Đurđina Malović: Nisam pomišljala da ću ići na SP

"Ovo je veliko iznenađenje za mene. Presrećna sam na ukazanom povjerenju, iskreno nisam pomišljala da bih mogla da idem na Svjetsko prvenstvo", kaže za "Vijesti" Malović
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 18:25h

Najmlađa igračica Evropskog prvenstva u Danskoj i Norveškoj 2010. bila je Marina Vukčević, koja je imala 17 godina, tri mjeseca i 13 dana kada je Crna Gora igrala debitantski meč na velikim takmičenjima sa Rusijom.

Da se Dragan Adžić ne libi da pruži šansu talentovanoj djeci, postalo je jasno kada je objavljen spisak putnica na Svjetsko prvenstvo u Srbiji, na kojem se našlo ime Đurđine Malović, rođene 5. maja 1996. godine.

Nikšićka djevojčica je pažnju na sebe skrenula fenomenalnim izdanjima u dresu kadetske reprezentacije, potom je zaigrala i na Mediteranskim igrama u Turskoj, osvojila zlato na Mediteranskom prvenstvu za kadetkinje, a kruna svega je odlazak na smotru najboljih rukometašica planete. Ni sama još ne može da vjeruje da će u petak odletjeti u Beograd i biti u konkurenciji za prvi meč sa Južnom Korejom.

"Ovo je veliko iznenađenje za mene. Presrećna sam na ukazanom povjerenju, iskreno nisam pomišljala da bih mogla da idem na Svjetsko prvenstvo. Smatrala sam da će mi biti potrebno više vremena da se dokažem selektoru Adžiću i da steknem njegovo povjerenje. Znala sam da su tu iskusnije igračice, kao Sandra Nikčević i Jasna Tošković, bila sam ubijeđena da će one otići na šampionat", priznaje talentovani desni bek.

Malovićeva je karijeru počela u Sutjesci kod Veselina Božovića, ali je golgeterskim sposobnostima skrenula pažnju čelnika Budućnosti. Došla je u najtrofejniji crnogorski klub, na početku radila sa Milanom Radovićem, a od januara je trenira čuvena crnogorska rukometašica Maja Savić i u Danilovgradu (filijala Budućnosti) i u kadetskoj reprezentaciji.

"Mnogo mi znači rad sa Majom Savić. Sa Danilovgradom smo počele da igramo i Regionalnu ligu, pa imamo i jače protivnike. Treniramo punom parom, ojačala sam, kao i sve ostale saigračice, a ti mečevi mi pomažu da steknem iskustvo.

Činjenica da je i u Regionalnoj ligi tresla mreže je vjerovatno natjerala Adžića da na spisak za Svjetsko prvenstvo uključi i Đinu, koja priznaje da je između nje i ostalih igračica reprezentacije primjetna razlika.

"Znam da neću imati preveliku minutažu, ali se nadam da ću dobiti šansu ako bude prostora protiv slabijih timova. Sistem rada Adžića i Savićeve je veoma sličan, ali je razlika što su igračice kvalitetnije i tehnički i fizički spremnije. Teže mi je da ih čuvam ili da igram protiv njih u napadu, a samim tim je i intenzitet treninga jači. Puno su mi značili ovi treninzi sa saigračicama iz seniorske reprezentacije, mada mi je u početku bilo teško da se uklopim. Nadam se da ću kroz određeno vrijeme steći neophodnu rutinu i moći da se pokažem u pravom svjetlu".

Crnu Goru mnogi vide kao jednog od favorita za medalju, što i ne čudi, jer će Malovićeva i Ivana Božović biti jedina nova imena u timu koji je na istom mjestu prije 12 mjeseci postao prvak Evrope.

"Mislim da medalja nije nedostižna. Imamo jaku ekipu, koja se odlično poznaje. Jeste da su igračice raštrkane po Evropi, ali im nije puno vremena trebalo da se osjete u igri i pokažu kako se odlično razumiju. Odlično smo trenirale, vjerujem da će sve biti kako želimo", zaključila je Malovićeva.

Tri Crnogorke među 15 najvećih zvijezda u Srbiji

Poznati rukometni sajt Handball planet je objavio listu 15 najvećih zvijezda Svjetskog prvenstva u Srbiji, među kojima je crnogorski trio - Katarina Bulatović, Jovanka Radičević i Milena Knežević.

Na listi samo Norveška ima više igračica, jer su među najveće uvrštene golmanka Katrine Lunde-Haraldsen (33 godine), MVP Evropskog šampionata Anja Edin (30), sjajni pivot Hajdi Loke (31) i desni bek Lin-Jerum Suland (29).

U idealnoj ekipi Handbal planeta bile bi i dvije igračice Budućnosti - 25-godišnji lijevi bek Kristina Neagu i pet godina starija golmanka Njemačke Klara Voltering, te Andrea Lekić (srednji bek, Srbija, 26), Alešandra do Nasimento (desno krilo, Brazil, 26), Anita Gorbic (srednji bek, Mađarska, 30), Alison Pino (srednji bek, Francuska, 24), Žužana Tomori (lijevi bek, Mađarska, 26) i Marta Mange (lijevi bek, Španija, 30).

Najmlađa među zvijezdama je Milena Knežević, koja je 12. marta napunila 23 godiine. I pored fenomenalnih igara na prethodnom Evropskom prvenstvu u Srbiji, kada je u polufinalu i finalu igrala spektakularno i bila jedna od najzaslužijih za zlato, nije je bilo u idealnom timu šampionata.

Bulatović (bila i prvi strijelac EP) i Radičević jesu, baš kao i Lunde-Haraldsen, Loke i Lekić.

Galerija

Bonus video: