Francuska u posljednjoj sekundi rasplakala Španiju, senzacija Poljske

0 komentar(a)
Ženska rukometna reprezentacija Poljske, Foto: Beta/AP
Ženska rukometna reprezentacija Poljske, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.12.2015. 22:53h

Velike drame obilježile su prve mečeve drugog dana osmine finala 22. Svjetskog prvenstva. Od sreće su plakale Francuskinje i Poljakinje, od tuge su jecale Španjolke i Mađarice...

U Koldingu je „crvena furija” nekoliko puta imala plus četiri, ali je uporni tim Alana Porta stigao do izjednačenja, da bi bukvalno u posljednjoj sekundi Alison Pino iznudila sedmerac.

Na crtu je stala Aleksandra Lakraber i poslala loptu iza leđa Silvije Navaro za trijumf (22:21) i izlazak na crtu letećim Holanđankama.

Njosijan Niombla je predvodila pobjednice sa osam golova, dok su po pet dale junakinje Pino i Lakraber. U poraženom timu je sa sedam najefikasnija bila Nerea Pena.

Poljska je fenomenalno počela meč protiv Mađarske, povela 10:4 i natjerala Andraša Nemeta da zatraži drugi tajm-aut već u 17. minutu.

Nakon golova na obje strane, Mađarice su serijom 8:0 preokrenule na 13:11. Tim koji je Crna Gora uništila u grupnoj fazi je imao i plus tri (17:14), ali je izvanredna Karolina Kudlač-Gloc sa tri vezana pogotka donijela svom timu dva gola prednosti u 53. minutu (24:22).

Do kraja se mreža tresla samo jednom, a ključni potez utakmice je izvela Ana Visokinska, koja je 20 sekundi prije kraja zaustavila šut Zite Sučanski. Golmanka Poljske je upisala 17 odbrana, Kudlač-Gloc je dala osam, a igračica Budućnosti Kinga Ahruk četiri gola. Sučanski i Dora Hornjak su sa po pet pogodaka bile najbolje u poraženom timu.

Za razliku od tih utakmica, u duelu Rusije i Južne Koreje nije bilo nikakvih dilema, „zbornaja” je slavila 30:25, uz šest golova Olge Akapjan i 14 odbrana Ane Sedojkine.

Poljska, Francuska i Rusija su ovim pobjedama izborile nastup na kvalifikacionim turnirima za Olimpijske igre, a niko ko je ispao u osmini finala neće vidjeti Rio de Žaneiro, pošto u Brazil ide šampion svijeta, a šest u kvalifikacije. Pošto je u četvrtfinalu od ekipa koje imaju vizu za OI ili kvalifikacije samo Norveška, jasno je da su svima van osam najboljih vrata Rija zatvorena.

Četvrtfinalisti će biti makar u kvalifikacijama, a ako Norveška osvoji titulu u Danskoj i ponovo ujedini sve tri krune, na OI bi direktno išla i Španija kao vicešampion Evrope.

Crna Gora bi u tom slučaju u kvalifikacije ušla kao četvrtoplasirana sa EP, ostalih šest ekipa bi to uradile po osnovu plasmana na SP.

Bonus video: