Hrvati otpisali Francuze i plasirali se u polufinale

Hrvatska je savladala Francusku 29:22, sebi obezbijedila plasman u polufinale, a "trikolorima" oduzela i teoretske šanse da mogu do odbrane trona.
0 komentar(a)
Rukometaši Hrvatske, Foto: Beta
Rukometaši Hrvatske, Foto: Beta
Ažurirano: 24.01.2012. 22:12h

Da su sinoć savladali Hrvate, rukometaši Francuske mogli su, sasvim neočekivano da se vrate u trku za polufinale (zbog poraza Mađara u posljednjem kolu bi im bila dovoljna pobjeda protiv Islanda za ulazak u borbu za medalje), koje je bilo miljama daleko nakon prve faze takmičenja, iz koje u Glavnu rundu nijesu prenijeli ni bod. Na poluvremenu su “trikolori” bili u minimalnoj prednosti, u vođstvu su bili do 39. minuta (17:16), ali su se “raspali” nakon toga.

Hrvatska je do kraja meča postigla 13, a primila svega pet golova, i na kraju stigla do ubjedljive pobjede, kojom su sebi obezbijedili plasman u polufinale, a Francuzima oduzeli i teoretske šanse da mogu do odbrane trona.

Marko Kopljar i Ivan Čupić sa po sedam golova (obojica su samo jednom promašili) bili su najefikasniji u hrvatskom timu, dok su se u Francuskoj istakli Žerom Fernandez i Ksavije Baraše sa po četiri gola.

Dok je Španija opravdala ulogu favorita protiv Islanda i sačuvala prvo mjesto u grupi i osigurala polufinale, Slovenija je “smjestila” Mađarima, zahvaljujući pobjedi od 32:30. Time su Mađari izgubili sve šanse da se domognu polufinala.

Povrijeđen hrvatski navijač, razbijena hrvatska vozila

Jedan hrvatski navijač lakše je večeras povrijeđen u Novom Sadu, a oštećeno je i oko 15 vozila sa hrvatskim registarskim oznakama, rečeno je agenciji Beta u novosadskoj policiji.

Portparolka policije Mileva Tomić rekla je Beti da je lakše tjelesne povrede zadobio Zagrepčanin N. J. kome je ukazana pomoć u Kliničkom centru Vojvodine, poslije čega je otpušten iz bolnice.

Tomićeva je dodala da je oko 15 vozila oštećeno na više različitih lokacija u Novom Sadu, a da se konačan broj još ne zna.

"Policija je do sada uhapsila šest osoba koje se dovode u vezu sa ovim incidentima i intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti", rekla je Tomić.

Hrvatsku je večeras bodrilo preko 4.000 navijača.

Kako su agenciji Beta potvrdili u organizaciji Evropskog prvenstva, pojedini navijači večaras su vrijeđali volontere u novosadskoj hali “Spens”, a prije dva dana napali su i maskotu prvenstva.

Pošto je Srbija sigurna u polufinalu iz grupe 1, osim konačnog rasporeda mjesta u grupi 2, ostaje da se danas odluči drugi putnik u polufinale iz grupe 1. Ako savlada Poljsku, Njemačka ide u polufinale. Remi ili poraz bi omogućio Dancima, naravno uz pobjedu protiv Švedske, da izbori borbu za medalje...

Rezultati (2. kolo) - Grupa 2 (Novi Sad): Španija – Island 31:26 (17:13), Francuska – Hrvatska 22:29 (12:11), Mađarska – Slovenija 30:32 (13:14)

Danas (3. kolo): Francuska – Island (16.10), Španija – Slovenija (18.10), Mađarska – Hrvatska (20.10).

Tabela: Španija 7, Hrvatska 6, Slovenija 4, Mađarska 3, Island 2, Francuska 2.

Grupa 1 (Beograd) - Danas (3. kolo): Poljska – Njemačka (16.15), Danska – Švedska (18.15), Srbija – Makedonija (20.15).

Tabela: Srbija 7, Njemačka 5, Danska 4, Makedonija 3, Poljska 3, Švedska 2.

Bonus video: