Debakl rukometaša Crne Gore u Lundu

Razbijena vojska koja je ostala bez generala već u nedjelju igra sa Rusijom. Ako izgubi i četvrti meč u 2016. sa „zbornajom”, moći će polako da se oprosti od sna o učešću na Evropskom prvenstvu 2018. u Hrvatskoj
103 pregleda 43 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2016. 20:12h

Na terenu su izgledali kao da su se prvi put skupili, a izrazi lica su im govorili da im je svejedno kako će se meč završiti, da su se unaprijed pomirili sa porazom.

I šta je onda drugo moglo da se dogodi osim debakla - dva dana nakon skandala koji je natjerao Ljubomira Obradovića na ostavku, rukometaši Crne Gore su potučeni do nogu u Švedskoj, koja je mogla da slavi i ubjedljivije od konačnih plus 15 (36:21).

Prvi napad je bio najava mučenja tima kojim je prvi put rukovodio Milorad Davidović. Stefan Čavor je zatresao stativu, a onda je Miloš Vujović u zicer situaciji pogodio dobro postavljenog Mikaela Apelgrena.

Domaći su, s druge strane, lako nalazili rupe u odbrani i poveli 3:0, da bi poslije pet minuta i 35 sekundi Vuko Borozan postao prvi strijelac kod „lavova”.

To nije bio uvod u čupanje iz problema, naprotiv - i pored činjenice da se razbranio Rade Mijatović, razlika Šveđana je rasla zbog očajnog napada momaka u crvenim dresovima, pa je na isteku 17. minuta bilo 9:3.

Isključenje Džima Gotfridsona je iskorišćeno odlično, pa je serijom 3:0 Crna Gora stigla na podnošljivih minus tri (10:7) u 23. minutu, a u 24. je imala i napad za 10:8.

Nije ga iskoristila, što je bio uvod u novu dominaciju selekcije „tri krune”, koja je u 32. minutu dostigla tada rekordnih plus sedam (16:9) i time otklonila sve dileme ko će pobijediti.

Mada se one, iskreno, ni u jednom trenutku meča u Lundu nisu postavljale...

Do kraja kao da se nikome u timu koji su vodili Davidović i nije ni boravilo na terenu. Početničke greške u napadu rijetko je ko i pokušavao da ispravi vraćanjem u odbranu, pa su se ređali golovi Šveđana iz kontri.

Mijatović je sklonjen sa „streljane”, a kakva je bila odbrana gostiju dovoljno govori činjenica da Radivoje Ristanović nije ni „liznuo” loptu, a vadio ju je 13 puta iz mreže.

Razbijena vojska koja je ostala bez generala već u nedjelju igra sa Rusijom. Ako izgubi i četvrti meč u 2016. sa „zbornajom”, moći će polako da se oprosti od sna o učešću na Evropskom prvenstvu 2018. u Hrvatskoj.

Švedska - Crna Gora 36:21 (14:9)

Lund - „Sparbanken Skane arena”. Gledalaca: 3.000. Sudije: Baumgart i Vild (Njemačka). Sedmerci: Švedska 2 (1), Crna Gora 3 (2). Isključenja: Švedska 8, Crna Gora 8 minuta.

Švedska: Agefors (šest odbrana), APELGREN (osam odbrana), GOTFRIDSON 6, Jepson 2, KALMAN 3, DARJ, Tolbring 5 (1), Ekberg 5, NILSON 3, Konradson 1, JAKOBSON 1, Lagergren 1, Peterson 2, Estlund 1, Zahrison 3, NILSEN 3.

Crna Gora: MIJATOVIĆ (osam odbrana i sedmerac), Ristanović, Vukićević, Popović, ČAVOR 5, Osmajić, Pejović, RADOVIĆ 1, VUJOVIĆ 3 (2), Ševaljević 4, BOŽOVIĆ, Lasica 1, BOROZAN 5, GRBOVIĆ 2.

Bonus video: