Danci otpisali Šveđane i zakazali klasik sa Francuzima

U polufinalnim mečevima u Hamburgu igraće Danska - Francuska i Njemačka - Norveška. Finale i meč za 3. mjesto igraju se u Herningu
659 pregleda 0 komentar(a)
Danac Nikolaj Nilsen na utakmici sa Švedskom, Foto: RITZAU SCANPIX
Danac Nikolaj Nilsen na utakmici sa Švedskom, Foto: RITZAU SCANPIX

Nakon evropskog prvaka Španije, i vicešampion Starog kontinenta je otpao iz igre za medalje na Svjetskom prvenstvu - Švedska je u direktnom obračunu sa Danskom za polufinale izgubila i ostala 3. u grupi 2.

Selekcija „tri krune” je morala da pobijedi bar tri razlike pred 12.000 navijača u Herningu i toliko golova prednosti je i imala nekoliko puta u 1. poluvremenu.

Danci su, s druge strane, smjeli sebi da dozvole poraz sa tri ili četiri gola minusa i da tako otpišu Norvešku, ali se nisu kockali, već su sačuvali perfektan skor i nakon osme utakmice.

Mikel Hansen je šest puta tresao mrežu, dva puta manje od Šveđanina Džerija Tolbringa.

Norvežani su odradili posao protiv Mađarske i slavili 35:26, a onda i dočekali trijumf komšija sa juga.

Magnus Jendal je bio najefikasniji sa sedam golova, ali je opet bio najbolji biser Pari Sen Žermena, 23-godišnji Sander Sagosen, koji je upisao četiri pogotka i čak 11 asistencija.

Hrvatska je kontroverznim porazom od Njemačke prije dva dana izgubila šanse da se bori za medalju, ali je prvenstvo završila sa stilom i savladala Francusku (23:20).

Time je obezbijedila meč za 5. mjesto sa Šveđanima i makar kvalifikacije za Olimpijske igre, mada bi mogla da ide direktno u Tokio ako osvoji zlato na Evropskom prvenstvu narednog januara. Ili srebro, ukoliko šampion Evrope i svijeta bude ista selekcija...

U petak u polufinalnim mečevima u Hamburgu će se sastati Danska - Francuska i Njemačka - Norveška, a finale i duel za 3. mjesto će se igrati u nedjelju u danskom Herningu.

Rezultati - grupa 1 (Keln)

Njemačka - Španija 31:30 (17:16)

Francuska - Hrvatska 20:23 (11:11)

Brazil - Island 32:29 (15:15)

Tabela: Njemačka 9, Francuska 7, Hrvatska 6, Španija, Brazil 4, Island 0

Grupa 2 (Herning)

Danska - Švedska 30:26 (13:13)

Norveška - Mađarska 35:26 (16:13)

Tunis - Egipat 23:30 (10:15)

Tabela: Danska 10, Norveška 8, Švedska 6, Egipat, Mađarska 3, Tunis 0

Bonus video: