Crna Gora u prvom šeširu

Osim aktuelnog šampiona Evrope, nosioci žrijeba su i Norveška, zatim Danska, Francuka, Rusija i Španija, koje, dakle, ne mogu biti protivnici izabranicama Dragana Adžića
0 komentar(a)
rukometašice Crne Gore doček, Foto: Vesko Belojević
rukometašice Crne Gore doček, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.03.2013. 23:27h

Logično i očekivano, rukometašice Crne Gore žrijeb grupa za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Hrvatskoj (7 – 21. decembar 2014. godine) dočekaće u prvom šeširu, saopštila je danas Evropska rukometna federacija.

Osim aktuelnog šampiona Evrope, nosioci žrijeba su i prvak svijeta i olimpijski šampion Norveška, zatim Danska, Francuka, Rusija, Španija i Švedska, koje, dakle, ne mogu biti protivnici izabranicama Dragana Adžića u kvalifikacionoj grupi.

Iz drugog šešira biće žrijebane Rumunija, Srbija, Njemačka, island, Holandija, Ukrajina i Češka, u trećem šeširu su Makedonija, Turska, Slovenija, Poljska, Austrija, Bjelorusija i Slovačka, a u posljednjem se nalaze Švajcarska, Portugal, Italija, Litvanija i Finska.

Ukupno 26 reprezentacija biće žrijebano u sedam grupa, od čega će u pet biti četiri ekipe, dok će u dvije igrati tri tima.

Po dvije prvoplasirane selekcije, nakon šest, odnosno četiri kola, izboriće vizu za EP u Mađarskoj (Budimpešta, Deberin, Đer) i Hrvatskoj (Varaždin, Zagreb).

Prva dva kola kvalifikacija na programu su između 23. i 27. oktobra.

Direktnu vizu za EP imaju samo organizatori, a prvi put će kvalifikacije igrati aktuelni šampion Evrope. EHF nije htio da promijeni dosadašnji sistem kvalifikacija, po kojem direktnu vizu imaju dva tima, što su do sada uglavnom bili domaćin i prvak.

Takav sistem je bio aktuelan i pred EP 2010. godine, ali je tada Norveška bila i aktuelni šampion i organizator, uz Dansku, pa nije morala u kvalifikacije.

Još uvijek nije određen datum žrijeba kvalifkacionih grupa, a o tome konačnu odluku treba da donesu organizatori EP.

Bonus video: