Crna Gora više ne strijepi

S obzirom na kvalitet ekipe, ali i kvalitet timova u trećem i četvrtom šeširu, Crna Gora bi trebala biti siguran učesnik i narednog EP
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 19:13h

Najbolje crnogorske rukometašice sjutra će saznati rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje se od 2. do 16. decembra 2012. godine održava u Holanadiji. Žrijeb kvalifikacionih grupa biće obavljen u pitoresknom dvorcu Nienord s početka 16. vijeka, u mjestu Lek, koje pripada provinciji Groningena. Početak sa početkom u 16.45 časova uz mogućnost besplatnog praćenja žrijeba uživo na na sajtu šampionata (www.ehf-euro.com/NED2012/).

Izabranice Dragana Adžića, koje su na posljednjem Evropskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj, decembra prošle godine, osvojile šesto mjesto, sjutrašnji žrijeb dočekaće u drugom šeširu. U istom šeširu su i tri od pet bivših jugoslovenskih zemalja, Srbija, Hrvatska i Makedonija, što znači da neće biti rivali u kvalifikacijama, kao ni Bosna i Hercegovina, koja se i nije prijavila za kvalifikacije.

U drugom šeširu su još Mađarska, Ukrajina i Austrija.

Nosioci na žrijeba su Rusija, Rumunija, Španija, Francuska, Danska, Švedska i Njemačka.

S obzirom na kvalitet crnogorske reprezentacije, koja će u ovim kvalifikacijama biti jača za Katarinu Bulatović i Anu Đokić, ali i kvalitet ekipa u trećem i četvrtom šeširu, Crna Gora bi trebala biti siguran učesnik i narednog EP, bez obzira kojeg rivala dobije iz prvog šešira.

Inače, šeširi su formirani na osnovu tri posljednja velika takmičenja, evropskih prvenstava 2008. i 2010. godine, te Svjetskog prvenstva u Kini 2009. godine. Crna Gora je igrala samo na posljednjem EP.

Za kvalifikacije za EP 2012. ukupno se prijavilo 30 zemalja, a u glavnoj rundi kvalifikacija igraće 28 reprezentacija, podijeljenih u sedam grupa po četiri.

Po dvije najbolje plasirane selekcije iz svake grupe izboriće plasman na EP.

Pretkvalifikacije su na programu od 3. do 5. juna ove godine, kada će se Izrael, Grčka, Velika Britanija i Finska turnirski boriti za dva mjesta u glavnoj fazi kvalifikacija, koje startuju 19. oktobra ove godine, a završava 3. juna 2012. godine.

Vizu za EP direktno je izborila Holandija kao domaćin i Norveška, aktuelni prvak Evrope.

Šeširi

PRVI ŠEŠIR: Rusija, Rumunija, Španija, Francuska, Danska, Švedska, Njemačka

DRUGI ŠEŠIR: Mađarska, Hrvatska, CRNA GORA, Ukrajina, Makedonija, Austrija, Srbija

TREĆI ŠEŠIR: Bjelorusija, Slovačka, Portugal, Island, Slovenija, Turska, Poljska

ČETVRTI ŠEŠIR: Češka, Litvanija, Italija, Švajcarska, Azerbejdžan, dvije najbolje ekipe iz pretkvalifikacija (Grčka, Velika Britanija, Finska, Izrael)

Bonus video: