Hrvatska protiv 14.000 Danaca

Za odličja na šampionatu Starog kontinenta boriće se domaća Danska, Hrvatska, Francuska i Španija
0 komentar(a)
Rukometaši Danske, Foto: Reuters
Rukometaši Danske, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2014. 13:58h

Prvi put poslije šest godina i Evropskog prvenstva u Norveškoj, u polufinalu nekog velikog rukometnog takmičenja su se našla četiri najveća favorita - za odličja na šampionatu Starog kontinenta boriće se domaća Danska, Hrvatska, Francuska i Španija.

U prvom polufinalu, zakazanom za 18.30 časova, sudariće se olimpijski prvak Francuska i njihove komšije iz Španije, koje su ih prije 12 mjeseci na svom terenu naslijedile na krovu svijeta.

"Francuska je favorit, šanse su 60-40. Jači su tim od nas, ali imamo šansu ako budemo igrali odbranu onako kako znamo", rekao je bek „crvene furije” Đoan Kanjelas.

Legendarni selektor „galskih pjetlova”, Klod Onesta, svjesno je rotirao ekipu u posljednjem kolu glavne faze protiv Švedske, kako bi sačuvao svježinu za obračun sa izabranicima Manola Kadenasa. Pred polufinale iskusno skida teret sa svog tima.

"Ovim takmičenjem smo počeli novi ciklus, čiji su krajnji cilj Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Ostvarili smo cilj plasmanom u polufinale, sve preko toga bi bio sjajan zalog za budućnost. Što se Španaca tiče, hendikep je što nemaju sjajnog golmana Arpada Šterbika, ali su odlični u odbrani. Uzgred, oporavio se Đulen Aginagalde i sa njim su na sličnom nivou kao na Svjetskom prvenstvu", ocijenio je Onesta.

Danska je jedina upisala svih šest pobjeda i ima veliku želju da odbrani titulu osvojenu prije dvije godine u Beogradu. Sada će je nositi 14 hiljada navijača u „Jiske bank boksenu”, a na pad samopouzdanja pulena Ulrika Vilbeka ne utiče ni to što je Mikel Hansen pod znakom pitanja zbog povrede Ahilove tetive.

"Ne vidim kako bi Hrvati mogli da nas pobijede. Sve je na našoj strani. Do sada smo to pokazali, puni smo samopouzdanja i ne znam na koji bismo način mogli da izgubimo", poručio je 35-godišnji Mihael Knudsen.

Slavko Goluža je u julu 2010. preuzeo kormilo Hrvatske od Lina Červara i još nijednom nije ušao u finale. Osvojio je bronze na Olimpijskim igrama u Londonu i šampionatima Evrope u Srbiji i svijeta u Španiji, a smatra da je sada kucnuo čas za naredni korak. Šta više, najavljuje pohod na jedinu titulu koju Hrvati nemaju.

"Važan će biti i faktor sreće. Danci će imati veliku podršku s tribina, ali i naši navijači su uvijek srcem uz nas i to će nam biti dodatna snaga. Nije tajna da nam u kolekciji nedostaje samo ovo zlato i niko ga sigurno ne želi više od nas. Sve ćemo uraditi da nastavimo put prema finalu", poručio je Goluža.

Hrvati imaju i mnogo motiva za osvetu - Danci su ih savladali prošle godine u polufinalu Svjetskog prvenstva, a prije šest godina u Lilehameru su Ivano Balić i drugovi poraženi od Vilbekovog tima i u grupi i u finalu.

Bonus video: