Da nastave gdje su stale

"Mi nemamo previše vremena da se spremamo za njih, ali mi možemo da se borimo i da igramo maksimalno, na šta smo i našu javnost navikle", kaže kapitenka Crne Gore Marija Jovanović
84 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2013. 00:12h

Nešto više od deset mjeseci od dočeka povodom osvajanja titule prvaka Evrope u Srbiji, podgorička publika, ljubitelji rukometa i sporta uopšte u glavnom gradu, ali i svi ostali, imaju priliku da večeras u “Morači” ponovo pozdrave aktuelnog prvaka Starog kontinenta, ovoga puta u takmičarskom nastupu.

Na startu novog ciklusa kvalifikacija za EP u Mađarskoj i Hrvatskoj, “zlatne lavice” dočekuju Poljsku, prvog rivala u grupi 3 u kojoj su protivnici još Češka i Portugal.

"Drago mi je da smo ponovo na okupu, da imamo priliku da pred svojim navijačima prvu utakmicu odradimo kako treba. Neće biti lako, Poljska je izuzetno težak i kvalitetan protivnik, koji igra jako agresivnu odbranu. Mi nemamo previše vremena da se spremamo za njih, ali mi možemo da se borimo i da igramo maksimalno, na šta smo i našu javnost navikle. Daćemo sve od sebe da se za ovako kratko vrijeme spremimo što bolje za utakmicu", kaže kapitenka Crne Gore Marija Jovanović.

Crna Gora je favorit u ovom duelu, iako je Poljska, kako kaže Katarina Bulatović, dobar protivnik.

"I na ovoj utakmici, kao uvijek do sada, maksimalno ćemo se boriti i dati sve od sebe, od prve do posljednje", dodala je desni bek mađarskog Đera.

Desno krilo crnogorske reprezentacije Jovanka Radičević pozvala je navijače da dođu u što većem broju i pomognu im da dođu do pobjede.

"Kada god igramo u Podgorici, “Morača” nije ispunjena. Pozivamo navijače da dođu u što većem broju. Uz njihovu podršku lakše ćemo doći do prva dva boda", rekla je Radičević, i dodala da je umor prisutan, ali da se sve to zaboravlja kada se igra u reprezentaciji.

"Mislim da se svako uželi nacionalnog dresa svoje zemlje. Sigurna sam da to na terenu neće ostaviti traga na nama", kazala je članica Vardara.

Selektor Dragan Adžić Poljakinje shvata maksimalno ozbiljno, uostalom kao i sve rivale.

"Da nijesmo tako shvatali protivnike, ne bismo došli tu gdje smo. Posebno mi je zadovoljstvo što su djevojke došle zdrave, što su se sve odazvale pozivu, i što sam siguran da dolaze sa velikom željom i energijom da se poslije Evropskog prvenstva, u prvoj zvaničnoj utakmici, u punom sastavu predstave u najboljem izdanju. A nije im jednostavno poslije svojih klupskih obaveza i dugog putovanja kući, da smognu snage. Ali, nije nam prvi put, vjerujem da se to neće odraziti više nego kod reprezentacije Poljske ili bilo koje druge reprezentacije", kaže Adžić.

S obzirom na to da u ovaj ciklus ulaze u promijenjenim okolostima, gdje većina reprezentativki, za razliku od ranije, ne igra u Budućnosti, Adžić ističe da će ovo okupljanje iskoristiti i da se “povrati njihova harmoniju i zajedništvo, način rada i razmišljanja kakav je bio u reprezentaciji i kakav će biti”.

"I da nam se to vrati dobrim kada se okupimo krajem novembra u pripremama za Svjetsko prvenstvo", kaže crnogorski selektor.

Poljska je izbacivanjem Švedske u baražu za Svjetsko prvenstvo pokazala kvalitet.

"Najjače su u bekovskoj liniji, što je i najvažnije. Imaju iskusne i kvalitetne igračice. Dva beka su u Lajpcigu, igraju Ligu šampiona, jedan se vratio iz danske u poljsku ligu, i odličan je. Vojtaš, koju smo imali priliku da gledamo u Lublinu, bila je najbolja protiv Švedske u ta dva meča. Tu je i Bizdra koja je kod nas u Budućnosti. Tih pet bekova je sasvim dovoljno da imamo ozbiljnu reprezentaciju sa druge strane, kvalitetno vođenu od strane trenera iz Danske", kaže Adžić.

Zbog lakših povreda, pod znakom pitanja su Radmila Petrović, Milena Knežević i Katarina Bulatović.

"Uvijek ima tih problema sa povredama, ali vjerujem da ćemo izaći u najjačem sastavu, izuzev Suze Lazović, i da će svaka od njih, koliko bude potrebno, dati doprinos da ostvarimo prve bodove u ovom ciklusu kvalifikacija", rekao je Adžić.

Skor 4:0 za Crnu Goru

Poljska je bila rival Crne Gore i u kvalifikacijama za prethodna dva šampionata Starog kontinenta. “Lavice” su upisale sva četiri trijumfa – 31:21 u Lublinu i 35:32 u Pljevljima u bitkama za nastup u Danskoj i Norveškoj 2010. godine, a 31:27 u Horžovu i 32:23 u Podgorici u ciklusu za EP u Srbiji.

"U ovom ciklusu će nam biti najteže do sada. Dosta su dugo zajedno, polako se te igračice pozicioniraju više u jačim klubovima, nego što je to bilo u Poljskoj i time se povećava njihov kvalitet. Sada igraju protiv prvaka Evrope, pa će im i to biti ekstra motiv, a nikako obaveza, pa mogu i da izgube. To od igrača uvijek izvlači maksimum, na to se moramo spremiti", upozorava Adžić.

Utakmica u dvorani “Morača” počinje u 18 sati. Sude Slovaci Mandak i Rudinski. U istom terminu sastaju se Češka i Portugal.

Šampionke bez slike

U zvaničnoj brošuri za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Hrvatskoj, koju je izdala Evropska rukometna federacija, u kojoj se nalaze brojni podaci o svim reprezentacijama, bode oči dio koji se odnosi na Crnu Goru, a u kojem nema grupne fotografije naše selekcije!?

Ne radi se o propustu EHF-a, već, kako saznajemo, Rukometnog saveza Crne Gore, iz kojeg u Beč nije poslata slika šampionki, iako je od kancelarije našeg saveza to traženo više puta...

Pored Crne Gore, od 26 reprezentacija koje učestvuju u kvalifikacijama, u brošuri EHF-a nema još samo grupne slike Litvanije i Bjelorusije.

Galerija

Bonus video: