo po drugi put kvalitetnu repezentaciju. Nadam se da u Srbiji niko od favorita neće napraviti kiks, s obzirom na to da će nam protivnik u baražu biti selekcija od 6. do 12. mjesta. Momci su prikazali dobru igru, vidjelo se da su mnogo željeli pobjedu u ovom meču, tako da sam ponosan što sam radio sa ovim igračima. Pokušaćemo da napravimo određene napore da baraž dočekamo još jači i probamo da napravimo još veći uspjeh.

Mladen Rakčević, pivot Crne Gore: Bio je veliki pritisak, jer su Letonci u novembru dobili dvije utakmice i relaksirano čekali ove duele. Imali su više vremena da se pripreme. Smatram da smo dobro odigrali u posljednja dva meča, dok protiv Belgije nijesmo bili na visokom nivou. Presrećni smo, jer je za nas uspjeh što smo se plasirali u baraž. Vratili smo se na pravi način, s obzirom na to da znamo šta se sve dešavalo u protekle dvije godine. Iskreno se nadam da će Goran Stojanović smoći snage i u baražu nam pomoći, iako je Rade Mijatović u ove četiri utakmice bio naš najbolji igrač. Što se tiče baraža ja se nadam da ćemo imati sreće. Ljudski se nadati, tako da sigurno ko god da nam bude rival nećemo u mečeve ući sa bijelom zastavom.

Valdis Labanovskis, selektor Letonije: Čestitam reprezentaciji Crne Gore koja je bila bolja u oba meča i zasluženo prošla u baraž. Mi smo loše počeli utakmicu i imali zaostatak od minus šest, ali nas je onda Crna Gora svojim greškama vratila u igru, pa smo imali povoljan rezultat na poluvremenu. Nadao sam se da ćemo nastaviti dobro u drugom dijelu, ali igrali smo veoma loše u napadu i to je bio naš najveći problem.

Crna Gora – Letonija 32:28 (15:14)

Cetinje - SC "Lovćen". Cetinje. Gledalaca: oko 1.000. Sudije: Erdogan i Ozdeniz (Turska). Sedmerci: Crna Gora 6 (2), Letonija 4 (3). Isključenja: Crna Gora: 16, Letonija 4 minuta. Crveni karton: Mladen Rakčević (Crna Gora) 3x2 minuta.

Crna Gora: Mijatović (devet odbrana), Rajković (jedna odbrana i sedmerac), Rakčević 3, Melić 7, Ž.Marković 6, Osmajić 4 (1), Mrvaljević 3 (1), I.Marković 3, Ševaljević 1 , Roganović 5, Milašević, M.Pejović, Ž.Pejović, Majić, Vujović, Lasica.

Letonija: Tihanovs (dvije odbrane i dva sedmerca), Kukša (18 odbrana i sedmerac), Valkovskis 1, Krištopans 3, Dude 3, Jurdžs 5, Pavlovičs 6 (3), Tuminskis 5, Šteins, Arajs 1, Lilienfelds 4, Borodovskis, Grisanovs, Borisenko.

Bonus video: