Drama kakva se ne pamti - gol više u gostima odveo „lavice” u Japan

U revanšu baraža za Svjetsko prvenstvo, rukometašice Crne Gore savladale Češku 25:23 i izborile vizu za 12. veliko takmičenje zahvaljujući činjenici da su u Mostu izgubile 26:24
4305 pregleda 3 komentar(a)
Slavlje rukometašica Crne Gore nakon posljednje sirene, Foto: Filip Roganović
Slavlje rukometašica Crne Gore nakon posljednje sirene, Foto: Filip Roganović

Drama kakva se ne pamti - zbog jednog jedinog gola više postignutog u gostima, rukometašice Crne Gore su se domogle Svjetskog prvenstva u Japanu i očuvale nadu da mogu da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Tokiju. Tim Pera Johansona je savladao Češku u Nikšiću 25:23 i zahvaljujući činjenici da je u Mostu izgubio 26:24 vizirao pasoše za prvi odlazak u Japan.

Do polaska u Zemlju izlazećeg sunca mnoge stvari moraju da se riješe, jer se „lavice” nikada nisu tresle kao sinoć u fenomenalnoj atmosferi u gradu pod Trebjesom. Ni pred velikanima svjetskog rukometa Norveškom, Francuskom i mnogim drugim, a ne pred ekipom ne baš prevelikog rejtinga, koja je ovaj dvomeč igrala bez ubjedljivo najbolje rukometašice, Ivete Luzumove. Odsustvo Milene Raičević i Tatjane Brnović je svakako hendikep, ali ne toliki da bi se sinoć onako kidali živci...

Crna Gora je u 8. minutu izbrisala minus iz Mosta, i to nakon što je dala dva gola sa igračicom manje, a onda kada se kompletirala povela 5:3. Umjesto da to, kao i sjajna podrška sa tribina, da krila, Johansonov tim se izgubio na terenu. Napad je bio bezidejan, mreža Lucije Satrapove se nije tresla gotovo devet minuta (u tom periodu Jovanka Radičević nije iskoristila sedmerac), i da nije bilo sjajne Marine Rajčić, koja je branila zicer za zicerom, Čehinje bi imale osjetnu prednost.

Selekcija Jana Bašnija je posljednji put vodila u 25. minutu, kada su domaće izgubile loptu u napadu sa igračicom više, a Marketa Jeržabkova pogodila iz kontre za 10:9. Crna Gora je drugo poluvrijeme počela golom Đurđine Jauković iz sedmerca za 13:11, ali je potom dva šuta promašila Radičevićeva, jedan Jelena Despotović i Čehinje su u 34. minutu izjednačile na 13:13. Da nije bilo Rajčićeve, koja je upisala 10. odbranu, gošće bi i preokrenule, a onda se kapitenka iskupila i dva puta zaredom zatresla mrežu za 15:13. Jaukovićeva je sa dva gola u 40. minutu prvi put donijela plus tri (17:14), a činilo se da je pitanje pobjednika riješeno sredinom poluvremena - Rajčićeva je prvo zaustavila sedmerac Mihaele Hrbkove, a na drugoj strani je penal iskoristila 22-godišnja Nikšićanka za 21:17.

„Lavice” su, međutim, sve prosipale ishitrenim pokušajima da daju gol iz kontre. Izgubile su loptu tri puta i vraćale grogiranog rivala u život, koji je preko krila Đera, Jane Knedlikove, prišao na 21:19.

Na 22:19 Johanson je tražio tajm-aut, a Katarina Bulatović predala loptu u ruke gošćama i omogućila Veroniki Maloj da smanji. Nakon toga se igralo gol za gol i bilo je pitanje da li će domaćima biti dovoljno dva razlike, jer Čehinje nisu smjele da daju preko 23 gola. Taj 23. su postigle minut i 57 sekundi prije kraja, kada je Mala iz kontre smanjila na 24:23. U tom trenutku je Crna Gora bila van Svjetskog prvenstva i bez šanse za Olimpijske igre u Tokiju, ali je Ema Ramusović 61 sekundu prije kraja pogodila za 25:23 u napadu sa igračicom više.

Bašni je izvukao golmanku, krenuo po pogodak koji bi mu donio makar produžetke, a na 23 sekunde do kraja je tražio tajm-aut. Osam sekundi kasnije, Andrea Klikovac je isključena, Čehinje su imale veliku šansu, ali su se izgubile u nikšićkom paklu i nisu čak ni šutnule ka Rajčićevoj. Ostao im je samo deveterac, ali je Hrbkova pogodila Majdu Mehmedović i fešta je mogla da počne...

Anđela Bulatović: Oproštaj nije mogao da bude ljepši

Anđela Bulatović je sinoć odigrala posljednju utakmicu u karijeri. Prije meča je dobila uramljen dres Crne Gore sa brojem 10, a na kraju su je saigračice bacale u vazduh i nosile majice sa njenim likom.

- Teško mi je, ali oproštaj nije mogao da bude ljepši, jer je bio pred svojom publikom. Drago mi je što sam za godinu produžila karijeru, i što sam se oprostila kao igračica Budućnosti i u dresu reprezentacija u Crnoj Gori - rekla je 32-godišnja Podgoričanka. Odbrambena specijalistkinja, koja je u baražu morala da igra mnogo više u napadu zbog povrede Milene Raičević, priznaje da je očekivala lakši zadatak u ovom dvomeču.

- Poslije prvog meča u Češkoj sam mislila da ćemo ovo odraditi mnogo bolje. Igra nije bila na visokom nivou, ali sam svakako presrećna što smo dale posljednji atom snage i izborile plasman na Svjetsko prvenstvo, jer je to bilo jako bitno za sve nas. Anđela je na kraju imala poruku za sve.

- Hvala svima - saigračicama, stručnom štabu, publici koja je bila izvanredna. Tri dana smo bile tu, osjećala se nevjerovatna atmosfera, onaj doček na treningu... Hvala Nikšiću, hvala navijačima, porodici, prijateljima - uz suze je završila Bulatovićeva.

Marina Rajčić: Od ovoga je zavisila budućnost rukometa

Ema Ramusović je bila jedna od junakinja, jer je dala gol vrijedan Svjetskog prvenstva.

- Presrećna sam, osjećaj je neopisiv. Drago mi je što idemo na prvenstvo, a moram da pohvalim i publiku iz Nikšića i ostalih gradova, koja je bila sjajna. Žao mi je što ostajemo bez Anđele, koja je godinama bila stub odbrane - istakla je 22-godišnja Beranka.

Crna Gora je bila apsolutni favorit u baražu, ali nije oduševila u 120 minuta u Mostu i Nikšiću.

- Čudno je, ali sam očekivala zahtjevnu utakmicu još u Češkoj. Tako je bilo i ovdje, ali je publika bila naš osmi igrač i zahvaljujući i njoj smo upisale pobjedu - rekla je pivotkinja Budućnosti.

Najveće zasluge za plasman Crne Gore u Japan ima Marina Rajčić. Golmanka „lavica” nije ni trebalo da brani u baražu, jer ima hroničnu povredu leđa, zbog čega u Češkoj nije ni bila u startnoj postavi. Morala je da uđe u igru i sa nekoliko spektakularnih odbrana u oba meča sačuvala svoj tim.

- Bilo je teško psihički, ali i fenomenalno igrati u ovakvoj atmosferi. Neizvjesno je bilo do samog kraja, presrećna sam i konačno možemo na zasluženi odmor. Naravno da je bilo pritiska, uvijek je tako kad se mora da se dobije, a od ovog meča je zavisila budućnost crnogorskog rukometa. Nadam se da ćemo od sada samo imati uspon - poručila je 25-godišnja Podgoričanka.

CRNA GORA - ČEŠKA 25:23 (12:11)

Nikšić - Sportski centar. Gledalaca: 4.100. Sudije: Erdogan i Ezdeniz (Turska). Sedmerci: Crna Gora 8 (7), Češka 4 (3). Isključenja: Crna Gora 10, Češka 8 minuta.

Crna Gora: RAJČIĆ (12 odbrana i sedmerac), Babović, Nenezić, N. Bulatović, RADIČEVIĆ 8 (1), JAUKOVIĆ 9 (6), A. BULATOVIĆ, A. Klikovac, Premović, K. BULATOVIĆ 3, Pavićević, RAMUSOVIĆ 2, B. Klikovac, MEHMEDOVIĆ 2, Despotović 1, Grbić.

Češka: SATRAPOVA (pet odbrana i sedmerac), Kudlačkova, KNEDLIKOVA 2, Kovaržova 1, Konečna 1, Mika, KVAŠOVA 1, KORDOVSKA 4 (2), Hrbkova 1, Šustkova 1, ADAMKOVA 2, Marčikova, Stelnerova, Zahova, JERŽABKOVA 6, MALA 4 (1).

Galerija

Bonus video: