Holandija odustala od organizacije EP, Crna Gora i Srbija će se zajedno kandidovati

"Ništa još nije definitivno odlučeno, generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije će u utorak i srijedu vidjeti postoji li ta mogućnost”, rekao je Predrag Bošković, predsjednik UO RSCG
56 pregleda 15 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.06.2012. 07:28h

Holandija je odustala od organizacije Evropskog prvenstva za rukometašice, koje je trebalo da se održi u decembru, zbog čega je otkazan i žrijeb za to takmičenje.

Evropska rukometna federacija (EHF) objavila je da je danas dobila pisanu potvrdu od holandskog nacionalnog saveza da odustaje od organizacije.

Žrijeb za takmičenje trebalo je da se održi 6. juna u Roterdamu.

Kako je najavljeno, rukometni savezi Crne Gore i Srbije pokušati da zajedno organizuju 10. Šampionata Starog kontinenta!

“Kandidovaćemo se zajedno sa Srbijom. Ništa još nije definitivno odlučeno, generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije (Božidar Đurković) će u utorak i srijedu vidjeti postoji li ta mogućnost”, rekao je sinoć „Vijestima” Predrag Bošković, predsjednik RSCG.

Pitanje je, međutim, da li ta inicijativa može da prođe, jer je Srbija u januaru bila domaćin Evropskog prvenstva za rukometaše, a u decembru naredne godine organizovaće šampionat svijeta za rukometašice.

Doduše, EHF sada nema puno izbora, jer je pola godine pred početak takmičenja jako teško naći novog organizatora...

EHF: Pregovaramo sa nekoliko federacija

Samo dan nakon završetka kvalifikacija, Evropska rukometna federaciju (EHF) danas je objavila na svom sajtu da je dobila pisanu potvrdu od holandskog nacionalnog saveza da odustaje od organizacije.

„Nakon razgovora između Rukometne federacije Holandije i EHF, danas smo dobili pisanu potvrdu o odustanku. Pravo organizacije će biti ponuđeno nekoj drugoj zemlji. EHF trenutno pregovara sa nekoliko federacija koje bi mogle da budu adekvatan domaćin. Zemlje učesnice, partneri i mediji će biti obaviješteni čim se odabere alternativni organizator”, pisalo je u jučerašnjem saopštenju EHF-a. Odložen je i žrijeb, koji je bio zakazan za sjutra u Roterdamu.

Lale bez novca

Rukometna federacija Holandije (NHV) na je svom sajtu objavila da je odustala od organizacije EP, jer ne može da ispuni uslove EHF-a.

„Tokom posjete zvaničnika EHF-a, od 21. do 23. maja, saznali smo da bi troškovi za privremene objekte značajno premašili budžet koji smo predvidjeli za Evropsko prvenstvo. Organizacioni komitet nije mogao da pronađe mogućnost da toliko povisi budžet, zbog čega je obavijestio Bord NHV-a da bi bilo najbolje da se vrati pravo organizacije. EHF nije spreman da smanji zahtjeve za privremene objekte, i pored činjenice da se ne očekuje prevelika posjeta na tom prvenstvu”, piše u saopštenju NHV-a, a holandski mediji navode da je nedostajalo 1,2 miliona eura da bi se ispunili svi uslovi.

Ukrajina izgubila 2008, Srbi odustali zbog muškaraca

Holandija je organizaciju Evropskog prvenstva dobila 27. septembra 2008.

U konkurenciji su bili Srbija, koja je odustala kada je dobila šampionat Evrope za muškarce, baš kao i Njemačka, čijem savezu nije prošao uslov - da u istoj godini organizuje šampionate i za rukometaše i za rukometašice.

Zbog toga je zemlji lala jedini pravi protivkandidat na glasanju bila Ukrajina, koja je dobila 17 glasova, 15 manje od Holandije.

Možda će, ipak, bivša sovjetska republika biti favorit...

Bonus video: