Danska zaustavila Neagu, Rumunija nije imala šanse

Klav-Brun Jergensen je odlično postavio taktiku i potpuno iz igre isključio Kristinu Neagu, koja je šutirala očajnih 13-3
61 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2016. 21:33h

U direktnom obračunu za polufinale 12. Evropskog prventsva, rukometašice Danske su savladale Rumuniju sa 21:17 i izborile obračun sa Holandijom. Drugo polufinale, u petak u Geteborgu, igraće Norveška i Francuska, koja je lako nadvisila otpisanu Srbiju (28:21) i zauzela 2. mjesto u grupi 1.

Klavs-Brun Jergensen je odlično postavio taktiku i potpuno iz igre isključio Kristinu Neagu, koja je šutirala očajnih 13-3. Ni ostale rumunke nisu bile raspoložene, pa nije pomogao ni rizik Ambrosa Martina, koji je dosta puta napadao sa sedam igračica.

Odlična je bila Ane-Mete Hansen sa devet odbrana, ali je nagrada za najbolju igračicu meča zasluženo otišla u ruke Sandre Toft, koja je odbranila 15 šuteva, najviše Neagu i lijevom krilu Ana-Mariji Juganu. Dankinjama nije smetalo ni što punih 10 minuta, od 46. do 56, nisu postigle gol, jer su Rumunke samo uspjele da rekordnih minus šest pretvore u četiri pogotka zaostatka (15:19).

"Ovo je nevjerovatno. Rumunija je izvanredan tim i kada je utakmica završena nisam mogla da shvatim šta se dešava, da smo u polufinalu. Ovo je kao san, veoma sam iznenađena što smo to uspjele. Ponosna sam na djevojke, sada ćemo da uživamo i da se zabavljamo na terenu. Imamo šanse protiv Holandije. Pobijedile smo Rumuniju, to znači da možemo da savladamo bilo koga", poručila je Toft.

Holandija se juče prva pridružila Norveškoj među četiri najbolja tima, jer je savladala Španiju sa 29:24. "Lale" su u prvom poluvremenu stekle plus pet (12:7), ali su "ratnice", predvođene raspoloženom golmankom Budućnosti Darli Zokebi de Paulom, serijom 4:0 preokrenule na 19:18.

Tada se raspucala Estavana Polman i sa šest od svojih 10 golova dovela Holanđanke do pobjede. Odlična je bila i Nike Grot sa pet pogodaka, dok su kod Španjolki odskočile Karmen Martin sa šest golova i Zokebi de Paula sa 10 odbrana.

Njemačka je savladala Švedsku sa 28:22 (Klara Voltering odbranila 15 šuteva i sedmerac) i na dva sata izbila na 2. mjesto grupe 1, ali ju je pretekla Francuska. Olimpijskom vicešampionu je bio dovoljan i bod, ali se nije kockao, već je slavio ubjedljivo i izborio obračun sa aktuelnim evropskim i svjetskim prvakom.

Ulaskom u polufinale Holandija, Danska i Francuska su izborile direktne vize za Svjetsko prvenstvo, uz šampiona Norvešku i domaćina Njemačku. Još devet evropskih selekcija će se kvalifikovati kroz baraž, u kojem će biti i Crna Gora. Žrijeb je u subotu u Geteborgu, a „lavice” su u prvom šeširu sa Rumunijom, Rusijom, Švedskom, Srbijom, Češkom, Španijom, Mađarskom i Slovenijom. U drugom su Poljska, Hrvatska, Austrija, Bjelorusija, Italija, Makedonija, Slovačka, Turska i Ukrajina.

Grupa 1 (Geteborg): Španija - Holandija 24:29 (13:15), Švedska - Njemačka 22:28 (9:12), Srbija - Francuska 21:28 (12:15). Tabela: Holandija, Francuska 8, Njemačka 7, Švedska, Srbija 3, Španija 1.

Grupa 2 (Helsingborg) - 3. kolo: Danska - Rumunija 21:17 (12:10), Mađarska - Rusija 26:26 (14:13), Češka - Norveška 24:35 (17:18). Tabela: Norveška 10, Danska 7, Rumunija 6, Rusija 4, Češka 2, Mađarska 1.

Parovi polufinala - petak: Holandija - Danska, Francuska - Norveška. Za 5. mjesto: Njemačka - Rumunija (15.45).

Galerija

Bonus video: