I ranjeni „lavovi” mogu da ujedu

Rukometna reprezentacija Crne Gore danas u Gracu na startu Evropskog prvenstva igra protiv Hrvatske, jednog od favorita za visok plasman (20.30)
9883 pregleda 5 komentar(a)
Došli da pokažu zbog čega su tu: Selektor Roganović i crnogorski rukometaši, Foto: Savo Prelević
Došli da pokažu zbog čega su tu: Selektor Roganović i crnogorski rukometaši, Foto: Savo Prelević

Glavni igrač odbrane Nebojša Simović, prvi strijelac u kvalifikacijama Miloš Vujović, a juče i drugi golgeter rukometne reprezentacije Crne Gore, Miloš Božović. Svi su otpali, mala nada da će zaigrati na Evropskom prvenstvu još postoji samo za Božovića, ali predaja je zabranjena riječ.

Čak i ranjeni, „lavovi” prijete da će na otvaranju prvog kontinentalnog šampionata sa 24 selekcije „ujesti” velikana svjetskog rukometa, Hrvatsku. I „vatreni” imaju problema, ostali su bez četvorice igrača, plus otpisanog Manuela Štrleka, ali problemi Lina Červara su minimalni u odnosu na one sa kojima se susreo Zoran Roganović. I pored činjenice da je Hrvatska apsolutni favorit, tim koji je nanio svjetskom i olimpijskom šampionu Danskoj prvi poraz u kvalifikacijama nakon osam godina vjeruje da može do senzacije u „Štathaleu” u Gracu.

- Napokon smo stigli u Grac, s nestrpljenjem čekamo da počne Evropsko prvenstvo. Nadam se da ćemo biti borbeni, kao što smo bili protiv Danske i Ukrajine, i da ćemo da pokažemo zbog čega smo ovdje. Iskreno se nadam da ćemo, ne samo upisati prvu pobjedu, već se i plasirati u drugi krug. Ne možemo ništa da obećamo, sem da ćemo da se borimo - istakao je Nemanja Grbović.

Hrvati su favoriti grupe A, možda je veća šansa za pobjede protiv preostala dva rivala, Srbije i Bjelorusije.

- Čeka nas teška grupa. Hrvati hoće medalju, tu su još Srbi i Bjelorusi, a mi smo došli da osvojimo prve bodove. I na taj način promijenimo seriju, ne loših rezultata, ali seriju utakmica koje nijesmo uspjeli da dobijemo na evropskim prvenstvima - naglasio je Stefan Čavor.

Desni bek Veclara napominje da su povrede veliki problem za tim.

- Vujović se povrijedio prije tri dana, to nam je teško palo, jer je on važan igrač, takođe i Božović. Neće igrati protiv Hrvatske, a nadam se da će biti spreman za naredne dvije utakmice, koje su bitnije za nas - rekao je 25-godišnji Budvanin.

Grafika
Grafika(Foto: Graphic news)

Protiv „vatrenih” bi odbrana mogla da bude ključna.

- Hrvati na svim pozicijama imaju odlične igrače i sigurno će nam biti teško. Najbitnije je da u odbrani da ostanemo jaki - poručio je Čavor.

Grbović smatra da Červarov tim nije nepobjediv.

- Svaka reprezentacija ima slabih tačaka, samo je potrebno da ih iskoristimo. I oni imaju problema sa povredama, ali tek kad se sastanemo na terenu, vidjećemo šta će biti. Ko bude imao bolji dan i bude hladnije glave, pobijediće.

Popularnom Grbi ovo će biti četvrto veliko prvenstvo, a duel sa Hrvatskom 10. prilika da konačno osvoji prvi bod, možda i dva.

- Nadam se da se neće ponoviti priča sa prethodnih prvenstava, kada smo obećavali, a ništa nismo uradili. Izvukli smo pouke, ostalo je da se spremimo za prvu utakmicu - zaključio je 29-godišnji pivot iz Pljevalja.

Selektoru Roganoviću je teško pala povreda Božovića, koji zbog bola u ramenu propušta premijerni duel, a upitan je i za nastavak šampionata.

- Volio bih da ne bude više ovakvih povreda. Jeste Evropsko prvenstvo veoma bitno za sve nas, svi smo došli željni dokazivanja, ali smo odlučili da Miloša u prvoj utakmici odmorimo, a možda kasnije napravimo izmjenu ako ga osposobimo za posljednja dva meča u grupi protiv Srbije i Bjelorusije. Nadam se da će biti spreman za ove dvije utakmice - kazao je selektor Zoran Roganović.

Povreda ramena traži 10-ak dana pauze.

- Za tu vrstu povrede je potrebno malo više dana nego što ih imamo. Uradićemo sve, ali ne bih volio da rizikujem njegovo zdravlje i karijeru. Tako da ćemo zajedno sjesti za nekoliko dana i odlučiti kako dalje - jasan je Roganović.

U prvom meču grupe A, takođe u Gracu, u 18.15 igraju Srbija i Bjelorusija.

Crna Gora već za dva dana, u subotu, igra protiv Srbije, a u ponedjeljak 13. januara protiv Bjelorusije. Dvije prvoplasirane, od četiri reprezentacije, plasiraće se u drugu fazu.

Baksuzni meč sa Slovenijom

Da su znali šta će im se desiti na prijateljskoj utakmici sa Slovenijom, u Rukometnom savezu Crne Gore bi sigurno odbili poziv koji je upućen dok je „deželu” vodio Veselin Vujović. Na stranu ubjedljiv poraz (37:22), mnogo više boli gubitak dva asa - Miloš Vujović je tada obnovio povredu pete, a Miloš Božović povrijedio rame, pa će propustiti duel sa Hrvatskom, a možda i ostatak Evropskog prvenstva.

- U pripremnoj utakmici sa Slovenijom došlo je do kontakta i osjetio sam blagi bol u ramenu, koji se kasnije uvećao. Po svemu sudeći, u pitanju je tetiva bicepsa, kojoj je potrebno 10 dana do dvije sedmice da se zaliječi. Taj period nemamo, vidjećemo nakon Hrvatske... Nadam se da ću biti u ekipi - kazao je Božović.

Novi igrač Zagreba je probao da trenira, ali nije išlo.

- Odradio sam jedan trening, bilo je u redu, ali sam na drugom osjetio sličan bol. Stručni štab i ja ssmo odlučili da prvu utakmicu žrtvujemo, da bismo dobili na vremenu i oporavku. Nadam se da će sve ići na bolje.

Hrvati: Da izađemo krvavih koljena

Hrvati su bili jedna od najvećih sila svjetskog rukometa krajem XX i početkom XXI vijeka, ali u posljednjih sedam godina imaju samo jednu medalju - bronzu na Evropskom prvenstvu 2016. u Poljskoj.

Lino Červar se nada da će svoj drugi mandat na kormilu „vatrenih” krunisati medaljom, a igrači upozoravaju da neće biti lako biti protiv Crne Gore na startu EHF Eura.

- Čeka nas odlična ekipa, koja je pobijedila svjetskog prvaka Danska u Crnoj Gori. Igra jako agresivnu odbranu 5-1, 4-2, ponekad se pretvara u 3-3, tako da ćemo morati da budemo jako koncentrisani. Prošle godine smo imali jako neugodno iskustvo s Brazilom i to bi trebalo da nam bude opomena - jasan je kapiten Domagoj Duvnjak.

Pivot i važan šraf odbrane Željko Musa je istakao agresivnu odbranu i šutere Crne Gore.

- Rival igra agresivnu odbranu i ima odlične šutere, na koje ćemo obratiti pažnju. Moramo da pomognemo golmanima da što lakše brane, kako bismo dali što više laganih golova iz kontre.

David Mandić, koji će zbog nepozivanja Manuela Štrleka i povrede Lovra Mihića biti prvi izbor na lijevom krilu, na zanimljiv način je najavio meč.

- Idemo da pobijedimo i izađemo krvavih koljena sa terena.

Raspored

DANAS

GRUPA A Bjelorusija - Srbija (18.15) Hrvatska - Crna Gora (20.30)

GRUPA C Njemačka - Holandija (18.15) Španija - Letonija (20.30)

Bonus video: