Crna Gora ubjedljivo poražena od Švedske

Izabranici Zorana Kastratovića poraženi su večeras u Pljevljima od Šveđana 39:28 (19:17), u utakmici petog kola grupe 4 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo
0 komentar(a)
Draško Mrvaljević, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Draško Mrvaljević, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Ažurirano: 08.06.2011. 19:55h

Ni da je bila kompletna, crnogorska rukometna reprezentacija vjerovatno ne bi mogla ozbiljnije da zaprijeti Švedskoj. Bez više od pola tima, „crveni“ su na debiju Zorana Kastratovića bili osuđeni na neuspjeh, ali su borbenom igrom dugo mučili selekciju „tri krune“. Na kraju su, ipak, posustali i u Pljevljima doživjeli ubjedljiv poraz (39:28) u 5. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Srbiji.

Kastratović je od početka ukazao šansu golmanu Marku Rajkoviću, krilima Igoru Markoviću i Marku Lasici, pivotu Nemanji Grboviću i bekovima Drašku Mrvaljeviću, Žarku Markoviću i Stevanu Vujoviću, kojeg je u odbrani mijenjao Bogdan Petričević. Crna Gora je zonom 3-2-1, koja se dobro pokazala u prvom meču dva rivala, pokušala da drži priključak, što joj je u prvom poluvremenu i uspijevalo. Imala je, doduše, samo jedno vođstvo (2:1), ali ni Šveđani nikako nisu mogli da naprave osjetniju razliku.

Lucidni Vujović je odlično razigravao ekipu, Grbović i oba Markovića bili raspoložena u napadu, a i Rajković je zaustavio nekoliko zicera. S druge strane, švedskim orkestrom je u napadu savršeno dirigovao ljevoruki bek Kim Anderson, koji je u prvih 30 minuta postigao četiri gola i imao sedam asistencija.

Na odmoru je bilo 17:19, a kada je kapiten Mrvaljević u prvom minutu nastavka iz sedmerca smanjio na 18:19, činilo se da meč može da bude neizvjesniji nego što se očekivalo. Ali, tada je Švedska pokazala klasu - serijom 8:1, u kojoj je Niklas Ekberg postigao pet golova, Skandinavci su stekli ogromnih 27:19, pa se do kraja samo postavljalo pitanje kolika će biti konačna razlika.

Peti selektor u istoriji crnogorskog muškog rukometa, shvativši da je meč izgubljen, pružio je šansu svim igračima sa klupe. Najbolji utisak od svih debitanata ostavio je pivot Lovćena Andrija Pejović, koji je četiri puta pogodio mrežu Paličke.

Crna Gora posljednji meč u kvalifikacijama za šampionat Starog kontinenta igra za tri dana u Slovačkoj.

Izjave

Zoran Kastratović, selektor Crne Gore: Bilo je dosta pozitivnih stvari, naročito u prvom poluvremenu. Šveđani su bili puno bolji u drugom dijelu, a kada je postalo jasno da će doći do poraza pružio sam priliku mladim igračima, koji su je iskoristili na pravi način. Pokazalo se da crnogorski rukomet ima budućnost, samo je potreban kontinuitet i naporan rad. Uz veliko zalaganje igrača, kakvo smo mogli da vidimo u ovom meču, u budućnosti ćemo moći da se nosimo sa svim protivnicima.

Draško Mrvaljević, kapiten Crne Gore: Šveđani nas u prvom poluvremenu vjerovatno nisu ozbiljno shvatali, što smo iskoristili da velikom borbenošću i srčanošću pariramo takvoj rukometnoj velesili. U nastavku su pokazali svoj kvalitet, ali ja sam ponosan i mislim da tako treba da razmišljaju svi ljubitelji rukometa u Crnoj Gori, jer je bilo divno vidjeti 16 momaka koji se bore za svoju državu.

Kim Anderson, desni bek Švedske: Zadovoljan sam što smo savladali Crnu Goru i izborili plasman na Evropsko prvenstvo. Nešto opuštenije smo ušli u meč i potcijenili rivala, ali smo u nastavku igrali kako bi trebalo. Crna Gora ima mlade igrače, koji su i u ovom meču pokazali potencijal.

Crna Gora - Švedska 28:39 (17:19)

Pljevlja - Dvorana „Ada“. Gledalaca: 1.200. Sudije: Hansen i Petersen (Norveška). Sedmerci: Crna Gora 3 (3), Švedska 4 (3). Isključenja: Crna Gora 8, Švedska 2 minuta.

Crna Gora: Simić (šest odbrana i sedmerac), RAJKOVIĆ (sedam odbrana), Bakić, Ž. MARKOVIĆ 8, MRVALJEVIĆ 4 (3), Drašković, I. MARKOVIĆ 4, Radović, GRBOVIĆ 3, Ž. Pejović 1, Majić 2, VUJOVIĆ 2, A. Pejović 4, Perišić, Petričević, LASICA.

Švedska: M. Anderson, PALIČKA (13 odbrana), R. Anderson 1, Gustafson, K. ANDERSON 5, KALMAN 5, EKBERG 11 (3), DODER, ARHENIUS 4, Larholm 2, Karlson, Larson, Petersen, EKDAL DU RIC 7, Barud 2, Zahrison 2.

Bonus video: